Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες

Όταν βιώνετε μία τραυματική εμπειρία, ο εγκέφαλός σας προκαλεί την αντίδραση πάλης-φυγής. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από μόνοι τους, αλλά μερικοί εκδηλώνουν διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η ΔΜΣ κάνει την αμυγδαλή σας - το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα - υπερδραστήρια. Επιπλέον, μειώνει τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό σας, την περιοχή λήψης αποφάσεων. Μπορεί επίσης να συρρικνωθεί ο ιππόκαμπός σας, ο οποίος σχηματίζει μνήμες.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή σας. Η διαταραχή μπορεί να αλλάξει ακόμη και τον εγκέφαλό σας. Οι ειδικοί λένε ότι μειώνει τη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των προμετωπιαίων λοβών σας, οι οποίες εμπλέκονται σε πράγματα όπως η συλλογιστική, η προσωπικότητα και η κρίση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη για περισσότερο από μια δεκαετία είχαν περίπου 30% μεγαλύτερη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κυττάρων στον εγκέφαλο, γεγονός που θα καθιστά πιο πιθανά τα προβλήματα μνήμης και την άνοια.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν σταματά η ροή του αίματος σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου σας. Προκαλούν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο και αναπηρία. Τα συμπτώματά σας θα εξαρτηθούν από το σημείο που ξεκίνησε το εγκεφαλικό. Εάν η ροή σταματά στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, μπορεί να παρατηρήσετε αδυναμία και μούδιασμα στη δεξιά πλευρά του σώματός σας και να δυσκολεύεστε στην ομιλία. Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο σας είναι στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, μπορεί να νιώσετε αδυναμία ή μούδιασμα στην αριστερή πλευρά σας.

Αλκοολισμός

Δεν είναι μυστικό ότι το αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσει θαμπή όραση, προβλήματα στην ομιλία και απώλεια μνήμης. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει το μυαλό σας. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να συρρικνώσει ορισμένα μέρη του εγκεφάλου σας. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα άτομα με αλκοολισμό έχουν μικρότερο ιππόκαμπο - την περιοχή που είναι σημαντική για τη μάθηση και τη μνήμη - από εκείνους που δεν πίνουν συχνά.

Σχιζοφρένεια

Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν διαφορετικό εγκέφαλο από αυτούς που δεν έχουν αυτή τη διανοητική διαταραχή. Οι σαρώσεις δείχνουν ότι χάνουν τη φαιά και λευκή ουσία, το λιπαρό υλικό που συνθέτει τον εγκέφαλο. Η λευκή ουσία βρίσκεται βαθιά στον εγκέφαλο, όπου ταξιδεύει η πληροφορία. Η φαιά ουσία το περιβάλλει και, μεταξύ άλλων, βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί πληροφορίες. Στους ανθρώπους που έχουν σχιζοφρένεια, η φαιά ουσία τείνει να ελαχιστοποιείται και η λευκή ουσία να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ

Ο εγκέφαλός σας έχει κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες. Μιλούν μεταξύ τους μέσω χημικών και ηλεκτρικών σημάτων και στέλνουν μηνύματα στο υπόλοιπο σώμα σας. Η νόσος του Alzheimer διαταράσσει αυτήν τη μεταφορά μηνυμάτων. Θεωρείται ότι η διάσπαση προέρχεται από την συσσώρευση δύο πρωτεϊνών, της βήτα-αμυλοειδούς και της Ταυ. Και οι δύο δημιουργούν πλάκες που ενδέχεται να διαταράξουν τα μηνύματα.

Ημικρανίες

Τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες έχουν ελαττωματική καλωδίωση στον εγκέφαλό τους. Ορισμένα νεύρα αντιδρούν υπερβολικά σε καταστάσεις όπως το στρες ή το έντονο φως. Αυτό δημιουργεί ένα κύμα δραστηριότητας, το οποίο κάνει κάποια χημικά να «στενεύουν» τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Αυτό φέρνει πονοκέφαλο και άλλα συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, οι χρόνιες ημικρανίες μπορεί να συμβάλουν στη μείωση γκρίζας και λευκής ύλης.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου

Το ανεύρυσμα του εγκεφάλου προκύπτει από ένα ασθενές σημείο στο αιμοφόρο αγγείο. Εκείνο το σημείο φουσκώνει και γεμίζει με αίμα. Συχνά σχηματίζονται σε αρτηρίες στη βάση του εγκεφάλου. Μερικά ανεύρυσμα έχουν διαρροές ή σπάνε. Αυτό προκαλεί αιμορραγία στον εγκέφαλο ή στην περιοχή μεταξύ του εγκεφάλου και του φλοιού. Τότε μιλάμε για αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορούν να ξεκινήσουν ως πονοκέφαλοι, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε ναυτία, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

Διάσειση

Ένα χτύπημα στο κεφάλι, μπορεί να προκαλέσει διάσειση. Κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης, ο εγκέφαλος ολισθαίνει και προσκρούει στο εσωτερικό του κρανίου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μώλωπες στον ιστό του εγκεφάλου και του δακρυϊκού νεύρου. Οι εγκεφαλικές αντιδράσεις επίσης ανακατεύουν την ισορροπία των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, βλάπτουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων και προκαλούν φλεγμονή. Ενώ ο εγκέφαλος συνήθως θεραπεύεται μόνος του, η πλήρης διάσειση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες.

Διπολική διαταραχή

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εξετάζουν τις αλλαγές στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνες για τις έντονες αλλαγές στη διάθεση, της διπολικής διαταραχής. Πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα των ανισορροπιών των νευροδιαβιβαστών. Αυτές οι χημικές ουσίες στέλνουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων εγκεφάλου. Παίζουν ρόλο σε πράγματα όπως η διάθεση, ο ύπνος και η μνήμη. Για παράδειγμα, ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται νοραδρεναλίνη μπορεί να προκαλέσει μανία, ενώ σε ένα μικρό βαθμό θέτει το στάδιο για την κατάθλιψη.

Πολλαπλή σκήρυνση

Όταν έχετε πολλαπλή σκλήρυνση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Το σώμα σας στέλνει λευκά αιμοσφαίρια για να καταστρέψει τη μυελίνη, το στρώμα της μόνωσης γύρω από τα νεύρα. Αυτό προκαλεί νευρική βλάβη και διακόπτει τη ροή πληροφοριών προς και από τον εγκέφαλο. Με τον καιρό, προκύπτουν βλάβες στα νεύρα και αυτές δημιουργούν αλλοιώσεις. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μουδιάσματα, τρέμουλο και προβλήματα όρασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή