Αγγλικός όρος

thymus

Ορισμός

Ένα λεμφοειδές όργανο που βρίσκεται στο μεσοθωράκιο μπροστά και άνω της καρδιάς, αποτελείται από δύο συντηγμένα λόβια που το καθένα αποτελείται από πολλαπλά λοβίδια, τα οποία χωρίζονται σε έναν έξω φλοιό και έσω μυελό. Τα ανώριμα Τ κύτταρα διαμορφώνουν το μεγαλύτερο μέρος του φλοιού και κάποιο τμήμα του μυελού. Τα εναπομείναντα κύτταρα είναι επιθηλιακά κύτταρα, με μερικά μακροφάγα. Τα επιθηλιακά κύτταρα σε ορισμένες περιοχές του μυελού αναπτύσσουν σκληρούς πυρήνες και είναι γνωστά ως σωματίδια Hassall.

Ο θύμος είναι η πρωτογενής θέση διαφοροποίησης των Τ λεμφοκυττάρων. Κατά τη διάρκεια της προγεννητικής περιόδου, τα λεμφοειδή βλαστοκύτταρα μεταναστεύουν από τον μυελό των οστών στο θύμο. Γεμίζουν και διαστέλλουν τα ενδιάμεσα διαστήματα μεταξύ των επιθηλιακών κυττάρων και πολλαπλασιάζονται ταχέως. Σχεδόν όλα αυτά τα ανώριμα θυμοκύτταρα καταστρέφονται, για την απομόνωση αυτών που θα επιτίθονταν σε αυτοαντιγόνα. Περίπου 1% των θυμοκυττάρων ωριμάζουν σε Τ κύτταρα, με είτε την CD4 ή την CD8 πρωτεΐνη δείκτη και υποδοχείς με ικανότητα πρόσδεσης σε ειδικά αντιγόνα. Τα ώριμα Τ λεμφοκύτταρα εγκαταλείπουν τον θύμο και μεταναστεύουν στον σπλήνα, στους λεμφαδένες και άλλους λεμφοειδείς ιστούς, όπου ελέγχουν την κυτταρική ανοσολογική απάντηση.

Ο θύμος ζυγίζει 15 με 35 g. κατά την γέννηση και συνεχίζει να αυξάνει μέχρι την εφηβεία, όπου αρχίζει να συρρικνώνεται και ο λεμφοειδής ιστός αντικαθίσταται από ινώδη ιστό. Μόλις 5 g. θυμικού ιστού παραμένουν στην ενήλικη ζωή. Ο λόγος της εκφύλισης μπορεί να είναι ότι το όργανο έχει παράγει αρκετά Τ λεμφοκύτταρα για την τροφοδότηση των ιστών του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν είναι πλέον απαραίτητος. Αφαίρεση του θύμου σε έναν ενήλικα δεν προκαλεί τη μείωση στην ανοσολογική λειτουργία που παρατηρείται όταν ο αδένας αφαιρείται στα παιδιά.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ: Έλλειψη του θύμου ή υποπλασία θύμου είναι ένα συστατικό του συνδρόμου DiGeorge, το οποίο χαρακτηρίζεται από σοβαρή έλλειψη κυτταρικής ανοσίας. Η θυμική υπερπλασία προκύπτει από την αύξηση των λεμφικών ωοθυλακίων που περιέχουν Β λεμφοκύτταρα και δενδριτικά κύτταρα. Παρατηρείται στην βαριά μυασθένεια και περιστασιακά σε άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η νόσος Graves, η ρευματοειδής αρθρίτις, και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Τα θυμώματα, που είναι καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι του θύμου, περιλαμβάνουν μόνο τα θυμικά επιθηλιακά κύτταρα. Άλλοι όγκοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την νόσο Hodgkin και τα λεμφώματα, περιλαμβάνουν θυμοκύτταρα.

Υπώνυμος όρος

accessory thymus
thymus persistens hyperplastica