Δάση τόσο πυκνά που γεννούν τρομερούς θρύλους. Διαδρομές δίπλα σε ποτάμια και καταρράκτες τόσο εντυπωσιακούς που ο αμφιβληστροειδής κάνει πάρτι. Βουκολικά χωριά και αριστοκρατικές λουτροπόλεις για να εξερευνήσετε τα σοκάκια τους. Αυθεντικές black forest και υπαίθριες αγορές με ζεστό κρασί για να ανακτήσετε δυνάμεις.

Εκτός από τους ουρανοξύστες του Βερολίνου και την μποέμ αστική ατμόσφαιρα του Παρισιού, η κεντρική Ευρώπη έχει και άλλο πρόσωπο. Αυτό που κρύβει κάτω από τον καταπράσινο θόλο του και πέρα από τα ποτάμια του ο Μέλας Δρυμός.

Πέρα όμως από τους μύθους που αυτή η σκοτεινή «αύρα» δημιούργησε, όπως η δράση τρομακτικών μαγισσών και των θρυλικών Νιμπελούγκεν στα ξέφωτά του, το γερμανικό Black Forest στα σύνορα Γαλλίας και Γερμανίας, διαθέτει και πολύ πιο «γήινα» αλλά καθ’ όλα μαγευτικά μυστικά για να ανακαλύψετε.

Τα μυστικά του δάσους

Ο Μέλας Δρυμός βρίσκεται στην νοτιοδυτική Γερμανία, στην επαρχία της Βάδης-Βυρτεμβέργης, εκεί που ο Ρήνος ορίζει φυσικά τα γαλλογερμανικά σύνορα. Το όνομά του το οφείλει στην πυκνή βλάστηση που στα βάθη του δάσους μετά βίας επιτρέπει στο φως του ήλιου να περάσει από τις φυλλωσιές.

Πρόκειται για ένα δάσος κωνοφόρων με πολλά «επίπεδα» και βουνοκορφές, που περιτριγυρίζονται από μεσαιωνικά χωριά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μπελ επόκ διαδρομές, μονοπάτια για πεζοπορικές εξορμήσεις ή σιδηροδρομικές γραμμές και αυτοκινητόδρομους, ιδανικούς για road tripping σε κορυφές, φαράγγια, περιβόλια και καταρράκτες. Από τα «σωθικά» του δάσους, εκεί που ενώνονται οι ποταμοί Brigach και Breg, ξεκινά το μακρύ ταξίδι του και ο μεγαλοπρεπής Δούναβης.

Οι πόλεις γύρω από το δάσος

Από την Βάδη μέχρι την γειτονική Αλσατία, οι πόλεις που αξίζει να εξερευνήσετε ή να έχετε ως βάση για εξορμήσεις στον Δρυμό είναι οι εξής:

Baden Baden

Η αγαπημένη λουτρόπολη της αριστοκρατίας του περασμένου αιώνα διατηρεί την μπελ επόκ αίγλη της και προσφέρεται για περιπάτους σε πεζοδρομημένα σοκάκια, πλάι στο ποτάμι που διαρρέει την πόλη, τις θερμοπηγές του και τα τεράστια πάρκα. Θα βρείτε επίσης κομψά καταστήματα και εστιατόρια, καθώς και ένα από τα πλέον ξακουστά καζίνο της Ευρώπης, αν αισθάνεστε έτοιμοι να… ρισκάρετε.

Φράιμπουργκ

Είναι η ανεπίσημη πρωτεύουσα του Μέλανα Δρυμού και θεωρείται η πιο ηλιόλουστη πόλη της Γερμανίας, πηγαίνοντας κόντρα στο όνομα του δάσους. Το γραφικό ιστορικό του κέντρο με τους μεσαιωνικούς πεζοδρόμους και τα χαρακτηριστικά ξυλότοιχα σπιτάκια περιβάλλεται από μικρά ρυάκια, στα οποία «κυλά» ένας χαριτωμένος θρύλος: Η τοπική παράδοση θέλει όποιον ακουμπήσει τα νερά τους να παντρευτεί κάποιον ντόπιο. Γύρω από τον Καθεδρικό ναό της πόλης θα βρείτε υπαίθρια αγορά με τοπικά προϊόντα, ενώ στα εστιατόρια θα δοκιμάσετε κουζίνα που παντρεύει τις γεύσεις των τριών χωρών οι οποίες «ακουμπούν» την πόλη: Της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας.

Pforzheim

Γνωστό και ως η πύλη του Δρυμού, το Pforzheim σημαίνει «πόλη του Χρυσού», καθώς φημίζεται για τα εργαστήρια χρυσοχοΐας και τα κοσμήματά της, αλλά και τα ρολόγια της. Άλλωστε εδώ, στον Μέλανα Δρυμό, είναι που δημιουργούνται τα γνωστά ρολόγια-κούκοι, το ιδανικό σουβενίρ, αν φυσικά έχετε περίπου 100€ να διαθέσετε για να αποκτήσετε ένα καλής ποιότητας.

Στρασβούργο

Παρ’ ότι βρίσκεται στην Γαλλία, απέχει μόλις μισή ώρα από το Baden Baden και αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Η πρωτεύουσα της Αλσατίας διαθέτει μία από τις πιο γραφικές παλιές πόλεις της Ευρώπης, ίσως την πιο παραμυθένια μετά από αυτή της Μπριζ. Το ιστορικό της κέντρο λέγεται Petite France, διασχίζεται από κανάλια, μεσαιωνικά καλντερίμια με πύργους και ποταμόσπιτα και διαθέτει τον πιο εντυπωσιακό γοτθικό ναό του κόσμου, την Notre Dame του Στρασβούργου. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το τεράστιο πάρκο που «έχτισε» ο Ναπολέων για χάρη της Ζοζεφίνας, την Orangerie. Θα δοκιμάσετε επίσης το τοπικό έδεσμα «ταρτ φλαμπέ», σπεσιαλιτέ που «κινείται» κάπου ανάμεσα σε κρέπα και πίτσα, και στην όμορφη διαδρομή μεταξύ Αλσατίας και Βάδης θα ανακαλύψετε τους μεθυστικούς δρόμους του κρασιού της περιοχής αλλά και τα επισκέψιμα beer breweries της Heineken και της Kronenbourg.

Περισσότερα… καλά κρυμμένα μυστικά

Πέρα από τις πόλεις που τον περιβάλλουν, ο Δρυμός κρύβει στην «καρδιά» του ακόμη περισσότερες αφορμές για εξερευνήσεις. Από τα μικρά, γραφικότατα χωριά του, επισκεφθείτε το Baiersbronn, που παρά το μικρό του μέγεθος, φημίζεται για την κουζίνα του, συγκεντρώνοντας εστιατόρια με συνολικά επτά αστέρια Michelin. Το ίδιο χωριό αποτελεί ιδανική βάση για ποδηλατικές εξορμήσεις στα μονοπάτια του βουνού, τα οποία φυλάσσει και επιμελείται ένα εκτεταμένο δίκτυο χιλιάδων γερμανών εθελοντών. Στο Triberg επίσης θα δείτε το μεγαλύτερο ρολόι-κούκο του κόσμου και θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα μπροστά στους επιβλητικούς καταρράκτες των 163 μέτρων και των επτά επιπέδων. Στο Gengenbach, χτισμένο στις όχθες του Κίνσιγκ στα «άδυτα» του δάσους, θα βρείτε την ωραιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά και θα περπατήσετε ανάμεσα σε μπαρόκ σπιτάκια και πύργους που προσφέρουν πανοραμική θέα στον Δρυμό, ενώ στο γραφικό Calw θα περιδιαβείτε στους δρόμους που «γέννησαν» τον φιλόσοφο Herman Hesse.

Στα φυσιολατρικά highlights του Δρυμού συγκαταλέγονται η λίμνη Titisee, που πνίγεται στο πράσινο και καθρεφτίζει τις γύρω βουνοκορφές στα νερά της. Διανύστε την περιοχή είτε περιπατητικά και ποδηλατικά, μέσω του μονοπατιού Ε1 και των τοπικών διαδρομών συνολικού μήκους 23.000 χιλιομέτρων, είτε με τρένο που διασχίζει μία από τις πλέον μαγευτικές διαδρομές της Γερμανίας. Αν πάλι νοικιάσετε αυτοκίνητο, ακολουθήστε τον δρόμο Schwarzwald-Hochstrasse από το Baden-Baden ως τα βάθη του δάσους αλλά και τον λεγόμενο «Γερμανικό Δρόμο των Ρολογιών» που ενώνει τα χωριά των Ωρολογοποιών (St. Georgen, Schramberg, Furtwangen κ.α.).

Πού να φάτε

Η περιοχή φημίζεται για την γκουρμέ κουζίνα της και τα δεκάδες αστέρια Michelin που στοιβάζονται στις κουζίνες των εστιατορίων της, αλλά μπορείτε να βρείτε και πιο απλές, οικονομικές επιλογές. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και στο ίδιο εστιατόριο, αναλόγως παραγγελίας, ο λογαριασμός μπορεί να κυμανθεί από τα 15 ως τα… άνω των 100 ευρώ κατ’ άτομο. Αναλόγως budget, δοκιμάστε «πειραγμένη» παραδοσιακή γερμανική κουζίνα στο Wolfshohle στο Freiburg, γκουρμέ και στημένα με διακοσμητική μαεστρία πιάτα με υπέροχη θέα στο Dattler Schlossberg στο Freiburg, νόστιμη και αρκετά πιο οικονομική ιταλική κουζίνα στην Osteria Stromboli στο Baden-Baden, παραδοσιακά γερμανικά flammkuchen στο La Casserole στην καρδιά του Baden-Baden ή υπέροχες αλσατικές ταρτ φλαμπέ στο «Flams» στο Στρασβούργο. Φυσικά, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε την συνονόματη του Δρυμού, αυθεντική μπλακ φόρεστ για επιδόρπιο ή τα τοπικά γλυκά εδέσματα Pfannkuchen.

Πού να μείνετε

Στα μικρά χωριά και τις λιγότερο προβεβλημένες πόλεις του Δρυμού θα βρείτε αρκετές οικονομικές επιλογές διαμονής. Για παράδειγμα, τα παραδοσιακά «χωριάτικα δωμάτια» του καταπράσινου ξενώνα Fernsicht στο Brunlisbach στοιχίζουν από 44€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο, τα λιτά δωμάτια του ξενώνα Schwarzwaldblick στο Homberg από 44,80€, τα περιποιημένα δωμάτια του Landgasthof Berghof στο Triberg από 45€ και τα μεγάλα διαμερίσματα των 2-5 ατόμων με τα φωτεινά δωμάτια και την ωραία θέα στο Lausheim από 50€.

Στην πόλη του Φράιμπουργκ, εντοπίσαμε λιτά παραδοσιακά δίκλινα δωμάτια στο P&B Monteur & Ferienzimmer από 45€, ενώ στο πιο ακριβοθώρητο Baden-Baden τα μεγάλα στιλάτα διαμερίσματα του Ferienwohnung Herrnberg στα 75€ και τα βγαλμένα από την μπελ επόκ εποχή της Ευρώπης δωμάτια του Gasthaus Auerhahn στα 79€.

Πώς θα πάτε

Με τις πτήσεις της Air France από Αθήνα για Στουτγάρδη μέσω Παρισιού (η Στουτγάρδη απέχει περίπου 1 ώρα από το Baden-Baden) – εντοπίσαμε πτήσεις μετ’ επιστροφής από 185€. Από Θεσσαλονίκη, από την αρχή της νέας χρονιάς θα είναι διαθέσιμες οι πιο low budget πτήσεις της Easyjet για την γειτονική Βασιλεία από μόλις 65€ μετ’ επιστροφής με χειραποσκευή (περί τις δύο ώρες από το Baden-Baden) και της Ryanair, απευθείας για το Baden-Baden - η αρχική τιμή είναι στα 110€ μετ’ επιστροφής με χειραποσκευή, αλλά οι τιμές ανά εβδομάδα μπορούν να πέσουν μέχρι και στο μισό. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή ταξιδιωτικού πακέτου για ομαδικό ταξίδι. Το Ginis Travel για παράδειγμα οργανώνει τετραήμερες εξορμήσεις στον Μέλανα Δρυμό και την Αλσατία με πτήση από και προς Φρανκφούρτη και διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων σε τιμές από 499€ κατ’ άτομο. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης