Διάφοροι μύθοι σχετικά με αυτή τη βιολογική διαδικασία εξακολουθούν να αφθονούν. Κάποιοι μύθοι πρέπει να καταρριφθούν.

Από το 2017, ο παγκόσμιος πληθυσμός αριθμεί 7.53 δισεκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων τα 3,73 δισεκατομμύρια γεννιούνται με θηλυκά γεννητικά όργανα.

Σχεδόν όλες, έχουν ή θα περάσουν από την εμμηνόρροια (περίοδος), το τμήμα του εμμηνορροϊκού κύκλου στο οποίο η μήτρα ρίχνει τον βλεννογόνο ιστό μαζί με το αίμα μέσω του κόλπου.

Η περίοδος μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 3 και 7 ημερών και συνήθως εμφανίζεται κάθε 28 ημέρες, αν και η διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να διαφέρει.

Αν και αυτή η βιολογική διαδικασία επηρεάζει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με αυτή.

Οι κουλτούρες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να σπιλώνουν την εμμηνόρροια και θεωρούν την περίοδο αίματος "βρώμικη" και "ακάθαρτη", και την εμμηνόρροια ως θέμα ταμπού.

Σεξ στην περίοδο 

Μερικοί από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την εμμηνόρροια λέγονται γύρω από το σεξ στην περίοδό σας, με τον κορυφαίο υποψήφιο να είναι ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος εάν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία κατά την περίοδό σας.

Ενώ είναι αλήθεια ότι σε πολλές, η εμμηνόρροια είναι η περίοδος που είναι λιγότερο γόνιμες, εξαρτάται πραγματικά από τη διάρκεια  των μηνιαίων κύκλων τους.

Η μέγιστη γονιμότητα συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σταδίου της ωορρηξίας - η οποία συνήθως εμφανίζεται περίπου 12 έως 16 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου - όταν οι ωοθήκες παράγουν και απελευθερώνουν φρέσκα ωάρια.

Και ενώ οι περισσότεροι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι διαρκούν περίπου 28 ημέρες, μερικοί κύκλοι μπορεί να είναι τόσο σύντομοι όσο 21 ημέρες, γεγονός που επηρεάζει επίσης την πραγματοποίηση ωορρηξίας. Επιπλέον, τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζουν μέσα στο γεννητικό σύστημα για 5 ημέρες ή, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ακόμα και 7 ημέρες.

Έτσι, κάνοντας ελεύθερα  σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σπέρμα καθώς μπορεί να παραμείνει για αρκετό καιρό να συμπίπτει με την ωορρηξία και να γονιμοποιήσει ένα ωάριο, με αποτέλεσμα την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, εάν έχετε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης  - συμπεριλαμβανομένου του HIV - ή μόλυνσης από ζυμομύκητες λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν.

Το σεξ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μπορεί επίσης, σε μερικές περιπτώσεις, να προκαλέσει φλεγμονή της βαλάνου.

Ακόμα, αρκεί να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τη μετάδοση των ΣΜΝ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην απολαμβάνετε το σεξ ενώ έχετε περίοδο - , καθώς το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις κράμπες και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας .

Δεν είναι ασφαλές να παρατείνετε την παράκαμψη της περιόδου σας

Μια άλλη διαδεδομένη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια για να μπορείτε να παραλείψετε την περίοδό σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η παράκαμψη των περιόδων σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα είναι ασφαλής.

Ωστόσο, οι πρόσφατες οδηγίες από το Εθνικό Δίκτυο Υγείας των Γυναικών υποδεικνύουν ότι δεν είναι επικίνδυνο να κατασταλεί η εμμηνόρροια μέσω των χαπιών και οι περισσότεροι γυναικολόγοι συμφωνούν ότι αυτή η προσέγγιση είναι συνήθως ασφαλής.

Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ακόμη ότι, εκτός του ρόλου της στην αναπαραγωγή, \η περίθοδος είναι περιττή και μπορεί να είναι περισσότερο πρόβλημα από ό, τι καλό.

Για πολλές, τα συμπτώματα εμμηνορρυσίας μπορεί να είναι σοβαρά και να παρεμβαίνουν στην κανονική τους λειτουργία και ποιότητα ζωής. Μπορεί να εμφανίσουν βαριά αιμορραγία,  και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ημικρανίες και ναυτία.

Όσες έχουν δυσμηνόρροια (οδυνηρές περίοδοι) ή ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα, όπως η ενδομητρίωση, μπορούν να αποφασίσουν, σε συμφωνία με τους γιατρούς τους, ότι η παράλειψη αρκετών περιόδων ή η έμμηνος ρύση- συνεχώς- είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία και την παραγωγικότητά τους.

Να μην κάνετε μπάνιο

Κάποιοι πιστεύουν ότι ένα μπάνιο ή ακόμα και ένα γρήγορο ντους κατά τη διάρκεια της περιόδου σας δεν είναι ασφαλές. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή το ζεστό νερό διεγείρει την αιμορραγία, είτε επειδή το νερό σταματά από την αιμορραγία, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Συνεχίστε να απολαμβάνετε το μπάνιο χωρίς ανησυχία! Θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Ενώ το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ροής του αίματος, αυτό μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις κράμπες και να διευκολύνει τη μυϊκή ένταση.

Η αιμορραγία δεν σταματά μετά την πλήρη εμβύθιση στο νερό. Ωστόσο, η πίεση από το νερό μπορεί προσωρινά να εμποδίσει το αίμα να ρέει έξω από τον κόλπο.

Δεν υπάρχει λόγος να μην κάνετε μπάνιο ή ντους κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Πιθανότατα, χαλαρώνοντας και νιώθοντας πιο καθαρή ως αποτέλεσμα θα δείτε βελτίωση στη διάθεσή σας και θα σας  αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα εμμηνόρροιας λίγο καλύτερα.

Επιπλέον, είναι καλύτερο και πιο υγιεινό να χρησιμοποιείτε νερό και ήπιο σαπούνι για τον καθαρισμό του αιδοίου, από τα μαντηλάκια ή άλλα προϊόντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά προϊόντα οικιακής φροντίδας μπορούν να διαταράξουν την ευαίσθητη βακτηριακή ισορροπία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, διευκολύνοντας έτσι τη συγκράτηση των μολύνσεων.

Επιπλέον, το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο θα μπορούσε να φέρει μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη πέρσι έδειξε ότι το μπάνιο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει τις τιμές σακχάρου στο αίμα.

Συγχρονισμός

Είναι η συγχρονισμένη περίοδος ένα πραγματικό φαινόμενο;

Ένα κυρίαρχο ερώτημα γύρω από τις περιόδους είναι αν μπορούν πραγματικά να συγχρονιστούν. Για παράδειγμα, εάν δύο ή περισσότερες γυναίκες περνούν αρκετό χρόνο μαζί, ίσως ως συγκάτοικοι, θα έχουν περίοδο ταυτόχρονα;

Είναι αλήθεια αυτό; Έτσι και αλλιώς, πολλοί από εμάς είναι πιθανό να έχουν βιώσει "συγχρονισμό περιόδου" κάποια στιγμή, σε ένα σχολείο, εργασία ή περιβάλλον.

Η έννοια του "συγχρονισμού περιόδου" εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως επιστημονική ιδέα σε ένα άρθρο του 1971. Αυτό το άρθρο υποστήριξε ότι οι γυναίκες που ζούσαν κοντά - συγκάτοικοι σε μια φοιτητική εστία - ή που ήταν στενές φίλες, γνώρισαν αυξημένο συγχρονισμό της εμμήνου ρύσεως.

Οι συγγραφείς της μελέτης πίστευαν ότι αυτό πιθανότατα συνέβη επειδή οι γυναίκες που ζούσαν τόσο κοντά μαζί "αντάλασσαν" τις φερομόνες με την πάροδο του χρόνου, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε αυτό το φαινόμενο.

Ωστόσο, οι μεταγενέστερες μελέτες δημιουργούν αμφιβολίες για τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για την έρευνα του 1971. Οι μεταγενέστερες μελέτες κατέδειξαν πολυάριθμες αδυναμίες και τροποποιητικούς παράγοντες που οι αρχικοί ερευνητές δεν είχαν υπολογίσει. Σημείωσαν επίσης μια «έλλειψη εμπειρικών στοιχείων για συγχρονισμό στις προηγούμενες μελέτες τόσο των δυτικών όσο και των μη δυτικών πληθυσμών».

Επιπλέον, οι μελέτες που ακολούθησαν δεν ήταν ποτέ σε θέση να επαναλάβουν τα ευρήματα της αρχικής έρευνας. πειστικά. Έρευνα που δημοσιεύθηκε πιο πρόσφατα δεν διαπίστωσε ότι οι συγκάτοικοι κολλεγίων παρατήρησαν συγχρονισμό εμμηνόρροιας.

Οι ερευνητές έχουν πλέον την τάση να πιστεύουν ότι η έννοια δεν είναι παρά ένας μύθος, με κάθε συγχρονισμό να είναι καθαρά τυχαίος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία