Αγγλικός όρος

syncope

Ορισμός

Παροδική (συνήθως αιφνίδια) απώλεια των αισθήσεων, με παράλληλη αδυναμία διατήρησης όρθιας στάσης. Η συγκοπή είναι συνηθισμένη και καταλήγει στο 1% έως 6% περίπου όλων των εισαγωγών σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Οι πλέον κοινές αιτίες της συγκοπής είναι η αγγειοπνευμονογαστρική προσβολή (η κοινή λιποθυμία), καρδιογενείς (ιδιαίτερα αρρυθμιογενείς, βαλβιδικές ή ισχαιμικές), ορθοστατικές (π.χ. εξαιτίας αφυδάτωσης ή αιμορραγίας) και νευρογενείς (π.χ. λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου). Πολλά φάρμακα (π.χ. καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, υπερβολικές δόσεις ινσουλίνης κ.α.), η υπογλυκαιμία, ο υπεραερισμός, η μαζική πνευμονική εμβολή, το ανεύρυσμα της αορτής, το κολπικό μύξωμα, η υπερευαισθησία του καρωτιδικού κόλπου, ο βήχας, η διούρηση και ψυχιατρικές παθήσεις μπορούν επίσης να καταλήξουν σε απώλεια των αισθήσεων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ο ασθενής αναφέρει ότι υπέστη αιφνίδια και αναπάντεχη πτώση στο έδαφος, με απώλεια των αισθήσεων, και στη συνέχεια ανέκτησε γρήγορα την αίσθηση του προσανατολισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις η πτώση προκαλεί τραύματα, αμυχές και άλλους τραυματισμούς.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Το ιστορικό μπορεί να περιέχει χρήσιμα στοιχεία. Για παράδειγμα, εάν ο ασθενής σηκώθηκε προτού χάσει τις αισθήσεις του τότε είναι πιθανή μια ορθοστατική αιτία, εάν ο ασθενής παρουσιάζει σύγχυση και έλλειψη προσανατολισμού για αρκετή ώρα μετά την απώλεια των αισθήσεων υπάρχει πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδιού, εάν ένας νεαρός ασθενής λιποθυμήσει κατά τη διάρκεια ενός γάμου ή άλλου αγχωτικού γεγονότος τότε είναι πιθανή η αγγειοπνευμονογαστρική συγκοπή. Ένας διαβητικός ασθενής που εμφανίζει ταραχή και εφιδρώνει έντονα προτού λιποθυμήσει πρέπει να εξετασθεί άμεσα και να λάβει θεραπεία για πιθανώς χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

H εξέταση του ασθενούς μπορεί να αποκαλύψει την αιτία, π.χ. ένα έντονο αορτικό φύσημα μπορεί να υποδηλώνει πάθηση καρδιακής βαλβίδας και ένας ωχρός ασθενής με ορθοστατικά ζωτικά σημεία ενδέχεται να είναι αφυδατωμένος ή να αιμορραγεί. Η ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση μπορεί να αποκαλύψει αρρυθμίες ή σημεία ισχαιμίας. Αναλόγως των κλινικών περιστάσεων, η περαιτέρω αξιολόγηση μπορεί να συμπεριλαμβάνει χειρομάλαξη του καρωτιδικού κόλπου, δοκιμασία ανακλινόμενης κλίνης, ηχοκαρδιογραφία ή ψυχιατρική αξιολόγηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρά την ενδελεχή αξιολόγηση δεν προσδιορίζεται ακριβής διάγνωση.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟHΘΕΙΕΣ: Κάθε άτομο που υφίσταται απώλεια των αισθήσεων πρέπει να τοποθετηθεί σε ύπτια στάση, κατά προτίμηση με το κεφάλι χαμηλά ώστε να διευκολυνθεί η αιμάτωση του εγκεφάλου. Παράλληλα πρέπει να εξασφαλιστεί ανοικτός αεραγωγός. Πρέπει να χαλαρωθούν τα ενδύματα, ιδιαίτερα εάν το κολλάρο είναι στενό.

H λιποθυμία (μια μορφή συγκοπής) έχει συνήθως μικρή διάρκεια και αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση του ασθενούς σε ύπτια στάση. Εάν η ανάκαμψη από τη λιποθυμία δεν είναι άμεση και πλήρης, τότε απαιτείται άμεση αξιολόγηση των αεραγωγών, της αναπνοής, της κυκλοφορίας και του καρδιακού ρυθμού. Πρέπει να εξασφαλισθεί βοήθεια και να μεταφερθεί το άτομο στο νοσοκομείο. Εάν ο ασθενής αρνείται να προσέλθει σε νοσοκομείο μετά την ανάκαμψή του από λιποθυμικό επεισόδιο, πρέπει να ενθαρρυνθεί ώστε να εξεταστεί από ιατρό το συντομότερο δυνατόν.

Ετυμολογία

[Ελλ. syncope, συγκοπή]

Υπώνυμος όρος

syncope anginosa
cardiac syncope
carotid sinus syncope
convulsive syncope
cough syncope
defecation syncope
deglutition syncope
hysterical syncope
laryngeal syncope
local syncope
micturition syncope
neurocardiogenic syncope
shallow water syncope
situational syncope
swallow syncope
tussive syncope
vasodepressor syncope
vasovagal syncope