Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας από τη νέα γρίπη, βρίσκεται η Sanofi Pasteur, ο τομέας εμβολίων του Ομίλου sanofi-aventis.

Η Sanofi Pasteur, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες προστασίας της δημόσιας υγείας, ανταποκρινόμενη στην εμφάνιση του νέου στελέχους Α (Η1Ν1) της γρίπης, μετά την απόφαση που ελήφθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αυξήσει το επίπεδο επαγρύπνησης για πανδημία από Φάση 5 σε Φάση 6, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο επαγρύπνησης στο παγκόσμιο σχέδιο ετοιμότητας του ΠΟΥ για τη γρίπη.

Ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αντιγριπικών εμβολίων, η Sanofi Pasteur θέτει σήμερα σε εφαρμογή τα εταιρικά της σχέδια ετοιμότητας για πανδημία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, παράγοντας τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων εμβολίου στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση της απειλής της πανδημίας γρίπης, συνεχίζοντας παράλληλα την παραγωγή άλλων εμβολίων που σώζουν ζωές.

Η εταιρεία έχει λάβει την αρχική καλλιέργεια του νέου ιού A(H1N1) από τα Διεθνή Κέντρα Αναφοράς του ΠΟΥ και έχει ξεκινήσει την προετοιμασία μιας καλλιέργειας που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή των εμβολίων. Η Sanofi Pasteur εκτιμά σήμερα ότι θα έχει το πρώτο συμπύκνωμα εμβολίου σε τέσσερις έως έξι μήνες.

Το εμβόλιο αυτό θα βοηθήσει να προληφθεί η εξάπλωση του νέου στελέχους της γρίπης A (H1N1). Για τη διάθεσή του, θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από τις Ρυθμιστικές Αρχές.

Στις 25 Μαΐου 2009, η Sanofi Pasteur έλαβε παραγγελία από το Υπουργείο Υγείας (HHS) των Η.Π.Α. για να προμηθεύσει ένα εμβόλιο για τη γρίπη A(H1N1).

Σκοπός της Sanofi Pasteur εν όψει της εμφάνισης του νέου στελέχους της γρίπης Α(Η1Ν1) είναι να επιδείξει ευελιξία στην παραγωγή των αντιγριπικών εμβολίων. Η εταιρεία θα συνεχίσει να παρασκευάζει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης για την περίοδο 2009/2010 του Νότιου Ημισφαιρίου, όπως έχει συσταθεί από τον ΠΟΥ.

Η παραγωγή εμβολίου για την εποχική γρίπη εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, δεδομένου ότι η εποχική γρίπη είναι μια πολύ σοβαρή νόσος που προκαλεί 250.000 έως 500.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Προκειμένου να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ανταπόκριση της στο νέο στέλεχος της γρίπης A(H1N1), η Sanofi Pasteur θα ενημερώνει διαρκώς τον διαδικτυακό της τόπο για την πανδημία http://www.pandemic.influenza.com/.

Η Φάση 6 χαρακτηρίζεται από εξάπλωση ενός πανδημικού ιού της γρίπης και από εξάρσεις σε επίπεδο κοινότητας σε τουλάχιστον δύο γεωγραφικές περιφέρειες του ΠΟΥ. Η κήρυξη αυτής της φάσης υποδηλώνει ότι έχει ξεκινήσει παγκόσμια πανδημία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ωστόσο, η Φάση 6 δεν αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της πανδημίας γρίπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης