Αντράκι. Το αγόρι μεγάλωσε, ψήλωσε και το σώμα του διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα. Αλλάζει. Και μεγάλο μέρος της αλλαγής αφορά τη σεξουαλική του αφύπνιση, που συνοδεύει τη βιολογική του ωρίμανση. Σ' αυτή την ηλικία ο έφηβος καθορίζει και το σεξουαλικό μοντέλο του, που φαίνεται ότι θα τον ακολουθεί σ' όλη τη ζωή του.

Το αγόρι που βιολογικά και σωματικά δείχνει τα πρώτα στοιχεία αρρενωπότητας, ψηλώνει. Μεγαλώνει ο σκελετός του, ο οποίος μέχρι τα 17 φαίνεται να ανδροποιείται, ενώ κάθε μέρα διαμορφώνεται η νέα 'εικόνα του'. Εισπράττει το θαυμασμό και τη χαρά του περιβάλλοντος, που του δείχνει πόσο γρήγορα μεγαλώνει, ενώ ο ίδιος αρχίζει να 'φουσκώνει' υπερήφανος που πια δεν είναι παιδί και αρχίζει να αντιγράφει το ανδρικό πρότυπο, που όλο και περισσότερο είναι το σύμβολό του.

Ενα μεγάλο μέρος της αλλαγής φαίνεται να αποτελεί η σεξουαλική εγρήγορση, η στύση του όλο και ζωηρεύει, τα αιφνίδια σεξουαλικά του ερεθίσματα όλο και πληθαίνουν, το παχύρρευστο, γαλακτόχρωμο υγρό τού δείχνει τη βιολογική ωρίμανσή του μέσα από τη δική του αυνανιστική αίσθηση, 'βλέποντας το σπέρμα του'.

Ο αυνανισμός είναι έντονος στα 14 με 17 χρόνια του, θεωρείται απολύτως φυσιολογικός και συνοδεύεται από πλούσιες και εναλλακτικές, τόσο ρομαντικές και τρυφερές όσο και σεξουαλικές, φαντασιώσεις, φτιάχνοντας έτσι σιγά σιγά το σεξουαλικό πρότυπο.

Αυτή η ηλικία καθορίζει το σεξουαλικό μοντέλο του νεαρού άνδρα, που φαίνεται να τον ακολουθεί στην ερωτική έλξη της επόμενης ζωής του. Το σεξουαλικό αυτό μοντέλο διαμορφώνει τη γυναίκα που θα επιθυμεί, δημιουργώντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά που του διεγείρουν την ερωτική διάθεση (π.χ. λαιμός, χρώμα μαλλιών, πόδια, στήθος κ.λπ.).

Η καλή γνώση για τις βιολογικές αλλαγές του θα τον βοηθήσει να εξοικειωθεί με αυτές. Το ορμονικό του σύστημα, με κυρίαρχη την ανδρική ορμόνη (τεστοστερόνη), που δίνει εξάψεις, εύκολους στυτικούς ερεθισμούς, γλυκές ηδονές και φουσκώματα συναισθημάτων και παρορμήσεων, ώστε να ερωτεύεται οτιδήποτε τον συγκινεί σεξουαλικά (πρόσωπα γνωστά, συγγενικά, φίλες της μητέρας του), να ονειροπολεί και να χάνεται μέσα σε εικόνες πόθου και έντασης, με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Του αρέσει να κλείνεται στο δωμάτιό του, που πρέπει να του ανήκει ολοκληρωτικά, χωρίς γονικές παρεμβάσεις, εκφράζοντας το δικό του τρόπο, γούστο και χρώμα, να ακούει μουσική, να βλέπει περιοδικά πορνό, που έχει αγοράσει ο ίδιος, με αισθήματα περιέργειας και ενοχής, να αυνανίζεται έντονα, καθημερινά, με άγρια φιληδονία, να κοιτάει με λατρεία αλλά και δέος τα γεννητικά του όργανα και κυρίως το πέος του.

Ντροπές, νευρικότητα, κλείσιμο δείχνουν ότι το παιδί ξύπνησε σεξουαλικά, ενώ δεν επιτρέπονται σαρκασμοί, ευφυολογίες και καρφώματα από τους γονείς για τη στύση που φουσκώνει το παντελόνι, 'πόσο άνδρας φαίνεσαι...' και άλλες ανόητες ατάκες, που φέρνουν εκνευρισμό και αντίδραση, μαζί με τα πολλά σπυράκια που ξεφυτρώνουν πάνω στο πρόσωπό του.

Το άγριο, χνουδάτο αυτό πρόσωπο προδίδει την έναρξη της ήβης, και τα γένια, που σιγά σιγά πληθαίνουν, τον κάνουν μπροστά στον καθρέφτη να βλέπει τις αλλαγές του. Ο καθρέφτης μέσα στο δωμάτιό του δείχνει τη σκληρή πρωινή στύση του, αλλά και τον κάνει να μαγεύεται με το μαγικό όργανο που αυνανιστικά ερεθίζει, με σκοπό την εκσπερμάτιση, τελική σφραγίδα του οργασμού του.

Μέσα απ' αυτές τις δικές του εικόνες, που αλλάζουν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά για τη σεξουαλική του ενεργοποίηση, οι φόβοι των συγκρούσεων με τους φίλους του αλλά και τους άλλους εφήβους τον απειλούν. Ακούει για τη στύση του και τα εκατοστά της, βλέπει το σώμα του χειρότερο από των άλλων, νιώθει ότι δεν αρέσει και πολύ στα κορίτσια και κρατάει αντιδραστική στάση. Κάνει παρέα κυρίως με αγόρια, αλλά κοιτάει και τα κορίτσια της ηλικίας του, τα οποία όμως κοιτούν μεγαλύτερης ηλικίας αγόρια ή άνδρες!

Ο αυνανισμός, που προετοιμάζει τον έφηβο για τη σεξουαλική επαφή που θα έλθει, δημιουργεί πολλά ερωτήματα, ενώ πολλές φορές τον οδηγεί σε έντονο άγχος μειονεξίας και αμφισβήτησης των γεννητικών οργάνων. Το πέος και η στύση είναι τα κυρίαρχα άγχη του, ενώ περιμένει με αμηχανία την πρώτη φορά και πώς θα είναι.

Η γνώση και η πληροφόρηση που θα έχει ήδη αποκτήσει, θα τον βοηθήσουν να γνωρίσει το σώμα του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για την προετοιμασία της σεξουαλικής ολοκλήρωσης. Αντιθέτως, η παραπληροφόρηση, οι μύθοι και οι λανθάνουσες αντιλήψεις που θα πάρει από φίλους ή ανεύθυνα περιοδικά, θα τον κάνουν να νιώσει αμφισβήτηση, δειλία και άρνηση, πιστεύοντας ότι θα αποτύχει στις 'εξετάσεις'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο