Η απόφαση να ζήσετε πιο υγιεινά το νέο έτος είναι μεγάλη. Αν αυτός είναι ο σκοπός σας θα πρέπει να ξέρετε ότι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε να γίνετε τόσο πιο πιθανό είναι να φτάσετε το στόχο σας.

Ακολουθούν οι 10 σημαντικότερες υγιεινές συνήθειες για τη νέα χρονιά.

Άσκηση

Η άσκηση έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Αρχικά, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το στρες, ακόμα και να κάνει τον εγκέφαλό σας να δουλεύει καλύτερα. Μακροπρόθεσμα, η άσκηση μπορεί να εμποδίσει προβλήματα υγείας, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη έως την καρδιοπάθεια, ακόμα και τον καρκίνο.

Αν θέλετε να ασκείστε τακτικά, οι ψυχολόγοι δηλώνουν ότι θα πρέπει να εστιάσετε στις 3 πρώτες εβδομάδες. Έρευνες έδειξαν ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα επαναλαμβάνεται καθημερινά, γίνεται συνήθεια μετά από 3 εβδομάδες.

Υγιεινό πρωινό

Ιδιαίτερα με πρωτεΐνη, εντός 90 λεπτών από το ξύπνημα. Αυτό ξεκινά τον ματαβολισμό για την ημέρα και σας εμποδίζει από το να πεινάσετε πολύ και να φάτε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Μια μερίδα ισοδυναμεί με μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά ή ένα φλιτζάνι ωμά ή φυλλώδη λαχανικά ή ένα μικρό φρούτο.

Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά περιέχονται κυρίως σε κατεργασμένες τροφές, επομένως αν η ετικέτα γράφει ‘’υδρογονομένα’’ μείνετε μακριά από το τρόφιμο.

Τα τρανς λιπαρά παρατείνουν τη ζωή του προϊόντος στο ράφι αλλά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στο σώμα μας.
Με τα τρανς λιπαρά διαταράσσονται οι ορμόνες και αυξάνεται το βάρος. Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, καρκίνου, εγκεφαλικού επεισοδίου και υπογονιμότητας.

Καλά λιπαρά

Τα ωμέγα- 3 λιπαρά περιέχονται σε τροφές όπως το ψάρι-ιδιαίτερα ο σολομός, οι σαρδέλες και συμπληρώματα ιχθυελαίων.
Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν καρύδια, αμύγδαλα και λιναρόσπορο.
Αυτές έχει φανεί πως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν η φλεγμονή.

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Είναι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Οι συνέπειες της ζάχαρης είναι από την παχυσαρκία μέχρι τον διαβήτη, την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Συχνό πλύσιμο χεριών

Η σωστή διατροφή και η άσκηση δεν είναι οι μόνες συνήθειες που σας κρατούν υγιείς.
Γνωρίζετε ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε να αρρωστήσετε είναι να έχετε καθαρά χέρια;
Όταν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών να έχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα και να τρίβετε τα χέρια σας μέχρι να στεγνώσουν. Όταν χρησιμοποιείτε σαπούνι και νερό κάντε τη σαπουνάδα να διαρκέσει 20 δευτερόλεπτα.

Καλή στοματική υγιεινή

Η περιοδοντική λοίμωξη συμβάλλει σε καρδιοπάθεια, διαβήτη, ακόμα και σε γέννηση πρόωρων, λιποβαρών μωρών.

Κάντε τακτικές εξετάσεις

Το είδος των εξετάσεων που χρειάζεστε εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο σας, επομένως ρωτήστε τον γιατρό σας πόσες χρειάζεστε.

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές είναι η ετήσια παθολογική, η εξέταση αρτηριακής πίεση και χοληστερόλης, η κολονοσκόπηση, η μαστογραφία, το παπ τεστ και η εξέταση για καρκίνο προστάτη και καρκίνο του δέρματος.

Να κοιμάστε αρκετά

Σύμφωνα με τον συγγραφέα βιβλίου για τον ύπνο, Dr. James Maas, αν δεν κοιμάστε προδιαθέτετε τον οργανισμό σας για σειρά προβλημάτων υγείας.

Θα είστε ευέξαπτοι, αγχωμένοι ή θλιμμένοι. Θα αυξηθεί το βάρος σας, θα έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη 2, παχυσαρκίας, δερματικών προβλημάτων και καρκίνου.
Η νοητική επίδοση επιβραδύνεται. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε, να θυμηθείτε, δεν είστε δημιουργικοί, δεν έχετε κριτική σκέψη, ενώ επηρεάζεται και το πόσο θα ζήσετε. Αν είστε αθλητής, η έλλειψη ύπνου καταστρέφει τον κινητικό συντονισμό και το χρόνο αντίδρασης.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα