Ο φώσφορος αποτελεί το 1% του συνολικού σωματικού βάρους ενός ατόμου. Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Το μεγαλύτερο μέρος του ωστόσο βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. 

Ο φώσφορος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στην ανάπτυξη, στη συντήρηση και στην επισκευή των κυττάρων και των ιστών, στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, των μυών, της καρδιάς, του νευρικού ιστού, του μεταβολισμού του σώματος.
Ο φώσφορος βοηθά το σώμα να κάνει ATP, ένα μόριο που το σώμα χρησιμοποιεί για να αποθηκεύει ενέργεια. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή DNA KAI RNA. Συνεργάζεται αρμονικά με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη D, ιώδιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο.

Η έλλειψη φωσφόρου προκαλεί δυσλειτουργίες σε όλα τα παραπάνω επίπεδα. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια της όρεξης, ανησυχία, πόνο στα οστά και ευθραυστότητα, δυσκαμψία αρθρώσεων, κόπωση, ακανόνιστη αναπνοή, ευερεθιστότητα, μούδιασμα, αδυναμία, διαταραχές βάρους. Στα παιδιά, μπορεί να παρατηρηθεί επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Το σώμα απορροφά φώσφορο από τις τροφές και αποβάλλει την περίσσια φωσφόρου από τους νεφρούς. Η παραθορμόνη είναι μια ουσία που εκκρίνουν οι παραθυρεοειδείς αδένες και εμπλέκεται σημαντικά στο μεταβολισμό του φωσφόρου.

Ημερήσιες ανάγκες

Οι ημερήσιες ανάγκες σε φώσφορο ανέρχονται σε 700mg την ημέρα. Οι κύριες πηγές φωσφόρου είναι το κρέας και τα προϊόντα του, το ψάρι, τα οστρακοειδή, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ανθρακούχα ποτά. Φυτικές πηγές είναι οι ξηροί καρποί (κουκουνάρι, αμύγδαλα, φιστίκια), τα φασόλια, οι φακές, οι σπόροι (π.χ. ηλιόσποροι σουσάμι). Το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά περιέχουν περισσότερο φώσφορο από το άσπρο ψωμί. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες. Μία συχνή διαδεδομένη και λανθασμένη αντίληψη είναι ότι τα άτομα που δεν διατρέφονται σωστά μπορούν να αναπληρώσουν τη διατροφική έλλειψη φωσφόρου με χρήση συμπληρωμάτων. Η χρήση συμπληρωμάτων φωσφόρου χωρίς ιατρική συνταγή είναι συχνή. Το σώμα μπορεί εύκολα να υπερφορτωθεί από φώσφορο και η διάρροια, η σκλήρυνση των οργάνων, η διαταραχή της συνολικής ικανότητας του σώματος να χρησιμοποιήσει σωστά τα υπόλοιπα μέταλλα και ιχνοστοιχεία μπορεί να αποβούν επικίνδυνα στις περιπτώσεις αυτές.

Η διαταραχή του φωσφόρου του αίματος προκαλείται από πολλά υποκείμενα παθολογικά νοσήματα και παράγοντες.
Χαρακτηριστικά, μείωση του φωσφόρου του αίματος προκαλούν:

  • Ο αλκοολισμός
  • Ο υπερπαραθυρεοειδισμός
  • Η κακή διατροφή
  • Νεφρικά νοσήματα με διαταραγμένη απέκκριση (π.χ. σύνδρομο Fanconi)
  • Κακή διατροφή
  • Δυσαπορρόφηση


Η σωστή ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]