Είτε έχετε ΔΕΠΥ είτε απλώς πολλά πράγματα να θυμηθείτε, κάποια tips οργάνωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο και τις δραστηριότητές σας. Αποκτήστε τη συνήθεια να καταγράφετε όλα τα ραντεβού και τις δραστηριότητές σας σε ένα ημερολόγιο. Δεν έχει σημασία αν είναι εφαρμογή στο smartphone ή απλά ένα απλό ημερολόγιο. Κρατήστε το σε εμφανές σημείο και ελέγξτε το τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα.

Φτιάχνετε καθημερινά μια λίστα με το τι πρέπει να κάνετε

Κάθε πρωί, κάντε μια λίστα με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε εκείνη την ημέρα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την λίστα σας ρεαλιστική, έτσι θα έχετε πολλές πιθανότητες να τα καταφέρετε όλα. Τακτοποιήστε τα καθήκοντά σας κατά σειρά σημαντικότητας.

Ξεκινήστε την οργάνωση - ένα δωμάτιο κάθε φορά

-Μην τρομάζετε με την ιδέα της «οργάνωσης». Ξεκινήστε τοποθετώντας τα πράγματα στη θέση τους και πετώνττας αυτά που δεν χρειάζεστε.

-Βάλτε στόχο ένα δωμάτιο τη φορά - ξεκινήστε με το πιο εύκολο.

-Προγραμματίστε τι ώρα θα ξεκινήσετε την οργάνωση και βάλτε χρονοδιακόπτη για να παραμείνετε στο πλαίσιο χρόνου που ορίσατε.

-Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν θέλετε να κρατήσετε αντικείμενα ή να τα πετάξετε. Εάν δεν είστε βέβαιοι, τοποθετήστε τα σε μία κούτα για να το σκεφτείτε αργότερα.

Σκεφτείτε ότι η οργάνωση είναι μια καθημερινή συνήθεια

Μην σκέφτεστε ότι καθαρίζετε. Σκεφτείτε ότι ακολουθείτε το οργανόγραμμά σας:

-Εάν κρατάτε αντικείμενα, θα πρέπει να έχουν κάποια θέση. Χρησιμοποιήστε αρχειοθήκες, ετικέτες και κουτιά αποθήκευσης.

-Αφιερώσετε 10 λεπτά κάθε μέρα για να επιστρέψετε τα αντικείμενα στις θέσεις τους.

-Εάν πάρετε κάτι βάλτε το ξανά στη θέση του.

Βάζετε τα μικρά αντικείμενα σε ένα σημείο

Τοποθετήστε ένα μικρό τραπέζι ή κάποια ραφάκια κοντά στην είσοδο του σπιτιού σας. Τοποθετήστε ένα δίσκο ή ένα καλάθι πάνω του για να κρατάτε σημαντικά αντικείμενα όπως κλειδιά, πορτοφόλια, ρολόγια, γυαλιά και τηλέφωνα.

Έχετε πρόγραμμα στο μενού

Ο προγραμματισμός κανονικών γευμάτων για όλη την οικογένεια μπορεί να είναι μια πρόκληση. Δημιουργήστε ένα "Top 10" συνταγών που μπορείτε εύκολα να μαγειρέψετε. Προσπαθήστε να έχετε αυτά τα υλικά πάντα διαθέσιμα. Ορίστε μία μέρα που θα παραγγέλνετε απ’ έξω ή ζητήστε από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να σας βοηθήσουν.

Για τα email

Αναπτύξτε ένα σύστημα για τον έλεγχο και τη διαλογή μηνυμάτων κάθε μέρα. Μια ιδέα είναι να δημιουργήσετε έναν ειδικό χώρο για να διατηρείτε όλα τα σημαντικά μηνύματα, όπως λογαριασμούς, ασφαλιστικές πληροφορίες.  Ελέγξτε αυτό το σωρό τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Καταγράφετε τι ξοδεύετε

Η διαχείριση των χρημάτων μπορεί να είναι δύσκολη για τα άτομα με ΔΕΠΥ, ειδικά εάν έχετε την τάση να κάνετε αγορές. Κρατάτε ένα σημειωματάριο μαζί σας και καταγράφετε τι αγοράζετε -ακόμη και πολύ μικρές αγορές. Η γνώση του πόσα ξοδεύετε κάθε μήνα - και σε τι - θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα χρήματά σας.

Χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικές υπενθυμίσεις

Αν ξεχνάτε τις συναντήσεις σας, τις προθεσμίες, τα φάρμακα ή άλλες ευθύνες μπορεί να αποκτήσετε προβλήματα στην εργασιακή και στην προσωπική σας ζωή. Για βοήθεια, επιλέξτε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για να σας υπενθυμίζουν ραντεβού και προθεσμίες. Για παράδειγμα, ρυθμίστε τον υπολογιστή ή το smartphone να σας ειδοποιεί πέντε λεπτά πριν από κάθε συμβάν στο ημερολόγιό σας.

Ρυθμίστε τις αποκλίσεις στην εργασία

Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές:

-Προωθήστε τις κλήσεις σας στον αυτόματο τηλεφωνητή και, στη συνέχεια, ελέγξτε τις μόνο σε καθορισμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Ζητήστε μία πιο ήσυχη γωνιά στον χώρο εργασίας σας, έτσι ώστε να μην σας αποσπούν την προσοχή οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

-Χρησιμοποιήστε μια μηχανή "λευκού θορύβου" ή βάλτε ακουστικά και ακούστε κλασική μουσική.

Καταπολέμηση της πλήξης

Πολλοί άνθρωποι με ΔΕΠΥ βαριούνται εύκολα - ειδικά κατά τη διάρκεια εργασιών ρουτίνας ή γραφειοκρατίας. Δοκιμάστε αυτά τα tips:

-Διαχωρίστε τα μεγάλα καθήκοντα σε μικρότερες εργασίες.

-Μεταξύ των εργασιών, κάντε μια βόλτα ή πάρτε λίγο καθαρό αέρα.

Απλοποιήστε τη ζωή σας

Η οργάνωση και η απλούστευση του περιβάλλοντός σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ακαταστασία, και να τα ελέγχετε όλα χωρίς άγχος. Τέλος προσπαθήστε να μην ξεκινάτε ένα καινούριο πρότζεκτ, πριν τελειώσετε αυτό που έχετε ήδη στα σκαριά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα