Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν συμβαίνει κάτι συναρπαστικό -όπως η επιστροφή στο σχολείο και με το ξεκίνημα της νέας σεζόν. Βλέπουν φίλους που έχουν καιρό να δουν, και επιστρέφουν στις αγαπημένες τους εξωσχολικές δραστηριότητες. Δυστυχώς όμως, από αυτήν την εξίσωση δεν λείπουν και οι μικροτραυματισμοί.

Η αλήθεια είναι ότι, ακόμη και το πιο ήσυχο παιδί μπορεί να γίνει αρκετά δραστήριο, και αυτό έχει συνέπειες. Τα παιδιά, αναμφίβολα, έχουν εκπληκτικά υψηλό κίνδυνο τραυματισμών, τόσο μεγάλων όσο και μικρών.

Τραυματισμοί μπορούν να συμβούν στην αυλή, στο σχολικό λεωφορείο, στα αθλήματα, στο δρόμο.

Πτώσεις: Το νερό στο μπάνιο, τα ολισθηρά από τον καθαρισμό δάπεδα, οι σχολικές τσάντες και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται από εδώ και από εκεί, αλλά και αναψυκτικά ή φαγητά που έχουν πέσει στο πάτωμα, είναι μερικές από τις αιτίες πτώσης και ατυχημάτων στα σχολεία.

Ατυχήματα στην παιδική χαρά. Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς μπορεί να έχει υποστεί μεγάλη φθορά λόγω της καθημερινής χρήσης και του καιρού. Αν δεν συντηρούνται και δεν αντικαθίστανται όταν είναι απαραίτητο ή έχουν ελαττώματα σχεδιασμού ή κατασκευής, τα παιδιά μπορεί να τραυματιστούν με διάφορους τρόπους. Επιπλέον, πολλά ατυχήματα προκαλούνται επειδή πολλά παιδιά δεν έχουν κατανοήσει πλήρως ότι κάποιες συμπεριφορές (όπως πχ. το σπρώξιμο) μπορεί έχουν συνέπειες.

Αθλητικές δραστηριότητες. Ορισμένα αθλήματα, ιδίως το ποδόσφαιρο, περιλαμβάνουν εγγενείς κινδύνους τραυματισμού.

Ατυχήματα σε σχολικά λεωφορεία. Τα παιδιά οφείλουν να κάθονται στη θέση τους και να φοράνε ζώνη σε κάθε περίπτωση. Είναι πολύ επικίνδυνο να πέσουν και να χτυπήσουν ενώ το λεωφορείο βρίσκεται εν κινήσει. Προσοχή θέλει και το ανέβασμα και κατέβασμα στο σχολικό.

Τι ακριβώς είναι μια ανοιχτή πληγή;

Μια ανοιχτή πληγή είναι ο τραυματισμός που συνεπάγεται από το εξωτερικό ή εσωτερικό «σπάσιμο» του ιστού σώματος, ο οποίος συνήθως περιλαμβάνει και το δέρμα. Το να κοπεί κάποιο παιδί είναι συχνό φαινόμενο και οι περισσότερες ανοιχτές πληγές είναι μικρές και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Οι πτώσεις, τα ατυχήματα με αιχμηρά αντικείμενα και τα τροχαία ατυχήματα είναι οι πιο συχνές αιτίες ανοιχτών τραυμάτων. Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχει μεγάλη αιμορραγία ή εάν η αιμορραγία διαρκέσει περισσότερο από 20 λεπτά.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανοιχτών πληγών;

Υπάρχουν τύποι ανοιχτών πληγών, οι οποίοι ταξινομούνται ανάλογα με την αιτία τους.

Εκδορά (γδάρσιμο)

Η εκδορά εμφανίζεται όταν το δέρμα τρίβεται σε μια τραχιά ή σκληρή επιφάνεια. Το τρίψιμο του δέρματος στον δρόμο είναι ένα παράδειγμα. Δεν υπάρχει συνήθως μεγάλη αιμορραγία, αλλά η πληγή πρέπει να καθαριστεί για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Πληγή

Η πληγή είναι ένα βαθύ κόψιμο ή σχίσιμο του δέρματός σας. Τα ατυχήματα με μαχαίρια, εργαλεία και μηχανήματα είναι συχνές αιτίες τραυματισμών. Στην περίπτωση βαθιών τραυματισμών, η αιμορραγία μπορεί να είναι γρήγορη και εκτεταμένη.

Τρύπημα

Πρόκειται για μια μικρή τρύπα που προκαλείται από ένα μακρύ, μυτερό αντικείμενο, όπως από καρφί ή βελόνα.

Μπορεί να βγάζουν πολύ αίμα, αλλά αυτές οι πληγές μπορούν να είναι αρκετά βαθιές ώστε να βλάψουν τα εσωτερικά όργανα. Εάν υπάρχει μία τέτοιου τύπου πληγή καλό θα είναι να γίνει αντιτετανικό εμβόλιο.

Πρώτες βοήθειες και αντιμετώπιση

Αρχική φροντίδα για μικρές πληγές

Οι μικρές πληγές μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Πρώτα, ξεπλύνετε και απολυμάνετε την πληγή για να αφαιρέσετε όλες τις βρωμιές και τα υπολείμματα. Kαλό είναι να το κάνετε με ένα σπρέι για αυτό το σκοπό. Ασκήστε άμεση πίεση για να ελέγξετε την αιμορραγία και το πρήξιμο.

Όταν καλύψετε το τραύμα, χρησιμοποιείτε πάντα το σωστό προϊόν που ενδείκνυται για την περιοχή. Άλλο επίθεμα θα χρειαστείτε για πληγή σε δάχτυλο και άλλο για το γόνατο. Θα χρειαστεί να κρατήσετε την πληγή καθαρή για πέντε ημέρες.

Έπειτα μπορείτε να δώσετε κάποιο αναλγητικό, αν ο πόνος τη πληγής είναι αφόρητος. Αποφύγετε τα προϊόντα με ασπιρίνη, καθώς αυτά μπορούν να προκαλέσουν ή να παρατείνουν την αιμορραγία.

Εφαρμόστε πάγο αν υπάρχει  μώλωπας ή πρήξιμο και προσπαθήστε να μην πειράζετε την πληγή. Για την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιήστε αντηλιακό που είναι παράγοντας προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 στην περιοχή μέχρι να θεραπευτεί τελείως.

Εάν έχετε έστω και μία υπόνοια ότι η πληγή μπορεί να αφήσει σημάδι (ειδικά αν η πληγή βρίσκεται στην κνήμη), καλό είναι να εφαρμόσετε επουλωτική κρέμα. Γενικά, έχει αποδειχθεί πως το υγρό περιβάλλον επούλωσης βοηθά και επιταχύνει τη φυσική διαδικασία κατά την οποία το δέρμα παίρνει την αρχική του μορφή. Υπάρχει μεγάλη γκάμα επουλωτικών κρεμών στην αγορά, ωστόσο η κρέμα επούλωσης πληγών της Hansaplast έχει πιο στοχευμένη δράση. Εκτός της επουλωτικής της δράσης έως και 2 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με μία απεριποίητη πληγή, προσφέρει ένα προστατευτικό φιλμ, το οποίο αφήνει την πληγή να «αναπνέει» και παράλληλα προστατεύει το τραύμα από εξωτερικούς παράγοντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα