Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της γυναίκας συντρόφου στην περίπτωση που ο άντρας αντιμετωπίζει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα; Τεράστιος και σημαντικός. Αυτή μπορεί να συζητήσει μαζί του, χωρίς περιστροφές, αλλά και κυρίως χωρίς υπονοούμενα ή λόγια που μπορούν να τον βυθίσουν ακόμα πιο πολύ στο πρόβλημά του.

Μαζί, επομένως, πρέπει ν' αντιμετωπίσουν τις δυσχέρειες στις σεξουαλικές τους σχέσεις.

Χωρίς αμφιβολία, τα τελευταία χρόνια μέσα στη σεξουαλική απελευθέρωση των δύο φύλων γίνεται όλο και πιο συνειδητά πραγματικό το μήνυμα της γεφύρωσης του άνδρα και της γυναίκας μπροστά στο σεξουαλικό πρόβλημα.

Η γυναίκα, που έχει κατακτήσει δυναμικά την παρουσία της στον κοινωνικό χώρο, φαίνεται να προβάλλει όλο και περισσότερο τη θέση της, την επιλογή της και τη διεκδίκηση του συντρόφου της μέσα στη σχέση τους.

Άλλωστε, σεξουαλικό πρόβλημα σημαίνει δύο άνθρωποι που δεν μπορούν να χαρούν και να απολαύσουν τη σεξουαλική επαφή, αλλά κυρίως σημαίνει και το φόβο, την αγωνία και την ενοχή που μπορεί να έχει εκείνος που κουβαλάει το πρόβλημα, το θυμό, την απογοήτευση και την απόρριψη ή εκείνη που εισπράττει το πρόβλημα.

Γι' αυτό απέναντι στον άνδρα, και το σεξουαλικό του πρόβλημα φυσικά, βρίσκεται η γυναίκα. Η γυναίκα σύντροφος, η γυναίκα ερωμένη, η γυναίκα που είναι ο ερωτικός του στόχος, η σεξουαλική του ορμή, η σαρκική του απόλαυση.

Η δική του ανάγκη να της δείξει ότι εξακολουθεί ακόμη να τη θέλει, να τη διεκδικεί ερωτικά, να την απολαμβάνει, αλλά και να την κορυφώνει με το πέος του, νιώθοντας ότι κι εκείνη δεν του γυρίζει την πλάτη, δεν τον θεωρεί σεξουαλικά άχρηστο, αλλά και δεν τον μειώνει σαν ανίκανο που η ερωτική του ζωή έχει πια τελειώσει.

Άλλωστε, κακά τα ψέματα, ο άνδρας δεν πασχίζει να θεραπεύσει το οργανικό του πρόβλημα για να βλέπει ο ίδιος τη στύση του και να επιβεβαιώνεται, αλλά ό,τι κάνει το κάνει για τη σύντροφό του, γι' αυτή τη γυναίκα που θέλει να την έχει μέσα στη δική του ερωτική αγκαλιά.

Γι' αυτό η γυναίκα που βλέπει ότι ο άνδρας της δεν μπορεί να έχει τις ορμές που είχε, που συνειδητοποιεί ότι μέσα στην ερωτική επαφή η στύση του χαλαρώνει, χάνεται, δίνοντάς του πίκρα, απογοήτευση, ντροπή, αλλά και θυμό, πρέπει να του μιλήσει ανοιχτά, ξεκάθαρα και με ωριμότητα, δίνοντάς του να καταλάβει ότι είναι κοντά του.

Να του πει ότι είναι δίπλα του, να μην τον παρηγορήσει, να μην του πει ‘δεν πειράζει’, ‘άλλωστε γέρασες πια’, ‘εγώ σ' αγαπώ και ...ανίκανο’, λόγια που τον βυθίζουν περισσότερο στην απογοήτευση και την εγκατάλειψη, λόγια που τον κάνουν να αισθάνεται ότι η γυναίκα του μπορεί και να τον απορρίπτει, καταστάσεις που σίγουρα φέρνουν αποστασιοποίηση, αμηχανία και ψεύτικο βόλεμα μιας σεξουαλικής ζωής, που τελειώνει άδοξα, βάζοντας και τους δύο στο ψυγείο σεξουαλικά.

