Οι κλιμακωτές ανατιμήσεις -που σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν και τις δύο για το ίδιο σκεύασμα σε κυλιόμενο δωδεκάμηνο- αλλά και τα νέα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν ευθύνονται για την σημαντική άνοδο που καταγράφουν στις πωλήσεις τους τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Από 302 εκατ. ευρώ που ήταν το δεκάμηνο του 2017 οι πωλήσεις τους,  το φετινό δεκάμηνο ανέβηκαν στα 331 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι ο φετινός τους τζίρος θα διαμορφωθεί στα 398 εκατ. ευρώ από 347 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τον συνοδευτικό πίνακα. 

1) Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν, οι τρεις πρώτες κατηγορίες και συγκεκριμένα τα αναλγητικά, οι βιταμίνες και τα αντιβηχικά, ελέγχουν σχεδόν το 60% των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά.   

 2) Σε όλες τις κατηγορίες αυξήθηκαν οι πωλήσεις από 3,1% έως και 22% εκτός από τα σκευάσματα αδυνατίσματος. Οι αυξήσεις αυτές σχεδόν ταυτίζονται με τις αυξήσεις των ανατιμήσεων, ο μέσος όρος των οποίων  σε κυλιόμενο δωδεκάμηνο είναι 17% (αφορά όλες τις αναφερόμενες κατηγορίες).

 3) Η μεγάλη αύξηση στα σκευάσματα για το πεπτικό, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, προήλθε σε μεγάλο ποσοστό από τα νέα λανσαρίσματα που έγιναν, ενώ η απώλεια στα σκευάσματα αδυνατίσματος οφείλεται στην σημερινή πια κουλτούρα του Έλληνα που εντάσσεται στην λογική του well being, να ζει καλά δίνοντας έμφαση στην τόνωση του οργανισμού του και στην καλή διατροφή. 

4) Οι πληροφορίες είναι ότι η κατηγορία που θα ξεχωρίσει στο άμεσο μέλλον είναι αυτή των βιταμινών ακολουθώντας την σημερινή κουλτούρα του Έλληνα. Ήδη, όπως λέγεται, αρκετές φαρμακαποθήκες έχουν ενημερωθεί για τα νέα συνδυαστικά σκευάσματα που έρχονται από τη νέα χρονιά.  

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!