Μικρά χωριά κτισμένα με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Πλακόστρωτα δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, ασβεστωμένες πλατείες, πάλλευκες εκκλησίες, ανεμόμυλοι, ορμίσκοι και παραλίες με καταγάλανα νερά και απόλυτη ηρεμία: Αυτή είναι η Κύθνος. Και το καλύτερο είναι πως απέχει λιγότερο από δύο ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου, καθιστώντας την την πιο… προσιτή Κυκλάδα, και από πλευράς απόστασης, και από πλευράς τιμών, αφού η γειτόνισσά της, η Τζια, απευθύνεται σε πιο γερά πορτοφόλια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Κύθνος είναι… λύση ανάγκης. Η Κυκλάδα της διπλανής πόρτας αποτελεί την καλύτερη ίσως λύση για τις μικρές αποδράσεις του σαββατοκύριακου, καθώς μέσα σε ένα τριήμερο προλαβαίνει να μας κερδίσει με την ζεν απλότητά της και να μας «σερβίρει» όλες τις ομορφιές της.

Τα χωριά

Πέντε είναι οι βασικότεροι οικισμοί του νησιού, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην ενδοχώρα και οι υπόλοιποι στις ακτές της Κύθνου. Κάθε βόλτα, φυσικά, ξεκινά από την Χώρα του νησιού, την Μεσσαριά, με τα κλασικά ασβεστωμένα σοκάκια, τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και τα γραφικά πλακόστρωτα σε τόνους λευκού και μπλε. Ο άλλος μεσόγειος οικισμός της Κύθνου, είναι γραφικός αλλά με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο: Πρόκειται για την sui generis Δρυοπίδα, με τις κατακόκκινες κεραμοσκεπές της, τον λαβύρινθο από καλντερίμια και το κοντινό Σπήλαιο Καταφύκι, που είναι εν μέρει επισκέψιμο και εντυπωσιάζει με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του. Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί που διεκδικούν τους απογευματινούς περιπάτους σας και τις ουζοκατανύξεις πλάι στο κύμα είναι το λιμάνι του νησιού, ο Μέριχας με τα ωραία ταβερνάκια, τα περίφημα Λουτρά, με το Υδροθεραπευτήριο που σχεδιάστηκε από τον Τσίλλερ και είχε τους βασιλιάδες της Ελλάδας στο πελατολόγιό του, και τέλος ο γραφικός οικισμός της Παναγιάς της Κανάλας, με τα μαγαζάκια πάνω στην αμμουδιά και το ευωδιαστό πευκόδασος στην «γειτονιά» του.

Οι παραλίες

Όταν λέμε «παραλία» στην Κύθνο, εννοούμε πάντα μία: Την Κολώνα. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες και πιο ιδιαίτερες παραλίες των Κυκλάδων, κι αυτό διότι βρίσκεται στην άκρη του νησιού, περί τα τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα, στο μέρος όπου μία λεπτή λωρίδα αμμουδιάς ενώνει την Κύθνο με το μικρό νησάκι του Αγίου Λουκά. Αυτή η λωρίδα, λοιπόν, δημιουργεί στην ουσία μία… double-face ακρογιαλιά, με εντυπωσιακού χρώματος νερά και μια ωραιότατη ταβέρνα στην άκρη της για ψαράκι και χάζι μετά το μπάνιο, αλλά και συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα. Κατά τα άλλα, πεντακάθαρα (και ευεργετικά) νερά θα βρείτε στην παραλία των Λουτρών, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η όμορφη παραλία της Αγίας Ειρήνης, στον γραφικό οικισμό Σχοινάρι. Αναζητήστε επίσης τις παραλίες Καβουροχέρι, Φλαμπουριά και Μαρτινάκια, και στα νότια του νησιού την υπέροχη αμμουδιά του Αγίου Δημητρίου ή της λιλιπούτειας Πετρούσας. Από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, η Μεγάλη Άμμος βρίσκεται κοντά στην Κανάλα, ενώ αν προτιμάτε ερημικές βουτιές, κατευθυνθείτε προς τα ανατολικά, όπου βρίσκονται οι παραλίες Μαυριάνος, Σιμούσι και Στιφό. Περισσότερα για τις παραλίες της Κύθνου θα βρείτε εδώ.

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί

Η Κύθνος είναι ένα νησί με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον – εδώ άλλωστε, στον Μαρουλά, εντοπίστηκε η παλαιότερη προϊστορική εγκατάσταση των Κυκλάδων, ενώ σε όλο το νησί υπάρχουν ίχνη από αρχαίους πύργους, κάστρα και ιερά των κλασικών χρόνων. Μην χάσετε:

-Τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μαρουλά: Κυκλικές κατοικίες, τάφοι, λίθινα εργαλεία μαρτυρούν πως η περιοχή κοντά στα Λουτρά κατοικήθηκε από την Μεσολιθική εποχή – οι οικισμός είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου (9000-8000π.Χ.) που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.

-Τα δύο κάστρα: Το Βρυόκαστρο δεσπόζει εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, στον δρόμο προς τη Χώρα, και απαιτεί περί τα είκοσι λεπτά πεζοπορίας, αλλά με θέα που αποζημιώνει, πάνω από τα ερείπια της αγοράς, του ναού και των αρχαίων υδραγωγείων. Το δεύτερο κάστρο της Κύθνου, το Κεφαλόκαστρο, βρίσκεται στο ακρωτήρι Κέφαλος και φιλοξενεί τα απομεινάρια ενός παλιού οικισμού, καθώς και δύο εκ των δεκάδων εκκλησιών που υπήρχαν στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

-Τα Μουσεία της Κύθνου: Στην Δρυοπίδα θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, που φιλοξενεί αντικείμενα της καθημερινής ζωής του τόπου από περασμένους αιώνες, καθώς και παραδοσιακές φορεσιές, μέσα σε μια παλιά οικία που παραπέμπει σε τυπικό «θερμιώτικο» νοικοκυριό. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, επίσης στην Δρυοπίδα, θα βρείτε το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο, με εκθέματα από την βυζαντινή εποχή και εικόνες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. Και τα δύο μουσεία λειτουργούν από τις 9.00 ως τις 14.00 και από τις 17.00 ως τις 20.00.

Τα πανηγύρια και οι γιορτές

Όποια εποχή κι αν επισκεφθείτε την Κύθνο, θα βρείτε κι ένα πανηγύρι σε κάποιον από τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού ή κάποιο γραφικό εξωκκλήσι που γιορτάζει και διοργανώνει γιορτές με φολκλόρ χρώμα, για να πάρετε γεύση από την ντόπια διασκέδαση. Δείτε το… πανηγυριώτικο ημερολόγιο της Κύθνου εδώ.

Πού θα φάτε

Στην ταράτσα της Μεσαριάς, στη Χώρα, για νόστιμους τοπικούς μεζέδες με υπέροχη θέα. Στο «Όστρια» στο λιμάνι του Μέριχα για φρέσκο ψάρι που… σπαρταράει. Στο Στέκι του Ντέτζη, στη Μεσαριά, για ωραιότατα κρεατικά και μεζέδες με ουζάκι. Στο Ακρογιάλι, στον Άγιο Δημήτριο, για μαμαδίσια μαγειρευτά. Στο Αραξοβόλι, στα Λουτρά, για ντόπιες αλλά και διεθνείς γεύσεις. Στου Σταμάτη στη Χώρα, για πεντανόστιμες σπιτικές πίτες. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.

Πού θα μείνετε

Στον Ξενώνα Αφοδίτη, στα Λουτρά, που αποτελούν την οικονομικότερη επιλογή στο νησί, μόλις 20 μέτρα από την παραλία. Ο ξενώνας προσφέρει άνετα δωμάτια με θέα στο Αιγαίο, δωρεάν wi-fi και κλιματισμό, από 55€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο.
Στο Kythnos Bay, επίσης στα Λουτρά, λίγα βήματα από την κοντινότερη παραλία, από 45€ ανά διανυκτέρευση.
Στα Bouriti Eleni Tzamaros Apartments στο λιμάνι του Μέριχα, που προσφέρει ευρύχωρα, κλασικά διαμερίσματα με εξοπλισμένο κουζινάκι, από 49€.
Στα Filoxenia Studios στη Χώρα, που προσφέρει λιτά αλλά χαριτωμένα δωμάτια στην καρδιά της Μεσαριάς, από 60€. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!