Αν το να βάλετε για ύπνο το παιδί σας μοιάζει Οδύσσεια, δείτε τρόπους που θα σας διευκολύνουν.

Να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα

Αν και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να πουν την ώρα, ο οργανισμός τους μπορεί. Το να πηγαίνουν στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε νύχτα, τα βοηθά σωματικά και ψυχικά ώστε να συνηθίζουν μια ρουτίνα όσον αφορά τον ύπνο. Αν και μοιάζει δελεαστικό να αλλάξετε το πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι, προσπαθήστε να έχετε σταθερή ώρα ύπνου. Αν τα παιδιά κοιμηθούν πιο αργά μπορεί να τα δυσκολευτούν να επιστρέψουν στο φυσιολογικό πρόγραμμα.

Κλείστε την τηλεόραση

Μη χρησιμοποιείτε την τηλεόραση για να χαλαρώσουν τα παιδιά πριν τον ύπνο. Εκπομπές με περιεχόμενο που αναστατώνει, όπως βία, δράμα ή αγωνία, μπορεί να είναι πολύ διεγερτικές για τα παιδιά πριν τον ύπνο.

Τέτοιες εκπομπές μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα στρες και προβλήματα στο να αποκοιμηθεί κάποιος και να παραμείνει κοιμισμένος. Οι τρομαχτικές εκπομπές μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες. ‘Ερευνες έχουν ανακαλύψει ότι ακόμα και οι ειδήσεις μπορεί να είναι τρομαχτικές και να δυσκολέψουν τα παιδιά να αποκοιμηθούν.

Ακόμα και ήρεμο περιεχόμενο μπορεί να φέρει δυσκολίες στον ύπνο. Η πηγή φωτός κατά την ώρα του ύπνου μπορεί να ξεγελάσει τον οργανισμό και να σκεφτεί ότι είναι ακόμα ημέρα.

Φτιάξτε μια συνήθεια

Η ύπαρξη ρουτίνας όσον αφορά την ώρα του ύπνου, με 3-4 δραστηριότητες βοηθά το παιδί να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για ύπνο.

Μια αντιπροσωπευτική ρουτίνα θα μπορούσε να είναι το μπάνιο, οι πυτζάμες, το βούρτσισμα των δοντιών και το διάβασμα ενός βιβλίου. Για εφήβους, μπορεί ενδεχομένως να είναι η συζήτηση για τα θέματα της ημέρας. Κρατήστε τα θέματα απλά, δήλωσε η παιδίατρος Hannah Chow, του Loyola University Chicago School of Medicine. Είναι καλύτερο να έχετε μια ήσυχη ρουτίνα, δήλωσε.

Η ώρα του ύπνου να είναι νωρίς

Οι γονείς, συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι όταν η ώρα του ύπνου είναι νωρίς, τότε είναι πιο εύκολη, δήλωσε η Jodi A. Mindell, του Children's Hospital of Philadelphia. Όταν τα παιδιά κουραστούν πολύ, τους είναι πιο δύσκολο να ηρεμήσουν και να αποκοιμηθούν. Η Mindell συνιστά, τα παιδιά να πηγαίνουν για ύπνο μεταξύ 7:30 και 8:30, από το δημοτικό.

Ζωγραφίστε τις φάσεις πριν τον ύπνο

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί ενδεχομένως να είναι βοηθητικό να ζωγραφίσετε πρόγραμμα με όλα τα βήματα που προηγούνται του ύπνου. Σχεδιάστε μια ζωγραφιά ενός μπάνιου, της πυτζάμας και του αριθμού των βιβλίων που διαβάζετε κάθε νύχτα, για παράδειγμα. Αν διαβάσετε 2 βιβλία και το παιδί σας ζητήσει και τρίτο, μπορείτε να του δείξετε τη ζωγραφιά που δείχνει μόνο 2 βιβλία, δήλωσε η Mindell.

Πείτε όχι στα καλέσματά του

Αν το παιδί σας σάς φωνάζει από το κρεβάτι και ζητά κάτι άλλο-όπως κάτι να πιει ή μια αγκαλιά-δώστε του. Αν ξαναζητήσει, δοκιμάστε το ‘’όχι’’ ή απλώς αγνοείστε το αίτημά του και βάλτε το σιωπηλά πίσω στο κρεβάτι. Η ειδικός στον ύπνο, Mindell, δήλωσε ότι το να είστε σταθεροί και να θέτετε όρια θα οδηγήσει σε τερματισμό των επαναλαμβανόμενων αιτημάτων. Μπορεί ενδεχομένως να γίνει χειρότερη πριν γίνει καλύτερη η κατάσταση, αλλά όταν ένα παιδί γνωρίζει ότι οι γονείς του το εννοούν, θα σταματήσουν να τους ζητούν κάτι από το κρεβάτι.

Δημιουργήστε παράδεισο ύπνου

Κάντε το υπνοδωμάτιο του παιδιού άνετο μέρος για ύπνο. Κρατήστε τη θερμοκρασία αρκετά δροσερή το καλοκαίρι και αρκετά ζεστή το χειμώνα. Για να ελέγξετε το φως, να έχετε στόρια. Απαλό φως νυχτός μπορεί να είναι κατάλληλο αν κάνει το παιδί να αισθάνεται καλύτερα. Ένα καλό μαξιλάρι συμβάλλει στο να νιώθει το παιδί άνετα. Σιγουρευτείτε ότι το κρεβάτι του δεν πλημμυρίζει από ζώα ή παιχνίδια.

Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές

Ποσοστό 43% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών, στις ΗΠΑ, έχει συσκευή τηλεόρασης στο δωμάτιό του. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το τηλέφωνο ή βιντεοπαιχνίδια μπορούν να δυσκολέψουν το παιδί να τα κλείσει. Τα παιδιά θέλουν να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο, να απαντήσουν στο επόμενο μήνυμα. Αυτό είναι εθιστικό. Επιπλέον, τα έντονα φώτα καθυστερούν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Μειώστε την καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να κάνει το παιδί σας τόσο ανήσυχο ώστε να είναι δύσκολο για τον οργανισμό του να επιβραδύνει τους ρυθμούς του πρινοτον ύπνο. Η καφεΐνη μπορεί να μείνει στον οργανισμό για τουλάχιστον 6 ώρες, επομένως αποφύγετε να δίνετε προϊόντα με καφεΐνη στο παιδί σας μετά τη μεσημέρι.

Κινηθείτε την ημέρα

Το παιδί σας θα πρέπει να είναι αρκετά δραστήριο την ημέρα, ώστε να μην είναι γεμάτο ενέργεια τη νύχτα. Εκτός από το να κάνει τον οργανισμό του παιδιού και το μυαλό πιο υγιή, η άσκηση βοηθά τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν είναι δραστήρια πριν την ώρα του ύπνου.

Σιγουρευτείτε ότι σταμάτησαν το ποδήλατο, το τρέξιμο ή το χορό, τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάνε για ύπνο.

Παρακολουθήστε τον υπνάκο τους

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να παίρνουν υπνάκο μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 3 ετών. Ο υπνάκος τους βοηθά να έχουν τις 12-14 ώρες ύπνου που χρειάζονται τα παιδιά το 24ωρο. Μωρά άνω των 18 μηνών, γενικά αποκοιμούνται μια φορά την ημέρα για 1-3 ώρες. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον υπνάκο αργά το απόγευμα, επειδή μπορεί να δυσκολέψει τα παιδιά να αποκοιμηθούν τη νύχτα. Όταν φτάσουν στην ηλικία των 5 ετών, δεν θα πρέπει να χρειάζονται πια υπνάκο.

Μην αισθάνεστε ενοχές

Μπορεί να είναι δύσκολο για ένα γονιό να τον παρακαλά το παιδί του να διαβάσουν ένα ακόμη βιβλίο ή να μείνει ξύπνιο ως αργά.
Ωστόσο, να θυμάστε ότι ο ύπνος είναι ότι χρειάζεται το παιδί σας. Οι γονείς συχνά αισθάνονται ένοχοι που πιέζουν το παιδί τους να πάει για ύπνο, αλλά ο καλός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη διαφορά στην εμφάνιση, τη διάθεση και την υγεία του, δήλωσε η παιδίατρος Chow. Προστατεύεστε τον ύπνο του παιδιού σας. Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]