Kάποια στιγμή είχε θεοποιηθεί η πρόληψη, λέγανε γενικά ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πρόληψη και με το ίδιο σκεπτικό όταν φάνηκε ότι δεν είναι τόσο σημαντικά τα αποτελέσματά της, η πρόληψη καταβαραθρώθηκε, απορρίφθηκε από πολλούς ειδικούς.

Η πρόληψη έχει ένα σημείο που χρειάζεται λίγο προσοχή.

Δεν είναι εμφανή τα αποτελέσματά της. Δεν είναι σαν μια ιατρική θεραπεία που την κάνουμε και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα της πρόληψης είναι μακροπρόθεσμα και δεν μπορούν να μετρηθούν. Αυτό είναι κάτι που την κάνει να μη μπορεί να δείξει πόσο σημαντική είναι.

Aπό την άλλη μεριά όμως, η πρόληψη όταν γίνει σωστά και λάβει υπόψη τους σωστούς ψυχολογικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες μπορεί να έχει πάρα πολύ μεγάλα αποτελέσματα.

Και πολλοί λένε και σε πολιτικό επίπεδο ‘θα δώσουμε χρήματα απλά για να μην εμφανιστεί ένα πρόβλημα που μπορεί να μην εμφανιστεί ποτέ;’

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολιτικοί ιθύνοντες πρέπει να καταλάβουν ότι και οικονομικά έχει πολύ μεγάλο όφελος για μια κοινωνία η πρόληψη γιατί γλιτώνει από πάρα πολλές ιατρικές και θεραπευτικές πράξεις που θα γίνουν στη συνέχεια.

Από την άλλη, η πρόληψη δεν είναι πανάκεια. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάνουμε καλό πρόγραμμα πρόληψης όλα θα λυθούν. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και να υπάρχουν φορείς οι οποίοι θα είναι μόνιμα μέσα στην κοινότητα και όχι ότι πάει το υπουργείο ή κάποιος σε κάποιο Κέντρο και κάνουν για παράδειγμα, σαν μια αστραπή, μια κίνηση πρόληψης σε ένα σχολείο και φεύγουν.

Η πρόληψη θα είναι κάτι που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται συνεχώς, βασισμένη σε επιστημονικό μοντέλο και με μια συστηματική παρακολούθηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα