Η υπερκατανάλωση οποιασδήποτε τροφής δεν κάνει καλό στον οργανισμό. Εάν χρησιμοποιείτε την αλατιέρα συχνά, τότε  αυτό είναι μία συνήθεια η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Η κατανάλωση υπερβολικά μεγάλης ποσότητας άλατος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και μπορεί να σας θέσει σε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφρικών νόσων και οστεοπόρωσης. Ωστόσο μπορεί να μην καταλαβαίνετε ότι καταναλώνετε υπερβολικό αλάτι αν δεν πάτε για εξέταση ούρων. Υπάρχουν ορισμένα σημάδια και συμπτώματα που μπορεί κανείς να εμφανίσει μετά από κανονική κατανάλωση υπερβολικού αλατιού. Αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να σας υποδείξουν να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού στη διατροφή σας.

Οίδημα σε περίεργα μέρη

Αυτό μπορεί να σαν φαίνεται παράξενο σύμπτωμα, αλλά συμβαίνει όταν καταναλώνετε πολύ αλάτι. Αλλά η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού αυξάνει την περιεκτικότητα σε νερό στους διαφορετικούς ιστούς του σώματος και εμφανίζεται οίδημα. Αυτό οδηγεί σε διόγκωση σε διάφορα μέρη του σώματος. Μπορείτε να βιώσετε πρησμένα μάτια, πρήξιμο στα δάχτυλα, γύρω από τους αστραγάλους ή τα γόνατα. Ο μόνος τρόπος για να ελέγξετε αυτή την κατάσταση είναι να παρακολουθείτε προσεκτικά τη διατροφή σας. Μειώστε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε κάθε μέρα.

Αλλαγές στην ούρηση

Η πρόσληψη αλατιού μπορεί να αλλάξει το μοτίβο ούρησης. Το πολύ αλάτι κάνει τα νεφρά σας να «εργάζονται» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να το αφαιρέσετε από το σώμα σας. Μπορεί να αισθανθείτε επείγουσα ανάγκη να ουρήσετε. Σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε. Μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από τη συχνή ανάγκη σας για ούρηση. Μπορε ίεπίσης να εμφανίσετε μια αλλαγή στο χρώμα των ούρων. Αν και το αλάτι αποτελεί ουσιαστικό μέρος των περισσότερων ειδών διατροφής, πρέπει να βάζετε ένα μέτρο στην κατανάλωσή του.

Υπερβολική δίψα

Όταν καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα αλατιού, αυτό διαταράσσει την ισορροπία υγρών του σώματός σας. Το υπερβολικό αλάτι θα σας κάνει να νιώθετε την ανάγκη για περισσότερο νερό. Θα διψάτε πολύ συχνά. Αλλά όσοι δεν πίνουν αρκετό νερό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να πίνετε όλο και περισσότερο νερό, διαφορετικά θα νιώσετε αφυδατωμένοι. Το νερό θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε τη γενική υγεία σας και θα σας κρατήσει φρέσκους.

Επιθυμείτε αλάτι

Όταν καταναλώνετε πάρα πολύ αλάτι, συνηθίζετε την γεύση του και καταλήγετε να προσθέτετε επιπλέον αλάτι σε κάθε φαγητό που τρώτε. Πιστεύετε ότι το φαγητό που τρώτε έχει λιγότερο αλάτι και καταλήγετε να προσθέτετε περισσότερο. Ζητάτε επίσης τα αλμυρά είδη διατροφής επειδή η αίσθηση της γεύσης σας εξοικειώνεται με την αλμυρή γεύση. Αρχίζετε να αναζητάτε αλμυρά είδη για να ικανοποιήσετε τις γεύσεις.

Συνεχής κεφαλαλγία

Ένα άλλο σύμπτωμα της κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι. Μπορεί νιώθετε πονοκεφάλους συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως ήπιοι. Εκτός από τη μείωση της ποσότητας αλατιού που καταναλώνετε θα πρέπει επίσης να πίνετε περισσότερο νερό για να κρατήσετε αυτούς τους πονοκεφάλους μακριά. Η κατανάλωση περισσότερου νερού είναι ένας καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των πονοκεφάλων και στη συνέχεια οδηγεί στην ανάγκη για παυσίπονο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει