Αγγλικός όρος

uterus

Ορισμός

Το αναπαραγωγικό όργανο μέσα στο οποίο εμφυτεύεται το γονιμοποιημένο ωάριο και αναπτύσσεται το έμβρυο.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ: H μήτρα είναι ένα κοίλο, μυώδες όργανο που βρίσκεται στο χώρο της μικρής πυέλου μεταξύ του ιερού οστού και της ηβικής σύμφυσης. Στις άτοκες γυναίκες έχει διαστάσεις 7,5x5x2,5 εκ. H πρόσθια επιφάνειά της καλύπτεται από το περιτόναιο, το οποίο ονομάζεται περιμήτριο, και συγκρατείται στη θέση της από το πυελικό διάφραγμα, τους δύο πλατείς συνδέσμους, τους δύο στρογγύλους και τους δύο ιερομητρικούς συνδέσμους. Βρίσκεται συνήθως σε πρόσθια κλίση και κάμψη πάνω από την κορυφή της ουροδόχου κύστης. Το τμήμα της μήτρας πάνω από τα στόμια των ωαγωγών ονομάζεται πυθμένας. Το μεγάλο κεντρικό τμήμα είναι το σώμα της μήτρας και το κατώτερο και πιο στενό τμήμα που καταλήγει στον κόλπο είναι ο τράχηλος. Η κοιλότητα είναι μεγαλύτερη στον πυθμένα. Ο τράχηλος αποτελεί μια στενή σωληνώδη δομή που ανοίγει στη μητρική κοιλότητα κατά το έσω τραχηλικό στόμιο και στον κόλπο κατά το έξω.
Το τοίχωμα της μήτρας αποτελείται από 3 χιτώνες οι οποίοι από έξω προς τα μέσα είναι οι εξής: το περιμήτριο, το μυομήτριο και το ενδομήτριο.Το περιμήτριο είναι ουσιαστικά το σπλαγχνικό περιτόναιο που καλύπτει την μήτρα, εκτός από τα σημεία όπου έρχεται σε επαφή με την κύστη και το κολπικό τμήμα του τραχήλου. Το μυομήτριο αποτελείται από ισχυρό μυϊκό ιστό που συσπάται έντονα κατά τον τοκετό. Το ενδομήτριο επενδύει εσωτερικά τη μήτρα και αποτελεί τον χιτώνα από τον οποίο αναπτύσσεται ο πλακούντας που θα θρέψει το έμβρυο. Η υφή του ενδομητρίου ποικίλλει με την ηλικία. Πριν την εμμηναρχή είναι ένας λεπτός χιτώνας, ο οποίος επεκτείνεται και υπερπλάσσεται κατά τα χρόνια της αναπαραγωγής για να υποστρέψει με την εμμηνόπαυση. Η μητρική και οι ωοθηκικές αρτηρίες αρδεύουν τη μήτρα.

ΘΕΣΗ: Πρόσθια κάμψη: ο άξονας του τραχήλου της μήτρας σχηματίζει γωνία 90-120 μοιρών προς τα εμπρός σε σχέση με τον άξονα του σώματος της μήτρας.
Πρόσθια κλίση: Ο επιμήκης άξονας της μήτρας σχηματίζει γωνία 90-120 μοιρών με τον κόλπο με κλίση προς τα εμπρός.
Οπίσθια κάμψη: Η μήτρα κάμπτεται προς τα πίσω στο σημείο ένωσης του τραχήλου με το σώμα.
Οπίσθια κλίση: Η μήτρα αναστρέφει το φυσιολογικό της άξονα και βρίσκεται προς τα πίσω μέσα στη λεκάνη, δηλαδή ο πυθμένας της είναι στραμμένος προς τα πίσω μαζί με τον τράχηλο αλλά διατηρεί την φυσιολογική της κάμψη. Η θέση αυτή είναι η αντίστροφη της πρόσθιας κλίσης.

Συνώνυμο

womb

Ετυμολογία

Λατ.

Υπώνυμος όρος

uterus acollis
uterus arcuatus
uterus bicornis
uterus biforis
uterus bilocularis
bipartite uterus
cancer of uterus
uterus cordiformis
uterus didelphys
uterus duplex
fetal uterus
fibroids of uterus
gravid uterus
uterus masculinus
uterus parvicollis
prolapse of uterus
pubescent uterus
rupture of uterus in pregnancy
subinvolution of uterus
tumors of uterus
uterus unicornis