Αγγλικός όρος

meconium aspiration syndrome

Ορισμός

Εμβρυϊκή εισπνοή μηκωνίου μέσα στη μήτρα κατά τη διάρκεια επεισοδίων βαριάς εμβρυϊκής υποξίας ή με τις λίγες πρώτες αναπνοές μετά τη γέννηση. Τα συμπτώματα και σημεία, που συμβαίνουν σε άλλοτε άλλο βαθμό, περιλαμβάνουν αναπνευστική δυσχέρεια, ταχύπνοια, ρόγχους και συριγμό σε όλα τα πνευμονικά πεδία. Η εξέταση της ακτινογραφίας θώρακος μπορεί να αναδείξει περιοχές αυξημένης πυκνότητας από το εισροφημένο μηκώνιο, ενδείξεις χημικής πνευμονίτιδας, καθώς και περιοχές ατελεκτασίας, που προκαλούνται από απόφραξη βρογχιολίων και σύμπτυξη κυψελίδων περιφερικά. Πνευμοθώρακας μπορεί, επίσης, να συμβεί με μηχανισμό βαλβίδας από απόφραξη με μηκώνιο μικρών βρογχιολίων. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε υποξία, οξέωση και παραμονή της εμβρυϊκής κυκλοφορίας και εμμένουσα πνευμονική υπέρταση του νεογνού (PPHN).

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Προεκλαμψία, υπέρταση της κύησης, υπερωριμότητα (με ολιγοϋδράμνιο), ενδομήτρια υποξία και ασφυξία ή άλλες μορφές εμβρυϊκής δυσχέρειας. Η εμβρυϊκή δυσχέρεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εντερική περισταλτικότητα, χαλάρωση του πρωκτικού σφιγκτήρα και αποβολή μηκωνίου μέσα στο αμνιακό υγρό. Όταν το έμβρυο αναπνέει σπασμωδικά μέσα στη μήτρα ή με τις λίγες πρώτες αναπνοές αέρα μετά τον τοκετό, το υγρό μπαίνει στο αναπνευστικό δέντρο.

ΠΡΟΛΗΨΗ: Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν ήπια αναρρόφηση της μύτης και του στόματος του βρέφους από τον μαιευτήρα, ενώ το κεφάλι του είναι ακόμα στο περίνεο της μητέρας, ακολουθούμενη από άμεση αναρρόφηση της τραχείας μέσω ενδοτραχειακής διασωλήνωσης, ώστε να αφαιρεθεί όσο περισσότερο μηκώνιο από τους αεραγωγούς είναι δυνατό πριν από την πρώτη αναπνοή του βρέφους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Μπορεί να χρειαστούν οξυγόνο, ενδοτραχειακή διασωλήνωση και υποβοηθούμενος αερισμός. Σε βαριές περιπτώσεις, εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεκουράσει και να επουλώσει τον πνευμονικό ιστό.

Συντομογραφία

MAS