Η συντροφικότητα είναι ίσως το σημαντικότερο μέρος της ανθρώπινης ζωής κατά την τρίτη ηλικία. Η επιθυμία για σεξ μειώνεται, η στύση γίνεται κάπως δυσκολότερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο ηλικιωμένος άντρας να χαρεί τη ζωή του, χωρίς η σεξουαλική πράξη να είναι αυτοσκοπός.

Η φράση 'Ποτέ δεν είναι αργά' είναι μια αλήθεια, όσο χρόνων και να είναι ο άντρας, αρκεί αυτό που θέλει να κάνει, να είναι αληθινό και πραγματικό. Πολλοί μάλιστα λένε ότι η τρίτη ηλικία στον άντρα είναι η ευτυχέστερη περίοδος της απόλαυσης και της αναγνώρισης των πεπραγμένων.

Κι όλα αυτά βέβαια κάτω από κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό: τη συντροφικότητα.

Σ' αυτή την περίοδο της ζωής μας, έχουμε την ανάγκη του 'εγώ κι εσύ να είμαστε μαζί', έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι σ' αυτή την ηλικία 'ξαναερωτεύομαι τη γυναίκα μου' και ότι ίσως 'πολλά πράγματα που δεν προλάβαμε να τα κάνουμε σαν δύο πολυάσχολοι σύζυγοι, μπορούμε τώρα να τα ζητήσουμε ο ένας από τον άλλον'.

Ακόμα και σύζυγοι που είχαν συγκρούσεις και φορτίσεις κατάφεραν να δεθούν ψυχικά σ' αυτή την ηλικία, στην οποία, καθώς μένουν μόνοι τους, με τα παιδιά μεγαλωμένα και παντρεμένα, ξαναβλέπουν με άλλο μάτι τη δική τους ζωή.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συζύγων σε διάσταση που ενεργοποίησαν τη σχέση ή το γάμο μέσα από την ανάγκη της συντροφικότητας, της θαλπωρής και της αγάπης που θέλει η τρίτη ηλικία.

Και ένας άντρας ανήσυχος και ασυμβίβαστος που στη νεότερη ζωή ζούσε μέσα σε θύελλες, στην τρίτη ηλικία δεν μπορεί να αντέξει τη μοναξιά, τη μοναχικότητα και την αδυναμία που αρχίζει να νιώθει μέσα στο άδειο σπίτι. Κι αυτό ας το ξέρουν οι νεότεροι, ότι το μεθύσι της δύναμης και η απαίτηση της ατομικής ικανοποίησης δεν καλύπτει έναν άντρα που αρχίζει να αισθάνεται ότι δεν είναι πια ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Γι' αυτό, νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς ότι η συντροφικότητα είναι ίσως το σημαντικότερο μέρος της ολοκλήρωσης της ανθρώπινης ζωής μέσα στην τρίτη ηλικία. Και μια και αναφερόμαστε στον άντρα αυτής της ηλικίας, να πούμε ότι αυτός δεν μπορεί να ζήσει και να λειτουργήσει όσο κι αν πιστεύει ότι είναι ικανός, μόνος του, χωρίς μια σύντροφο η οποία δεν θα του δίνει μόνο σεξουαλική ικανοποίηση αλλά θα τον αγαπάει, θα τον πονάει και θα τον φροντίζει ως τον δικό της, μοναδικό σύντροφο και πατέρα των παιδιών της.

Ας δούμε όμως και τη σεξουαλική εικόνα του άντρα της τρίτης ηλικίας. Πρώτο και βασικό μήνυμα είναι ότι ο άντρας μέχρι και τα βαθιά του γεράματα μπορεί να έχει καλή σεξουαλική ζωή.

Είναι αλήθεια ότι η επιθυμία για το σεξ μειώνεται, αλλά η σπερματογένεση, δηλαδή η παραγωγή του σπέρματος, διατηρείται μέχρι και τα 90 του χρόνια. Η στύση φαίνεται, χωρίς να χάσει την καλή λειτουργία της, να μειώνεται και σαφώς να γίνεται πιο περιορισμένη μετά τα 70 με 75 χρόνια ζωής.

Ειδικότερα για τη στύση θα λέγαμε ότι χάνεται η ευκολία της στυτικής διέγερσης, της σκληρότητας αλλά και της διάρκειας. Ετσι ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο άντρας που περνάει τα 65 χρόνια αργεί να πετύχει πλήρη στύση και χρειάζεται αρκετή διέγερση από την ερωτική του σύντροφο.

Αυτό έχει να κάνει και με την καλή ψυχολογική του κατάσταση και με την ερωτική επαφή, που δεν είναι ο αυτοσκοπός της πράξης, αλλά ο τρόπος και το πλησίασμα της ερωτικής έκφρασης.

Οι πρωινές, αλλά και οι νυχτερινές στύσεις φαίνεται ότι είναι λιγότερες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχήσουν τον άντρα, ο οποίος παρατηρεί ότι δεν έχει αυτόματες στύσεις, και να μην αισθάνεται μειονεκτικός και ανίκανος, αποφεύγοντας τη σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του.

Η στυτική ικανότητά του μειώνεται λόγω της αρχόμενης μη καλής αιμάτωσης των σηραγγωδών σωμάτων του πέους και της μη καλή διατήρησης της πίεσης μέσα σε αυτά, κατά τη φάση της στυτικής διέγερσης. Αυτές οι μεταβολές, οι οποίες δεν πρέπει να τον τρομάζουν και οφείλει να τις αποδεχτεί, του επιτρέπουν να συνεχίσει, χωρίς να απαιτεί από τον εαυτό του να λειτουργεί στη σεξουαλική του ζωή.

Καλό είναι να πούμε ακόμη ότι διαταραχές στην ερωτική του διάθεση μπορεί να οφείλονται στη μείωση της τεστοστερόνης, ένα συχνό φαινόμενο της τρίτης ηλικίας. Γι' αυτό μια εξέταση ορμονικού προσδιορισμού της τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε τεχνητή χορήγησή της, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση σε φυσιολογικό πλαίσιο.

Κάτι ακόμη που οφείλει να γνωρίζει είναι ότι οι 'σεξουαλικές του επιδόσεις' μειώνονται. Γι' αυτό δεν πρέπει να κυνηγάει αριθμούς και φορές και να μην επιμένει ύστερα από κάποια σεξουαλική επαφή γρήγορα να είναι σε θέση να ξαναλειτουργήσει ερωτικά.

Αυτό είναι καλό να το γνωρίζει και η σύντροφός του, η οποία δεν πρέπει να του θυμίζει ότι γέρασε και δεν μπορεί άλλο, και ο άντρας να μη βιάζεται και να μην τρέχει να αποδείξει ότι είναι ακόμη νέος και τέλειος εραστής.

Συμπερασματικά, ας ξέρει ο άντρας της τρίτης ηλικίας ότι, ναι, είναι τέλειος εραστής, γιατί είναι ώριμος, ολοκληρωμένος και μπορεί να απολαμβάνει, μαζί με τη σύντροφό του, όχι το σεξ ενός εικοσάχρονου, αλλά το σεξ που η ψυχή και το σώμα τού δίνει μέσα στην απλή ανθρώπινη εικόνα 'κάνω έρωτα σ' αυτήν την ηλικία, την οποία δέχομαι και αγαπώ'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο