του Γιώργου Κόκουβα

Είναι ωραίο να γνωρίζεις μια πόλη που σου δημιουργεί το αίσθημα της οικειότητας. Ίσως «φταίει» η Μεσόγειος, που μοιάζει να έχει ισομοιράσει το ταμπεραμέντο στις χώρες που βρέχει. Ίσως είναι το «αλέγκρο» στοιχείο και το… γουντιαλλενικό πάθος των Καταλανών που μας «δένει» μαζί τους. Αλλά, ευτυχώς, η Βαρκελώνη δεν μένει σε αυτά.

Έχει να μας συστήσει πολλά περισσότερα, που την κάνουν μοναδική. Έχει να μας δείξει τα αλλόκοτα κτίρια του Gaudi και τα εξωτικά της πάρκα. Έχει να υπερηφανευτεί για την μεσαιωνική γοητεία του ιστορικού της κέντρου και για την ξεχωριστή ταυτότητα του γλωσσικού της ιδιώματος. Έχει να απλώσει μπροστά μας μια πλατιά αύρα κοσμοπολιτισμού, που διαποτίζει κάθε της γωνιά, από την ξακουστή λεωφόρο Las Ramblas μέχρι την όμορφη Barceloneta. Και έχει να μας αποκαλύψει ένα σωρό μυστικά, τα οποία σας καλούμε να ανακαλύψετε πριν από ένα ταξίδι στην πιο ζωντανή πλευρά της Ισπανίας, μέσα στις επόμενες γραμμές.

Χαρτογραφώντας την πόλη

Η καρδιά της πόλης έχει την δική της «αορτή», την περιβόητη (και διαβόητη) Rambla, που στην ουσία πρόκειται για πολλούς συνεχόμενους πεζοδρόμους που συνδέουν το Barrio Gotico με την γειτονιά του Raval. Κι ενώ η τελευταία συγκαταλέγεται στα κακόφημα πρόσωπα της Βαρκελώνης, εκεί που μια βόλτα στον πεζόδρομο συνοδεύεται από τα πειράγματα των ιερόδουλων και την μυρωδιά του αλκοόλ από αλλόκοτα μπαρ, η άλλη άκρη θα σας φέρει μπροστά στην γοτθική συνοικία, την πλέον γραφική μιας μητρόπολης που κάποτε περιοριζόταν σε αυτά εδώ τα ατμοσφαιρικά πλακόστρωτα σοκάκια.

Στο Barrio Gotico, λοιπόν, εκτός από τα μεσαιωνικά φαντάσματα του παρελθόντος, θα βρείτε hip μπαράκια αλλά και μια μοναδική μίξη της γοτθικής αύρας με το μοντέρνο βιομηχανικό design. Οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις συνεχίζονται ακριβώς από πάνω, στην περιοχή του Eixample, που φημίζεται για τις arty καταβολές και την gay friendly φιλοσοφία της.

Ατενίζοντας το αστικό τοπίο της Βαρκελώνης από ψηλά, εκτός από τα υπέροχα κτίρια που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και την μοναδική ρυμοτομία του κέντρου – ο χάρτης της πόλης μοιάζει με πλέγμα αυστηρά (και αξιοθαύμαστα) κάθετων γραμμών – θα δείτε και τους λόφους, τους ορεινούς όγκους με τα δάση και τα τεράστια πάρκα που «αναπνέουν» για χάρη της Βαρκελώνης.

Από αυτά, ξεχωρίζουν το πάρκο Montjuïc στο ομώνυμο βουνό, που αν κανείς αψηφήσει την δυσκολία της πρόσβασης, θα απολαύσει την θέα της μητρόπολης «στο πιάτο», το Parc de la Ciutadella, όπου φωλιάζει και ο Ζωολογικός κήπος της πόλης, η Βουλή, επιβλητικά κτίρια με απαράμιλλη θέα αλλά και πολλά μουσεία, και το Πάρκο Güell, που σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Gaudi, το πρόσωπο-σύμβολο της πόλης.

Πέρα από το πράσινο των κατάφυτων ορεινών δασών της Βαρκελώνης, η πόλη βάφεται και στα γαλανά: Στις μεσογειακές ακτές, η κοσμοπολίτικη μαρίνα της πόλης, η Barceloneta, ενδείκνυται για όμορφους παραθαλάσσιους περιπάτους και μαραθωνίους θαλασσινών tapas.

Η αρχιτεκτονική

Μερικά από τα κυριότερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης «ξεφυτρώνουν» στους δρόμους και τις ιστορικές της λεωφόρους, και δεν είναι άλλα από τα κτίρια που δίνουν στην πόλη το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό της προφίλ – το οποίο ανανεώθηκε παραδειγματικά χάρη στην Ολυμπιάδα του ΄92. Με άλλα λόγια, δεν νοείται επίσκεψη στην Βαρεκλώνη, χωρίς ένα αστικό «προσκύνημα» στα εξής αρχιτεκτονήματα:

-La Sagrada Famiglia: Ένας ναός που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι, αποτελεί το διασημότερο (και αιωνίως εν εξελίξει) έργο του Antoni Gaudi και προκαλεί τους επισκέπτες να «σκαρφαλώσουν» σε έναν από τους πύργους του.

-Casa Milà: Γνωστό και ως La Pedrera, το κτίριο αυτό, επίσης του Gaudi, χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα και εντυπωσιάζει με τις καμπυλωτές προσόψεις του και την ιδιότυπη διακόσμηση από κατεργασμένο σίδερο στα μπαλκόνια του.

-Casa Batlló: Μοντερνισμού συνέχεια, με αυτό το παράξενο δημιούργημα με τα οβάλ παράθυρα, τις αξιοθαύμαστης λεπτομέρειας διακοσμητικές πινελιές και τα σχεδόν αιωρούμενα μωσαϊκά της πρόσοψης.

-Η Αψίδα του θριάμβου: Δεσπόζει στις πύλες ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης, αυτό της Ciutadella και ορθώθηκε το 1888 από τον αρχιτέκτονα Josep Vilaseca I Casanovas για να δηλωθεί το καλωσόρισμα της πόλης προς όλα τα έθνη.

-Hospital de la Santa Creu: Κάποτε στέγασε ένα μεσαιωνικό νοσοκομείο, αλλά σήμερα αποτελεί τόπο συνάντησης για περίπατο με θέα, στην σκιά του επιβλητικού συγκροτήματος κτιρίων, στους όμορφους κήπους που το περιβάλλουν.

-Ο Καθεδρικός της Βαρκελώνης: Οι ντόπιοι τον αποκαλούν La Seu και πρόκειται για τον ναό της Αγίας Ευλαλίας, τα θεμέλια του οποίου τέθηκαν το 1298. Κρήνες, αγάλματα, μια κρύπτη, εξωκλήσια και κήποι με φοινικιές, πορτοκαλιές και μανόλιες τον περιτριγυρίζουν, εξοπλίζοντάς τον με έξτρα γοητεία.

Η τέχνη και τα μουσεία

Το sightseeing το επιούσιο στην Βαρκελώνη θα σας φέρει στις πύλες δεκάδων μουσείων και ιδρυμάτων με αξιοζήλευτες συλλογές και εκθέματα παγκοσμίου φήμης, όπως οι δημιουργίες των εικαστικών «καμαριών» της πόλης, του Picasso, του Miro και του Dali. Στις best of επισκέψιμες διευθύνσεις της πόλης συγκαταλέγονται:

-Το Μουσείο Picasso Εδώ θα ανακαλύψετε ολόκληρο το καλλιτεχνικό ταξίδι της ζωής του Pablo Picasso, από την πρώιμη περίοδό του με τα σχέδια και τα κεραμικά του μέχρι την Μπλε Περίοδό του και τα διασημότερα αριστουργήματά του. Ακόμη πιο θελκτική γίνεται η επίσκεψη στο μουσείο αν συνυπολογίσουμε πως στεγάζεται σε ένα υπέροχο λιθόκτιστο συγκρότημα, μέσα στα ιστορικά γοτθικά στενάκια της πόλης.

-Το Fundació Joan Miró Το καλλιτεχνικό ντελίριο του Μιρό φρόντισε να το κληροδοτήσει ο ίδιος στην αγαπημένη του πόλη, «σκαρώνοντας» τα σχέδια αυτής της γκαλερί που επιδεικνύει την ευφυΐα του σχεδιαστικού και γλυπτικού έργου του.

-Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Το λεγόμενο και MACBA είναι αξιοθέατο από μόνο του, ως κατασκευή: Ξεκινά από ένα γοτθικό παρεκκλήσι και συνεχίζει σε ένα μοντέρνο κτίριο που στο εσωτερικό του είναι πάλλευκο από την κορυφή… ως τα νύχια. Στις αίθουσές του θα βρείτε εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου αλλά και περιοδικές εκθέσεις της αφρόκρεμας της ισπανικής τέχνης.

-CCCB Έτσι ονομάζεται το Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Βαρκελώνης και αποτελεί έναν «πνεύμονα» τέχνης στο κέντρο της πόλης, διοργανώνοντας θεματικές εκθέσεις, διαδραστικά προγράμματα, προβολές, συναυλίες και φεστιβάλ καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

-Museu de la Xocolata Και κάτι… διαφορετικό για τέχνη προς κατανάλωση! Το Μουσείο σοκολάτας θα ενθουσιάσει τα παιδιά αλλά και τους «γλυκατζήδες» επισκέπτες, ξεναγώντας τους σε γλυπτά, ήρωες της Disney και έργα τέχνης φτιαγμένα από σοκολάτα. Μάλιστα, το εργαστήριο του μουσείου είναι ανοιχτό, για να βλέπει το κοινό πώς δημιουργούνται τα εκθέματα, ενώ το gift shop είναι η χαρά του λιχούδη – σημειώστε ότι ακόμη και το εισιτήριο για την είσοδο στο μουσείο είναι μία μπάρα σοκολάτας.

Κι από φαγητό;

Από τα tapas και τα βασκικά pintxos που σερβίρονται σε όλα τα μαγαζάκια μέχρι τα θαλασσινά στο λιμάνι ή τις πιο κλασικές γεύσεις στο κέντρο, δείτε πού να δοκιμάσετε το πιο γευστικό πρόσωπο της Καταλονίας:

Εξαιρετικά tapas και πεντανόστιμη μεσογειακή κουζίνα στο Bar Celoneta κοντά στην παραλία – θα βρείτε επίσης και οικονομικά μενού ή απεριόριστη κατανάλωση από τον εντυπωσιακό μπουφέ με μόλις 12€, περιλαμβανομένης υπέροχης sangria (περί τα 12-15€).

Οικονομικές λιχουδιές, όπως κρέπες, brunch, πρωινό churros και φανταστικά γλυκίσματα στο Artisa στο κέντρο της πόλης (περί τα 7-10€).

Πιο γκουρμέ επιλογές στο hype εστιατόριο Tickets – τόσο hype ώστε να χρειάζεστε πιθανότατα μια κράτηση εδώ, όπως περίτεχνα θαλασσινά tapas αλλά και απλές εκδοχές μοριακής γαστρονομίας, σε τιμές που αναλόγως των επιλογών σας μπορούν να κυμανθούν από τα 20€ μέχρι και… τριψήφια ποσά.

Μεσογειακή fusion κουζίνα και ισπανικές σπεσιαλιτέ στο ωραίο περιβάλλον του Cera 23 στην περιοχή Raval. Συνοδέψτε τις γεύσεις με τα θρυλικά του κοκτέιλ – όπως το raspberry mojito – και υπολογίστε περί τα 25-30€ κατ’ άτομο.

Πού να μείνετε

Η Βαρκελώνη άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί «πόλη των hostels». Πρακτικά, για να μην σπαταλήσετε περισσότερα από 50€ την βραδιά θα πρέπει να καταφύγετε σε ένα δίκλινο δωμάτιο με κοινό μπάνιο. Μερικές από τις υπόλοιπες επιλογές σας για δίκλινα δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο είναι:

-Τα απλά αλλά μοντέρνα δωμάτια του Hostal Live Barcelona, στην περιοχή του Eixample, που στοιχίζουν 79€ ανά διανυκτέρευση

-Τα μικρά δωμάτια του Residencia Salesiana Marti-Codolar, που στεγάζεται σε ένα ιστορικό μεγαλοπρεπές συγκρότημα του 19ου αιώνα, κοντά στο μετρό – από 56,10€ ανά διανυκτέρευση.

-Τα cozy δωμάτια του El Ninot στο Eixample, που προσφέρει δωρεάν wifi και διαθέτει κλιματισμό, ξύλινα δάπεδα, και βρίσκεται λίγα μέτρα από τον κεντρικό σταθμό του μετρό – από 65€.

-Τα πολυτελή δωμάτια του Silken Diagonal στην καρδιά της πόλης. Διαθέτουν κλιματισμό, επιφάνεια εργασίας και όλες τις ανέσεις – από 114,40€.

Πώς θα πάτε

Από Αθήνα, με τις πτήσεις της Aegean που ξεκινούν από τα 176€ μετ’ επιστροφής, αποσκευών και φόρων (την συγκεκριμένη τιμή εντοπίσαμε τον Νοέμβριο – υπολογίστε μια μέση τιμή 200€ για το ίδιο διάστημα). Δείτε το ημερολόγιο φθηνών ναύλων της Aegean εδώ.

Από Θεσσαλονίκη, με τις low fare πτήσεις της Ryanair προς το «περιφερειακό» αεροδρόμιο της Girona (περίπου μία – μιάμιση ώρα από το κέντρο της Βαρκελώνης, με τακτική σύνδεση με λεωφορείο ή τρένο), σε τιμή που ξεκινά από τα 71€ μετ’ επιστροφής – δεν περιλαμβάνεται αποσκευή, η οποία στοιχίζει 40€ επιπλέον. Σημειώστε πως η σύνδεση Θεσσαλονίκης-Βαρκελώνης θα πραγματοποιείται από την Ryanair μέχρι και τον Οκτώβριο, αλλά αναμένεται πιθανότατα η «ανανέωση» του δρομολογίου – δείτε τα δρομολόγια εδώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!