Περίπου από τα 12 χρόνια της η γυναίκα μπαίνει στον πρώτο μεγάλο σταθμό της, με την αρχή του γενετήσιου κύκλου της. Αναπτύσσει τις πρώτες σεξουαλικές ταυτίσεις της, αλλά και αμφισβητήσεις, όπως έρχονται μέσα από διάφορα πρότυπα. Στην ηλικία αυτή και ώς τα 17 της οργανώνει συνήθως και τις πρώτες ονειρικές, πλατωνικές, αλλά πολλές φορές και πλήρεις ερωτικές σχέσεις.

Η ανάπτυξη της γυναίκας από την ημέρα που γεννιέται μέχρι τη σεξουαλική της βιολογική ωρίμανση έρχεται στην περίοδο των 12-14 χρόνων, που μπαίνει στον πρώτο μεγάλο σταθμό της, με την αρχή του γενετήσιου κύκλου της (έμμηνος ρύση).

Μέχρι εκεί όμως είναι καλό να δούμε δύο βασικές περιόδους της ηλικίας της:

  • τα 3-7 χρόνια της, όπου η σωματική της αναζήτηση και το ψάξιμο στο σώμα είναι διάχυτο και ανιχνευτικό, δίνοντας ακόμη και αυνανιστικούς ρυθμούς κινήσεων στο κρεβάτι της ή και κατά την ώρα που κοιμάται,
  • 9 με 12 χρόνων, όπου διανύεται η προεφηβική φάση, με τη σωματική της αφύπνιση και τα πρώτα κυρίαρχα στοιχεία του φύλου που διαγράφονται στο σώμα της.

Η ορμονική προετοιμασία και η σωματική διάπλαση δίνουν τον προσχηματισμό, ενώ οι τελευταίες βιολογικές και κοινωνικές εξελίξεις επιταχύνουν τους ρυθμούς ωρίμανσης στη σημερινή γενιά απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η σεξουαλική αναζήτηση είναι σαφώς πιο ενεργοποιημένη, ενώ τα στοιχεία της ντροπής και των αναστολών προκαλούν αμηχανία και περιέργεια.

Με τον ερχομό της περιόδου στα 12-14 χρόνια η γυναίκα δέχεται την πρώτη βιολογική της ωρίμανση, ενώ σωματικά σχηματοποιείται όλο και περισσότερο, έτσι ώστε να θεωρούμε ότι από την ηλικία αυτή διαμορφώνεται η σεξουαλική της ταυτότητα και αφυπνίζεται ο σεξουαλικός της ρόλος.

Στην πυρηνική ηλικία της εφηβείας, 14 με 17 χρόνια, δύο σημαντικά γνωρίσματα φαίνεται να σηματοδοτούν τη σεξουαλική της εικόνα: α) η σεξουαλική της αναγνώριση με την αποδοχή των σωματικών γνωρισμάτων της (εμπέδωση του σεξουαλικού ρόλου), β) η ανάγκη της διεκδίκησης και ενίσχυσης της ερωτικής της αφύπνισης από το άλλο φύλο.

Στην ηλικία αυτή φτιάχνει συνήθως τις πρώτες ονειρικές, πλατωνικές, αλλά πολλές φορές και πλήρεις ερωτικές σχέσεις, ενώ ο ενθουσιασμός, η παρόρμηση και η έντονη συναισθηματική φόρτιση είναι τα κύρια γνωρίσματα.

Αναμφίβολα η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου, της παρουσίας της ως γυναίκας, τη φέρνει συνήθως στην πρώτη της φορά μεταξύ 17 και 19 χρόνων της ζωής της.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι, αντίστοιχα, και η κοπέλα στην εφηβεία αυνανίζεται συνειδητά, κάτι που δεν πρέπει να την κάνει να αισθάνεται ντροπή και ενοχή γι’ αυτό.

Ο αυνανισμός της μπορεί να εκφραστεί με θωπείες σε όλο της το σώμα, ενώ φαίνεται ότι η περιοχή των μαστών και του αιδοίου έχουν περισσότερο εστιακό χαρακτήρα.

Επειδή υπάρχει ο φόβος της παραπληροφόρησης με σκοπό τη διείσδυση στον κόλπο, καλό είναι η νεαρή γυναίκα να έχει γνώσεις για τον κόλπο και τον παρθενικό της υμένα, ακόμη και για την υγιεινή που οφείλει να διατηρεί στα γεννητικά της όργανα.

Είναι όμως γνωστό ότι ο αυνανισμός στη γυναικεία εφηβεία σπάνια λειτουργεί κολπικά και φαίνεται ότι η περιοχή της κλειτορίδας είναι το κυρίαρχο και επικρατέστερο σημείο.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος που συνοδεύει τον αυνανισμό είναι η σεξουαλική φαντασίωση, η οποία είναι απολύτως υγιές και φυσιολογικό να πληθαίνει και να εμπλουτίζεται κατά την εφηβική περίοδο.

Το περιεχόμενο των φαντασιώσεων αυτών είναι ποικιλόμορφο, που περιλαμβάνει και ομοφυλοφιλικές σκηνές, κάτι που πολλές φορές δημιουργεί αίσθημα ενοχής και φόβου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η νεαρή γυναίκα οδηγείται στην ομοφυλοφιλία.

Αντιθέτως μια ομοφυλόφιλη φαντασίωση κρύβει περισσότερο τη γοητεία και το θαυμασμό προς κάποια φίλη της, καθόσον ακόμη το κυρίαρχο σεξουαλικό μοντέλο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πολλές κοπέλες σ’ αυτή την ηλικία φαντασιώνουν άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, που ασκούν γοητεία με την κοινωνική εξουσία και την οικονομική προβολή.

Πρέπει να ξέρουμε ότι η ηλικία αυτή έχει μεγάλη ευαισθησία στον εντυπωσιασμό, ενώ εύκολα αποτυπώνεται ό,τι είναι προκλητικό και υπερβολικό. Ο χώρος λοιπόν των ερωτικών φαντασιώσεων φαίνεται να είναι έντονος και συγκεχυμένος, ενώ βέβαια το ονειρικό και ’ιδεώδες’ δίνει την ονειροπόληση και τα σενάρια που σκηνοθετεί μέσα στο μυαλό της με εικόνες τρυφερότητας, στοργής και ερωτικού πάθους.

Η εξιδανίκευση φέρνει στη φαντασίωσή της τον ιδανικό άνδρα, ενώ η ίδια ζει τα έντονα συναισθήματα που κάθε καινούρια πλατωνική γνωριμία (φλερτ) της προσφέρει.

Οι φαντασιώσεις που φαίνεται να χορεύουν ακόμη και στις πιο τολμηρές αναζητήσεις της, σιγά σιγά αρχίζουν να διαμορφώνουν το μοναδικό, δικό της σεξουαλικό μοντέλο, που θα τη συνοδεύει στις πιο ολοκληρωμένες και ενεργητικές σεξουαλικές αναζητήσεις της.

Οταν η γυναίκα μπει στη σεξουαλική της ζωή, οι φαντασιώσεις σηματοδοτούν το σεξουαλικό της πρότυπο, που μαζί με τις κοινωνικοπολιτιστικές αντιλήψεις συντελούν πιο καθοριστικά στη σεξουαλική της ολοκλήρωση.

Αν προσπαθούσαμε να δώσουμε ένα συμπέρασμα για τη σεξουαλική εικόνα της νεαρής γυναίκας, που διαμορφώνεται σιγά σιγά μέχρι να μπει στη σεξουαλική της ζωή, θα τονίζαμε και θα στηρίζαμε ανεπιφύλακτα την άποψη ότι η σύγχρονη ελληνική κοινωνία οφείλει να αποδεχτεί τη σεξουαλική αφύπνιση της έφηβης, την ανάγκη για περισσότερη σεξουαλική πληροφόρηση και διαπαιδαγώγηση τόσο στην ίδια, στο οικογενειακό περιβάλλον της, όσο και στο σχολείο της, με γνώση για τις βιολογικές μεταβολές που σιγά σιγά επέρχονται, αλλά και τη σωστή προφύλαξη και ανάγκη αυτοσεβασμού στη σεξουαλική της αναζήτηση (π.χ.

οικογενειακός προγραμματισμός, αντισύλληψη).

Και ίσως όλα αυτά σήμερα να είναι ιδιαίτερα επιτακτικά, γιατί πια η έφηβη έχει βγει αρκετά έξω από το σπίτι της, κάνει εύκολα σχέσεις και δεν περιμένει πίσω από το παράθυρο το γαμπρό που θα την παντρευτεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα