Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η ψυχολογία μας γίνεται ενίοτε έρμαιο της ευαίσθητης ορμονικής ισορροπίας του σώματός μας. Επιστημονικά αποδεικνύεται ότι η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις μας υπόκεινται σε παρόμοιο ορμονικό έλεγχο.

Οι γυναίκες μάλιστα φαίνεται πως επηρεάζονται περισσότερο από τις διακυμάνσεις των ορμονών φύλου και των συνοδών αυτών.

Φαίνεται λοιπόν πως η ωκυτοκίνη, η ορμόνη που παράγεται από τις θηλάζουσες μητέρες αλλά και από τα δυο φύλα κατά τη σεξουαλική πράξη, επιδρά θετικά στην ανακούφιση αρνητικών συναισθημάτων και άγχους. Γεγονός που δίνει και μια άλλη διάσταση στο θηλασμό: από τη στιγμή που προκαλεί παραγωγή ωκυτοκίνης βοηθά στην αυτοπροστασία από την επιλόχειο κατάθλιψη!

Η ωκυτοκίνη έχει συνδεθεί με την κοινωνική δικτύωση και επαφή, ενώ δρα ως μέσο ανακούφισης του άγχους. Θεωρείται ότι επηρεάζει ακόμα και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί ως αντικαταθλιπτική αγωγή, υποστηρίζουν πρόσφατες έρευνες.

Πρόσφατα, προέκυψε πως διαταραχές στις συγκεντρώσεις της ωκυτοκίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και περιφερικά, ανιχνεύθηκαν σε ασθενείς με εξαρτώμενες της ντοπαμίνης διαταραχές. Πράγμα που αποδίδει πολύ σημαντικό ρόλο στην ορμόνη, όσον αφορά το μεσολόβιο μονοπάτι της ντοπαμίνης.

Το τελευταίο, συνδέεται άμεσα με την εξάρτησή μας από ουσίες (φάρμακα, αλκοόλ, ζάχαρη, αλάτι κ.α.).

Όταν ένα άτομο με κατάθλιψη εισπνεύσει τη συγκεκριμένη ορμόνη, η εγκεφαλική του λειτουργία αρχίζει να προσομοιάζει αυτήν των υγιών ανθρώπων, υποστηρίζουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή της South Carolina. Χρησιμοποιήθηκαν 10 ενήλικες με κατάθλιψη χωρίς φαρμακευτική αγωγή (ομάδα παρέμβασης) έναντι 10 υγιών ενηλίκων (ομάδα ελέγχου).

Στην πρώτη ομάδα δόθηκαν 20 IU εισπνεόμενης ωκυτοκίνης.

Φαίνεται λοιπόν ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να μειώσει την ένταση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Άτομα που βιώνουν έντονο άγχος και κοινωνικό αποκλεισμό, μπορεί να βοηθηθούν σημαντικά, από τη στιγμή που βελτιώνεται η διάθεση και μειώνονται οι αναστολές για κοινωνική επαφή.

Πηγές:
Pincus D., Kose S, Arana Α, Johnson Κ, Morgan P.S., Borckardt J, Herbsman T, Hardaway F, George M.S., Panksepp J and Z. Nahas. Inverse effects of oxytocin on attributing mental activity to others in depressed and healthy subjects: a double-blind placebo controlled fMRI study Front. Psychiatry 2010; 1:134

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα