Πολλές έφηβες ταλαιπωρούνται με την ακμή, λόγω των ορμονικών αλλαγών. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να βοηθηθούν οι έφηβες να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το δέρμα τους.

Προσέξτε όταν επιλέγετε καλλυντικά: Καλλυντικά όπως το μεικ απ, το ρουζ και η ενυδατική κρέμα δεν θα πρέπει να περιέχουν λάδι. Επιλέξτε προϊόντα που δεν ευνοούν το σχηματισμό σπυριών ή προκαλούν μπλοκάρισμα των πόρων.

Ρωτήστε έναν δερματολόγο ή εκπαιδευμένη αισθητικό ποια προϊόντα για το δέρμα είναι καλύτερα για τον δικό σας τύπο.

Μην ξύνετε το πρόσωπό σας: Αν ξύνετε ή πιέζετε τα σπυράκια κινδυνεύετε να δημιουργήσετε σημάδια ακμής. Μην τρίβετε ή αγγίζετε τα σπυράκια.

Να είστε απαλές στον καθαρισμό: Το σκληρό τρίψιμο θα κάνει χειρότερη τη δερματική σας κατάσταση. Πλύντε το δέρμα σας απαλά με ελαφρύ καθαριστικό το πρωί, πριν το βραδινό ύπνο και μετά από έντονη άσκηση.

Αποφύγετε τα σκληρά παντς. Μετά το πλύσιμο ξεβγάλτε καλά το πρόσωπό σας.

Να προσέχετε στο ξύρισμα: Να αποφεύγετε το τυχαίο γδάρσιμο των σπυριών με το να ξυρίζεστε απαλά και μόνο όταν πρέπει. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα ξυράφια για να βρείτε αυτό που ταιριάζει πιο άνετα στο δέρμα σας.

Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό τακτικά (με SPF 30 και άνω): Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα και να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση. Για το λόγο αυτό συνιστάται η καθημερινή χρήση αντηλιακού.

Αν και το μαύρισμα ή το έγκαυμα μπορεί να δίνει στο δέρμα την αίσθηση λιγότερης λιπαρότητας, τα οφέλη δεν διαρκούν πολύ.

Να θυμάστε ότι ορισμένα φάρμακα για την ακμή όπως και άλλα σκευάσματα μπορεί να σας καταστήσουν περισσότερο ευάλωτες στα εγκαύματα. Για το λόγο αυτό, να χρησιμοποιείται διαρκώς αντηλιακό. Να εφαρμόζετε ξανά αντηλιακό όταν εκτίθεστε στον ήλιο πολλή ώρα.

 

Πηγές:
Cleveland Clinic

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]