Το άγχος κατά την εγκυμοσύνη έχει πολλά στάδια και δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή παροδική κατάσταση στη ζωή μιας γυναίκας. Έχει πολλές αλλαγές και χαρακτηρίζεται από τη διαφορετική ροή και την κορύφωση διαφόρων συναισθηματικών καταστάσεων. Είναι αλήθεια ότι πολλές από αυτές τις διακυμάνσεις οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια ολόκληρης της κύησης, αλλά μπορούν επίσης να τονίσουν υποβόσκουσες φοβίες. 

Το άγχος και το στρες μπορεί να σχετίζονται με μια μεγάλη σειρά διαταραχών που μπορεί να προκληθούν στη μέλλουσα μαμά και στο παιδί που κυοφορεί. Τα τελευταία τριάντα χρόνια η ανάπτυξη των ερευνών για να προσδιορίσουν τις παραμέτρους συσχέτισης μεταξύ στρες και άγχους ανάμεσα στην έγκυο και το βρέφος έχουν αυξηθεί.

Πράγματι μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1992 από την Δρ. Christine Dunkel-Schett και τη Susan Scrimshaw Ph.D, βρήκε ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από άγχος και στρες κατά την περίοδο της κύησης είχαν πολλές πιθανότητες να γεννήσουν ένα πρόωρο παιδί ή ένα λιποβαρές παιδί.

Μια έρευνα το 2008 του Dr. Raquel Granell στο Πανεπιστήμιο του Bristol της Αγγλίας στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πνευμονολογικής Εταιρείας βρήκε ότι οι έγκυες γυναίκες με αυξημένο άγχος έχουν ένα υψηλότερο ποσοστό 65% να αποκτήσουν παιδί με άσθμα σε σχέση με εγκυμονούσες με χαμηλό ποσοστό άγχους. Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης ότι κοντά στο 13% των παιδιών που οι μητέρες τους είχαν βιώσει μεγάλο άγχος κατά την περίοδο της κύησης τους, είχαν άσθμα.

Η έρευνα έγινε με την συνεργασία 5.800 οικογενειών για χρονικό διάστημα πάνω από 8 χρόνια και βρέθηκε ότι ο κίνδυνος άσθματος ήταν 17% υψηλότερος στα παιδιά που οι μητέρες τους είχαν άγχος στην 32η εβδομάδα κύησης και 14% υψηλότερος όταν οι μέλλουσες μαμάδες είχαν άγχος στην 18η εβδομάδα. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο υψηλά σε γυναίκες με περισσότερο άγχος, που έφτανε το 65% στο γκρουπ την 32η εβδομάδα και στο 53% σε όσες είχαν υψηλότερο άγχος στην 18η εβδομάδα.

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη μελέτη που διεξήχθη από τον Dr. James McCubbin, Phd και από άλλους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής Kentucky, η πίεση του αίματος στις εγκυμονούσες γυναίκες μετρήθηκε πριν από στρεσογόνα κατάσταση. Όλες οι γυναίκες είχαν κανονική πίεση αίματος πριν από τη διεργασία. Αυτή η έρευνα του 1996 αποδεικνύει ότι οι γυναίκες με πολύ αναπτυγμένη την διαστολική πίεση είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόωρα παιδιά ή μωρά με έλλειψη βάρους από το κανονικό.

Οι μελετητές υπολόγισαν ότι υψηλά επίπεδα ορμονών σε συνδυασμό με το στρες, μπορούν να επηρεάσουν και την πίεση της μητέρας και την εμβρυική πρόοδο και ανάπτυξη. Έρευνες σαν αυτή δηλώνουν ότι μπορεί να υπάρξει πιθανότητα να αναγνωριστούν οι ομάδες των γυναικών που μπορεί να έχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή μωρά με έλλειψη βάρους και προάγουν τεχνικές χαλάρωσης για να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

Άγχος, στρες και φόβοι στην εγκυμοσύνη

Το άγχος, το στρες και οι φόβοι συχνά κατευθύνονται από ξαφνικές αλλαγές διάθεσης και από νευρικότητα. Παρακάτω είναι μια λίστα με τους πιο συνηθισμένους φόβους που αναφέρθηκαν από εγκύους και από γυναίκες σε λοχεία.

  • Φόβος θανάτου
  • Φόβος για κάτι άγνωστο
  • Φόβος για την νοσοκομειακή παρέμβαση
  • Φόβος του πόνου
  • Φόβος για τη δική τους συμπεριφορά κατά τη γέννηση του παιδιού.
  • Φόβος μην απογοητευτούν τόσο από τον σύντροφό τους όσο και από τον ίδιο τους τον εαυτό.
  • Φόβος μη συμβεί κάτι περίεργο στο μωρό τους.
  • Φόβος για το τι θα συμβεί στο ζευγάρι και στο σπίτι μετά τη γέννα.

Μην υποτιμήσετε τους φόβους σε καμία περίπτωση. Παρόλο που οι φόβοι είναι φυσικοί (μερικές φορές αναφερόμαστε σε αυτούς σαν μια υποσυνείδητη άμυνα που έχουν όλοι οι άνθρωποι) μπορεί να κρύβουν μια υποβόσκουσα κατάσταση απελπισίας που μπορεί να οδηγήσει σε επιλόχεια κατάθλιψη, αν η μαμά δεν λάβει την κατάλληλη προσοχή, στοργή και κατανόηση έγκαιρα.

Είναι ιδιαίτερα σκόπιμο για τη μέλλουσα μαμά να ξεκινήσει να προετοιμάζεται για την στιγμή της γέννας συνειδητά. Μια καλή γνώση τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής της κατάστασης, θα συμβάλει στην επίγνωση των προσωπικών της δυνατοτήτων, που θα τη βοηθήσουν να φτάσει στη στιγμή της γέννας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η Ρεφλεξολογία είναι ένα άριστο εργαλείο σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί δίνει στις έγκυες γυναίκες την εμπειρία να λαμβάνουν φροντίδα και υποστήριξη από έναν έμπειρο επαγγελματία, την περίοδο που την χρειάζονται και οι ίδιες σε μεγαλύτερο βαθμό. Μια παρατήρηση που έγινε στην Ιρλανδία και ανακοινώθηκε στο πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρεφλεξολογίας και Μητρότητας, έδειξε ότι τα παιδιά που οι μαμάδες τους είχαν δεχτεί Ρεφλεξολογία κατά τη διάρκεια της κύησης, ήταν πιο ήσυχα, ήρεμα και χαρούμενα, με δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης