Tο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο  είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια ορισμένων ημερών του εμμηνορροϊκού κύκλου, συνήθως λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος. Aν είστε γυναίκα σε ηλικία τεκνοποίησης, είναι πολύ πιθανό να έχετε βιώσει  συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου κάποια στιγμή στη ζωή σας.

Οι μεταβολές της διάθεσης, η ευερεθιστότητα, τα συναισθήματα θλίψης, το πρήξιμο και η ευαισθησία του μαστού είναι όλα εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι η περίοδος πλησιάζει.

Η γυναικολόγος Narendra Pisal, πληροφορεί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Τι είναι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και γιατί συμβαίνει;

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μία εβδομάδα ή δύο πριν την έναρξη της περιόδου. Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί οι γυναίκες βιώνουν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με ορμόνες.

«Γνωρίζουμε ότι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή προκαλούνται από τη διακύμανση των ορμονών των ωοθηκών», αποκαλύπτει η Pisal. Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι σωματικά και ψυχολογικά, ξεκινούν μερικές ημέρες πριν από την περίοδό σας και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά για να επηρεάσουν την ευημερία σας, την ποιότητα ζωής, τις επιδόσεις στην εργασία και τις σχέσεις σας.

«Η ισορροπία μεταξύ των επιπέδων οιστρογόνου και προγεστερόνης είναι συχνά υπεύθυνη για τα συμπτώματα. Μετά την ωορρηξία (η οποία τείνει να εμφανίζεται στο μέσο του κύκλου), το επίπεδο των οιστρογόνων μειώνεται και το επίπεδο προγεστερόνης σας αρχίζει να αυξάνεται.

«Αυτή η ανισορροπία προκαλεί συμπτώματα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων και να δημιουργήσετε μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και των συμπτωμάτων σας».

Συχνά συμπτώματα 

Οι όροι προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και προεμμηνορροϊκή ένταση  είναι ρευστοί. Τα συμπτώματα κάθε γυναίκας είναι διαφορετικά και μπορούν να διαφέρουν από μήνα σε μήνα, αλλά τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα  είναι:

Σωματικά συμπτώματα

-Ευασθησία του μαστού

-Κούραση

-Πρήξιμο

-Πονοκέφαλοι

-Εξάψεις

-Διαταραχές στον ύπνο

Ψυχολογικά συμπτώματα

-Ανησυχία

-Χαμηλή διάθεση

-Θλίψη ή κατάθλιψη

-Αλλαγές διάθεσης

-Ευερεθιστότητα

-Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν αδυναμία λήψης αποφάσεων

Η ένταση των συμπτωμάτων 

Τα συμπτώματα του συνδρόμου αρχίζουν συνήθως κατά την έναρξη της εφηβείας και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι την εμμηνόπαυση. «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της έντασης των συμπτωμάτων της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του πόνου» ’, λέει η Pisal. «Οι γυναίκες με ενδομητρίωση τείνουν επίσης να παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο.

Για μερικές γυναίκες τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να γίνουν τόσο σοβαρά, σε σημείο που να μπορούν να επηρεάσουν δραστικά την ποιότητα ζωής τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση ονομάζεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί ορισμένες γυναίκες έχουν χειρότερα συμπτώματα από άλλες. «Μπορεί να έχει να κάνει με την ευαισθησία σε μερικές από τις ορμόνες των ωοθηκών, αλλά και το επίπεδο διακύμανσης μεταξύ των ορμονών», λέει η Pisal. Εάν τα συμπτώματά σας επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, την ποιότητα ζωής, την εργασία ή τη σχέση σας, είναι σημαντικό να δείτε τον γυναικολόγο σας.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του συνδρόμου

Εάν το σύνδρομο επηρεάζει τη ζωή σας, η Pisal συνιστά τις ακόλουθες συμβουλές για να κατευνάσετε όσο γίνεται τα συμπτώματα.

Άσκηση

Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων διάθεσης και ενέργειας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που πραγματοποίησαν αερόβιες ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα για 8 εβδομάδες αισθάνθηκαν βελτίωση της αίσθησης κόπωσης, της μειωμένης συγκέντρωσης, της σύγχυσης αλλά και των περισσότερων προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων.

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) αλλά και κάποια συμπληρώματα βοτάνων, όπως τα δισκία νυχτολούλουδου μπορούν να βοηθήσουν.

Διατροφικές αλλαγές

Εφαρμόζοντας κάποιες διατροφικές αλλαγές μπορεί να δείτε βελτίωση στα συμπτώματά σας. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να κόψετε την καφεΐνη, τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι στρατηγικές για τη μείωση του άγχους, όπως η γιόγκα, η άσκηση και η αποφυγή καταστάσεων άγχους στην εργασία και το σπίτι μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Το αντισυλληπτικό χάπι

Η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να αποφύγετε τις διακυμάνσεις των ωοθηκικών ορμονών και είναι συχνά χρήσιμο για τη μείωση (και μερικές φορές την πλήρη εξάλειψη) των συμπτωμάτων. Ο γυναικολόγος σας, βάσει του ιστορικού σας, θα σας κατευθύνει καλύτερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα