Ο καθένας έχει τουλάχιστον λίγο καφέ λίπος. Σε αντίθεση με το λευκό λίπος που αποθηκεύει θερμίδες, τα καφέ λιπώδη κύτταρα που περιέχουν μιτοχόνδρια καίνε ενέργεια και παράγουν ζέστη.

Κάποτε οι ερευνητές πίστευαν ότι στους ανθρώπους μόνο τα μωρά έχουν καφέ λίπος. Ωστόσο, το 2009 ανακάλυψαν μικρές ποσότητες καφέ λίπους σε ενήλικες. Επιπλέον ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος έτειναν να έχουν περισσότερο καφέ λίπος.

Το εύρημα υποδεικνύει πιθανό ρόλο του καφέ λίπους στον ανθρώπινο μεταβολισμό των ενηλίκων, σημειώνουν οι ερευνητές.
Λόγω της ικανότητας του καφέ λίπους να καίει θερμίδες, επιστήμονες ψάχνουν τρόπους να εκμεταλλευτούν τη δύναμή του να βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ακολουθούν 5 ενδιαφέροντα στοιχεία για το καφέ λίπος.

Το καφέ λίπος ενεργοποιείται από το κρύο

Το κρύο κάνει τα καφέ κύτταρα πιο ενεργά και θα μπορούσε ακόμα να σας οδηγήσει να αναπτύξετε νέα κύτταρα καφέ λίπους, αναφέρει έρευνα του 2014 που πραγματοποιήθηκε από το National Institutes of Health και δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Diabetes''.

Η Barbara Cannon, του Wenner-Grenn Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι μας βοηθά να υπερασπιζόμαστε τη θερμοκρασία του σώματος με άνετο τρόπο.

Το καφέ λίπος βοηθά τα μωρά να μένουν ζεστά. Σε ενήλικες που εκτίθενται στο κρύο, το καφέ λίπος χρησιμεύει ως εσωτερικό jacket θέρμανσης για να κρατά το αίμα ζεστό καθώς ρέει πίσω στην καρδιά και τον εγκέφαλο από τα κρύα άκρα, υπέδειξαν οι Harold Sacks και Michael Symonds, του University of Nottingham σε έρευνα του 2013.

Βρίσκεται σε περίεργα σημεία

Το καφέ λίπος βρίσκεται σε απρόσμενες περιοχές του οργανισμού. Γνωρίζουμε πού μπορεί να υπάρχει αλλά δεν υπάρχει πάντα εκεί σε όλους. Υπάρχει μια περιοχή στο λαιμό και στους ώμους και εκεί βρίσκεται συνήθως αλλά όχι σε όλους, δήλωσε ο ερευνητής Aaron Cypess.

Σε πρόσφατη έρευνα, ο Cypess και οι συνεργάτες του επίσης ανακάλυψαν το καφέ λίπος στο θώρακα και στη σπονδυλική στήλη μιας ομάδας υγιών νέων αντρών. Υπάρχει σε αρκετές ενδιαφέρουσες περιοχές της κοιλιάς, δήλωσε ο Cypess.

Έχετε τουλάχιστον λίγο καφέ λίπος

Όλοι το έχουμε. Πιθανόν όλοι έχουν λίγα κύτταρα καφέ λίπους, ακόμα και αν δεν μπορείτε να το δείτε με αξονική τομογραφία, δήλωσε ο Cypess Πιστεύουμε ότι μπορείτε να το αναπτύξετε, πρόσθεσε. Πιθανόν μπορούμε να το αναπτύξουμε στον καθένα, κατέληξε.

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί

Το καφέ λίπος είναι δύσκολο να βρεθεί και να μελετηθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι τα καφέ και τα λευκά λιπώδη κύτταρα συχνά είναι αναμεμειγμένα στο λιπώδη, ιστό δήλωσε ο Cypess.

Η εύρεση των καφέ λιπωδών κυττάρων απαιτεί την πραγματοποίηση αξονικών τομογραφιών για να φανεί πού βρίσκεται το λίπος, σε συνδυασμό με PET scan.

Ο Cypess και άλλοι εργάζονται για να βρουν λιγότερο παρεμβατικούς και ακριβούς τρόπους να εντοπιστεί το καφέ λίπος και να μετρηθεί η δραστηριότητά του.

Μελλοντικά θα παίρνουμε ένα χάπι για να το ενεργοποιήσουμε

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε ανθρώπους με υπερδραστήρια κύστη μπορεί να ενισχύσει τη δραστηριότητα του καφέ λίπους, σύμφωνα με ευρήματα που ανέφερε ο Cypess και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Cell. Το φάρμακο διεγείρει τους βήτα- 3 υποδοχείς, που οδηγούν τους μαλακούς μύες- για παράδειγμα στην κύστη- να χαλαρώνουν.

Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς επίσης υπάρχουν στα καφέ και τα λευκά λιπώδη κύτταρα, δήλωσαν οι ερευνητές.
Φάρμακα που ενεργοποιούν το καφέ λίπος θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση ανθρώπων με λιπώδες ήπαρ, δήλωσε ο Cypess.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]