Η σύμμυση μικρών χειλέων του αιδοίου της παιδικής ηλικίας δημιουργείται εξαιτίας της χαμηλής συγκέντρωσης οιστρογόνων, η οποία καθιστά τα γεννητικά όργανα του κοριτσιού πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και φλεγμονές. Τοπική φλεγμονή στην περιοχή οδηγεί σε απογύμνωση της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος, με αποτέλεσμα οι δυο επιφάνειες του προδόμου του κόλπου που βρίσκονται σε άμεση επαφή να ενώνονται μέσω συμφύσεων.

Η κατάσταση θεραπεύεται από μόνη της κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, το αργότερο στη φάση της προεφηβείας όταν ξεκινάει η ενδογενής παραγωγή οιστρογόνων. Η μεγαλύτερη επίπτωση εμφανίζεται σε ηλικίες 2 έως 4 ετών. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα εμφανίζεται πιο συχνά και η αιδοιοκολπίτιδα που πολλές φορές συνυπάρχει.

Ποια είναι τα αίτια της σύμμυσης χειλέων

Η επιδερμίδα του αιδοίου πριν την εφηβεία είναι πολύ λεπτή και εύθραυστη. Αυτό την καθιστά επιρρεπή σε λοιμώξεις και φλεγμονές. Η αιδοιοκολπίτιδα, η διάρροια και ο κνησμός στην περιοχή οδηγούν σε φλεγμονές του δέρματος και της επιφάνειας των χειλέων. Έτσι κατά την διάρκεια της επούλωσης συμφύονται μεταξύ τους και δημιουργείται μια λεπτή μεμβράνη. Σε μερικά παιδιά η σύμμυση μπορεί να οφείλεται σε παράτριμμα, σκληρυντικό λειχήνα, ιό του έρπητα ή ακόμα και σε σεξουαλική κακοποίηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα 

Η σύμμυση των χειλέων είναι κατά κάνονα ασυμπτωματική. Σπάνια μπορεί να συνοδεύεται, από συμπτώματα από το ουροποιητικό και πόνο, ενώ συχνά μπορεί να συνυπάρχει αιδοιοκολπίτιδα. Αυτά οφείλονται στην συσσώρευση των ούρων πίσω από τις συμφύσεις. Η στάση των ούρων προδιαθέτει σε ασυμπτωματική βακτηριουρία ή και λανθάνουσα ουρολοίμωξη. Η αιδοιοκολπίτιδα οφείλεται στη συσσώρευση κολπικών εκκρίσεων και νεκρωμένων ιστών πίσω από τις συμφύσεις, τα οποία δεν μπορούν να παροχετευθούν.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η διάγνωση γίνεται με επισκόπηση του αιδοίου. Η ανησυχία των γονέων για το ανατομικό καλώς έχειν του παιδιού είναι συνήθως το αίτιο για την επίσκεψη στον παιδοχειρουργό. Θεραπεία δεν απαιτείται σε ασυμπτωματικές περιπτώσεις και αυτό γιατί λίγο πριν την ηλικία των εννέα χρόνων όταν αρχίζει η ενδογενής παραγωγή  οιστρογόνων η σύμμυση υποστρέφει. Ο προσεκτικός καθαρισμός των γεννητικών οργάνων είναι σημαντικός ιδιαίτερα μετά την αφόδευση και την κένωση. Αποφυγή προϊόντων  που μπορεί  να προκαλέσουν ερεθισμό στην περιοχή. Στις περιπτώσεις οπού έχουμε πόνο ή συμπτώματα από το ουροποιητικό τότε η θεραπεία είναι απαραίτητη.

Συνιστάται αρχικά η συντηρητική αντιμετώπιση με τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών ωστόσο το 25% των ασθενών υποτροπιάζουν. Επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, επιμονής των συμπτωμάτων και όταν έχουμε ισχυρές συμφύσεις που προκαλούν απόφραξη της ουρήθρας και δυσχέρεια ούρησης, η χειρουργική διόρθωση του προβλήματος καθίσταται απαραίτητη.

Οι συμφύσεις λύνονται με ήπια έλξη και απώθηση των μικρών χειλέων υπό τοπική νάρκωση, ενώ ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ένα λεπτό μεταλλικό εργαλείο. Η απώλεια αίματος είναι συνήθως μηδενική ή ελάχιστη και δεν χρειάζονται ράμματα. Μετά την επέμβαση το κορίτσι επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητες του χωρίς κανένα περιορισμό. Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι επίσης σημαντική για την μείωση των υποτροπών. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται σχολαστικά ώστε να τηρούν τους κάνονες υγιεινής της περιοχής, να επισκοπούν καθημερινά τα έξω γεννητικά όργανα και να διαχωρίζουν τα μικρά χείλη του παιδιού όταν επίκειται επανασυγκόλληση τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]