Κι ενώ φαίνεται να αλληλοπαρηγορούνται και να αποδέχονται τη σεξουαλική τους σιωπή, δεν είναι λίγες οι φορές που, δυστυχώς, εκείνος πάει κρυφά στο σεξολόγο, ζητώντας απεγνωσμένα θεραπεία για μια άλλη γυναίκα που βρέθηκε ξαφνικά στο δρόμο του.

Κι εκείνη όμως, μη θέλοντας να ‘διαταράξει’ το στυτικό ύπνο του άνδρα της, αναζητάει ‘το υγιές πέος’ κάπου αλλού.

Άλλοι δρόμοι…

Έχω, δυστυχώς, πολλές τέτοιες περιπτώσεις στο αρχείο μου, συζύγων - συντρόφων που άνοιξαν άλλους δρόμους σεξουαλικής ευχαρίστησης, γιατί δεν θέλησαν οι ίδιοι μέσα στη σχέση τους να τολμήσουν, να ζητήσουν, να διεκδικήσουν τη θεραπεία που θα τους κρατήσει στη δική τους σεξουαλική συνέχεια.

Εύκολη παραίτηση, αφελές πιστεύω δύο ανθρώπων που φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά, με ειλικρίνεια και ωριμότητα, γι' αυτό που είναι μέσα στη ζωή τους, γι' αυτό που ενδεχομένως τους έφερε κοντά, τους πάντρεψε και τους έδωσε παιδιά.

Ναι, εσύ γυναίκα, που καταλαβαίνεις το σεξουαλικό πρόβλημα του άνδρα σου, του συντρόφου σου, του φίλου σου, πες του το, ζήτησέ του να πάτε μαζί στο γιατρό, κάνε τον να νιώσει ότι δεν είναι ανίκανος, ότι οφείλει να θεραπεύσει το σεξουαλικό πρόβλημα που αφορά και τους δυο σας και όχι μόνο αυτόν, δείξε του ότι ακόμα τον θέλεις, ότι ακόμα είναι δικός σου ερωτικός σύντροφος, αυτός που ξέρει να σου δίνει την ηδονή, αλλά και την κορύφωση, αυτός που σε θέλει, αυτός που θέλει να φτιάξει τη στύση του για σένα.

Μην του πεις ότι για την ηλικία του έτσι πρέπει να είναι, μην τον κάνεις να δεχθεί το χαλαρό πέος, μην του δείξεις ότι οφείλει να παίρνει μόνο τα χάπια του για την πάθηση που έχει, μην τον φοβίσεις, μην τον τρομάξεις, μην του αρνηθείς.

Γιατί εσύ, γυναίκα, πιθανότατα θα τον οδηγήσεις να πάει κρυφά σε εκείνο το γιατρό που θα του δώσει θεραπεία για κάποια άλλη, για εκείνη που δυστυχώς δεν θα τον νιώσει όσο εσύ και θα τον κάνει να πιστεύει ότι εσύ τον απέρριψες.

Νομίζω ότι η γυναίκα σύντροφος - σύζυγος εκείνου του άνδρα που η σεξουαλική του καθήλωση τον φέρνει μπροστά της σαν ανίκανο και ξοφλημένο, πρέπει να προσφέρει την αγκαλιά της και την παρουσία της σε οποιαδήποτε οργανική θεραπεία, πηγαίνοντας μαζί του στο γιατρό, ρωτώντας τα πάντα όσον αφορά τη θεραπευτική τεχνική (ένεση, πρόθεση), ώστε να ξέρει αυτή τη θεραπεία που ο άνδρας της ακολουθεί, βοηθώντας τον μάλιστα η ίδια ώστε να φτάσουν στο ερωτικό τους κρεβάτι απλά, όμορφα και αισθησιακά, απολαμβάνοντας έτσι όπως εκείνοι ξέρουν το δικό τους σεξ.

Ας πούμε, λοιπόν, με ανοιχτά χαρτιά στον άνδρα που σεξουαλικά πάσχει, αλλά και τη γυναίκα που μοιράζεται το σεξουαλικό του πρόβλημα, ότι η θεραπεία που μπορεί να τους δώσει ξανά τη σεξουαλική τους έκφραση αφορά και τους δύο, μακριά από το κρυφτούλι της προσποίησης, της εγκατάλειψης και της παραίτησης, που σίγουρα θα τους κάνει να γυρίσουν την πλάτη ο ένας στον άλλον, αλλά δεν θα τους καλύψει.

Το τρίτο πρόσωπο κάπου περιμένει...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