του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όποιος υποστηρίζει ότι οι σχέσεις δεν περιλαμβάνουν- ορισμένες σε λιγότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό - κάποιο ψέμα, τότε πιθανότατα είναι εκτός ανθρώπινης πραγματικότητας. Ναι, σε έναν κόσμο ιδανικά πλασμένο τα ζευγάρια θα ήταν πλήρως ειλικρινή μεταξύ τους, θα έλεγαν ο ένας στον άλλο αυτό ακριβώς που σκέφτεται και – φυσικά – δεν θα χώριζαν ποτέ. Επιστροφή στην πραγματικότητα όμως, και ιδού δέκα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή ψέματα που λέμε στις σχέσεις.

Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Ενδεχομένως η μοναδική φράση που τη στιγμή που ξεστομίζεται αμέσως παρεξηγείται. Ο λόγος; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «αυτό το οποίο νομίζει» είναι πέρα για πέρα αλήθεια.

Χρειάζομαι λίγο χρόνο/ χώρο

Εκτός και αν το σπίτι που μένετε είναι υπερβολικά μικρό ή ο/η σύντροφός σας έχει να παραδώσει κάποια εργασία με deadline σύντομο, η παραπάνω φράση «φωνάζει» ψέμα. Λέγεται συνήθως σε χρονικές περιόδους λίγο μετά από το αρχικό στάδιο της σχέσης και… κραυγάζει ότι ο/η σύντροφός σας είτε δεν είναι σε φάση για κάτι πιο μόνιμο είτε δεν του αρέσετε όσο στην αρχή είτε – σε ακραίες περιπτώσεις – σκέφτεται να τα ξαναβρεί με τον/την πρώην του.

Δεν είχα σήμα / Δεν είχα μπαταρία

Χρησιμοποιούνται και τα δύο, ανεξαρτήτως περίστασης για να δικαιολογήσουν την αδυναμία απάντησης στην κλήση της/του συντρόφου και συνήθως «καλύπτουν» σκηνικά όπως pro με φίλους, έξοδο για ποτάκι με «φίλο» ή απλά την βαρεμάρα του συντρόφου να σηκώσει το τηλέφωνο.

Οι φίλοι/ες σου είναι πολύ συμπαθητικοί/ες

Επίσης «μα καλά, δεν μου είχες πει ότι είχες τόσους ενδιαφέροντες φίλους/ες» ή «περνάω τέλεια με την παρέα σου». Αν και κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις, παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη φράση μπορεί κάλλιστα να μεταφραστεί σε «Οι φίλοι σου είναι βαρετοί/ αντιπαθητικοί/ εκνευριστικοί/ μακάρι να μην υπήρχαν» ή «σκέψου το ενδεχόμενο για κανένα τρίο με εκείνη την φίλη με το μεγάλο στήθος».

Είμαι στον δρόμο / Έχω μπλέξει στην κίνηση

Εκατό τοις εκατό «ανδρική» δικαιολογία. Όχι, δεν έχει μπλέξει στον δρόμο και δεν είχε καθόλου κίνηση. Πιθανότατα δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη για το ραντεβού ή για το σπίτι, όπου κάποια τον περιμένει – εσείς είστε αυτή - μέσα στα νεύρα και τις υποψίες.

Μου αρέσεις όπως και αν είσαι

Με παραλλαγές τύπου «ότι και να βάλεις εσύ μωρό μου κούκλα θα είσαι», «εμένα μου αρέσουν οι γυναίκες με καμπύλες» και «όχι δεν έχεις παχύνει», η συγκεκριμένη φράση – δυστυχώς – είναι καταδικασμένη να παρεξηγηθεί την στιγμή που θα τη ξεστομίσετε. Ο λόγος; Στο 98% των περιπτώσεων εκείνη που κάνει την ερώτηση για να λάβει την παραπάνω απάντηση έχει πάρει – τουλάχιστον – δέκα κιλά.

Δεν ήπια πολύ

Ελάχιστη σημασία έχει το ότι η μυρωδιά του ουίσκι υπερκαλύπτει το ακριβό του άρωμα ή που η μπυροκοιλιά μέρα με τη μέρα συναγωνίζεται αυτή μίας εγκύου στον έκτο μήνα. Ο μέσος άνδρας φροντίζει να μην «ανησυχήσει» την σύντροφό του ή απλώς να αποφύγει το κατσάδιασμα για άλλη μια νύχτα που βγήκε με τους κολλητούς του και έγιναν αλοιφή.

Έχω πονοκέφαλο

Νούμερο ένα δοκιμασμένη δικαιολογία για το γυναικείο φύλο, σε περιπτώσεις που το σεξ φαντάζει αγγαρεία ή μια κουβέντα/τσακωμός δεν οδηγεί κάπου. Συνήθως παρατηρείται σε ζευγάρια τα οποία είναι αρκετά χρόνια μαζί σε σημείο που η σεξουαλική συνεύρεση είναι πιο σπάνια και από την Καρέτα – Καρέτα.

Είσαι ο καλύτερος/ η καλύτερη που είχα ποτέ

Άκρως δημοφιλής ρήση κυρίως κατά τα πρώτα στάδια της σχέσης, όπου ο/η σύντροφος προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του/της συντρόφου τονώνοντας την αυτοπεποίθησή του. Χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο η φράση να είναι αληθής, συνήθως έχει την ίδια δόση αλήθειας όσο και το «έχω πονοκέφαλο αγάπη μου».

Δεν έχω τίποτα, είμαι μια χαρά

Θα περίμενε κανείς αυτό το ψέμα να αποτελεί γυναικείο προνόμιο, αλλά όπως αποδεικνύεται, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες κρύβουν τα συναισθήματά τους και την ενόχλησή τους όταν «στριμώχνονται». Κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιείται για να αποφευχθούν ομηρικές συζητήσεις για το «πού πηγαίνει η σχέση μας;» και «γιατί δεν είμαστε όπως παλιά;».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management