Για αύριο έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, συνάντηση του Συνδέσμου ατμιστικών επιχειρήσεων (ΣΕΕΗΤ) και του Υπουργείου Υγείας με θέμα την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που έχει καταθέσει το Υπουργείο στη Βουλή για την ψήφισή της.

Πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας, επιμένει στην απαγόρευση της πώλησης αρωμάτων και γλυκερίνης από τα καταστήματα με ατμιστικά προϊόντα, η οποία θεωρείται αντίθετη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ενέργεια, ενώ αυτή δεν τεκμηριώνεται από κάποιο επιστημονικό εύρημα. Την ίδια ώρα που ο καθείς θα μπορεί να προμηθεύεται ελεύθερα αυτά, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ μέσω διαδικτύου. 

Μάλιστα, σε μια επίσης πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, αλλάζει τον ορισμό που υπήρχε στο νόμο 4419/2016 και ενσωμάτωνε στην Εθνική νομοθεσία την Ευρωπαϊκή οδηγία, ορίζοντας ότι «ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αυτό που είτε έχει, είτε δεν έχει νικοτίνη». Πρόκειται για μία εκ διαμέτρου αντίθετη κίνηση, στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ενέργεια, η οποία άφηνε σκοπίμως (λόγω μη επικινδυνότητας) όλα τα μη νικοτινούχα προϊόντα.

Παράλληλα,  το Υπουργείο Υγείας σπεύδει να επαναφέρει στην κυκλοφορία όσα υγρά αναπλήρωσης είχε απαγορεύσει το Μάη του 2018, αφήνοντας έκθετους,  Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ, που από την 1/1/2017 εισέπραξαν Φόρο Κατανάλωσης από τα φερόμενα «απαγορευμένα» προϊόντα. Επιπλέον, σε μια οριζόντια ρύθμιση που δεν έχει καμία επίσης τεκμηρίωση, θέτει ίδιες προδιαγραφές κυκλοφορίας στα υγρά αναπλήρωσης με και χωρίς νικοτίνη, παρότι τα αρωματικά διαλύματα γλυκερίνης υπάρχουν στη ζωή μας σε πολλαπλές ακόμα χρήσεις (τρόφιμα, καλλυντικά, αρωματικά κ.ο.κ.). 

Τέλος, το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε μια πρωτοφανή πρόκληση απαιτώντας από τους παραγωγούς-εισαγωγείς να αναγράφουν σε κάθε μη νικοτινούχο ατμιστικό υγρό τη φράση «ενδέχεται να είναι επιβλαβές», το οποίο είναι επίσης αυθαίρετο, και προκαλεί αδικαιολόγητο φόβο για τον καταναλωτή.

Παράγοντας από τον ΣΕΕΗΤ, μας ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος είναι ξεκάθαρα αντίθετος με μια τέτοια στρεβλή νομοθετική ρύθμιση: Πέραν της νομιμοποίησης κυκλοφορίας των ατμιστικών υγρών χωρίς νικοτίνη, οι λοιπές προτάσεις βρίσκονται σε κατεύθυνση αντι-ευρωπαϊκή. Ο ΣΕΕΗΤ πάγια υποστηρίζει τον εξευρωπαϊσμό της ατμιστικής αγοράς όπως ακριβώς ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή: α) την ελεύθερη διάθεση όλων των προϊόντων χωρίς νικοτίνη με προδιαγραφές που τίθενται από τους ευρωπαϊκούς χημικούς κανονισμούς REACHκαι CLP και β) τη διάθεση των νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης με προδιαγραφές της ευρωπαϊκής οδηγίας TPD2. Οτιδήποτε άλλο δεν θα είναι ανεκτό.

Σύμφωνα με την πηγή μας, οι δύο χιλιάδες ατμιστικές επιχειρήσεις καθημερινά προσπαθούν να προσεγγίσουν ενήλικους καπνιστές και να τους πείσουν να σταματήσουν τη συνήθεια αυτή αντικαθιστώντας τη με το άτμισμα, με τη βοήθεια μίας ποικιλίας προϊόντων. Οποιοσδήποτε εμποδίζει αναίτια αυτή την αντικαπνιστική προσπάθεια, υπονομεύει το συμφέρον της υγείας των καπνιστών και πριμοδοτεί όσους κερδίζουν από τον καπνό. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνει, η μάχη για τα ευρωπαϊκά κεκτημένα θα είναι μετωπική μέχρι το Υπουργείο Υγείας να καταλάβει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης