Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Ωστόσο, έρευνες αποκάλυψαν ότι δεν πλένουν πάντα τα χέρια τους οι άνθρωποι πριν φύγουν από το μπάνιο. Μια έρευνα υποδεικνύει ότι μόνο το 67% τα πλένει.

Ο καθηγητής Don Schaffner, μελετά το πλύσιμο των χεριών εδώ και χρόνια και δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να αγνοείται η κοινή πεποίθηση.

Δηλώνει ότι δεν έχει σημασία αν κάποιος ουρεί ή αφοδεύει-θα πρέπει να πλένει τα χέρια του.

Και να γιατί.

Τα μικρόβια βρίσκονται για καιρό στις τουαλέτες

Κάθε επίσκεψη είναι μοναδικό ταξίδι στη χώρα των μικροβίων. Ορισμένες περιπτώσεις πιθανόν χρειάζονται περισσότερο πλύσιμο χεριών από άλλες.

Σε σύγκριση με τα κόπρανα, τα ούρα μπορούν να είναι αρκετά καθαρά όταν δεν φιλοξενούν λοιμώξεις, αν και δεν είναι εντελώς στείρα.

Ο Michael Osterholm, διευθυντής του University of Minnesota's Center for Infectious Disease Research and Policy, δήλωσε στους New York Times οτι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ουρητήρια πιθανόν πιστεύουν ότι δεν πρέπει να πλένουν τα χέρια τους.

Ωστόσο είναι καλύτερο να πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα, επειδή τα κόπρανα φέρουν παθογόνα όπως E. coli, Shigella, στρεπτόκοκκο, ηπατίτιδα A και Ε κλπ.

Μπορεί κάποιος να κολλήσει και νοροϊό ακουμπώντας επιφάνειες στην τουαλέτα που έχουν μολυνθεί με τον εμετό ή τα κόπρανα ενός ασθενούς και στη συνέχεια να βάλει τα χέρια στο στόμα. Η πολύ κολλητική νόσος είναι ο πιο συνήθης διατροφικός ύποπτος και προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι.

Ευρεία ποικιλία άλλων μικροβίων και βακτηρίων μπορεί να βρεθεί στο μπάνιο. Ορισμένα στελέχη σταφυλόκοκκου βρίσκονται σε σχεδόν κάθε χέρι, όπως έδειξε έρευνα του 2004.

Ακόμα και αν τα χέρια σας είναι καθαρά και χωρίς ίχνη από κόπρανα, μπορείτε να πείτε το ίδιο και για τον τελευταίο άνθρωπο που άγγιξε τα πόμολα και  χρησιμοποίησε τη λεκάνη;

Συνήθεια που σώζει ζωές

Από το 1800 επαγγελματίες του κλάδου υγείας συνέδεσαν την καλή υγιεινή χεριών με χαμηλότερα ποσοστά λοίμωξης.

Το τακτικό πλύσιμο χεριών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικής λοίμωξης κατά 16%.

Πλύντε τα χέρια σας όταν πιστεύετε ότι είναι βρώμικα

Όλοι έρχονται σε επαφή με βρώμικες ουσίες τακτικά, ιδιαίτερα μετά το άγγιγμα πόμολων, κινητών τηλεφώνων η πετσετών κουζίνας.

Τα παραπάνω, πιθανόν είναι πιο βρώμικα από ένα καθαρό κάθισμα λεκάνης που συνήθως έχει 50 βακτήρια ανα τετραγωνική ίντσα.

Το πλύσιμο χεριών οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση πολλών ειδών βακτηρίων, ιών και μυκήτων.

Ο Schaffner δήλωσε ότι καλός κανόνας είναι πως θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να είναι βρώμικα.

Ακόμα και πλύσιμο μόνο με νερό μπορεί να βοηθήσει να καταπολεμηθούν ορισμένα βακτήρια.

Ωστόσο, αυτό δεν συνιστάται αν έχετε ωμό κρέας ή ίχνη κοπράνων στα χέρια σας και το πλύσιμο με σαπούνι είναι πιο αποτελεσματικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν