Η κατάθλιψη δεν βρίσκεται μόνο στο κεφάλι μας. Ούτε με την μεταφορική έννοια, ότι είναι κάτι που απλώς φανταζόμαστε ότι έχουμε, αλλά ούτε και με την κυριολεκτική. Που σημαίνει ότι τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της γίνονται ορατά και στην σωματική μας υγεία. Σώμα και πνεύμα, άλλωστε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, και αυτά είναι μερικά από τα σωματικά προβλήματα που μπορεί να σας προκαλέσει η κατάθλιψη, και τι να προσέχετε.

Συνεχής κούραση και χαμηλή ενέργεια

Η κούραση είναι πολύ συχνό σύμπτωμα της κατάθλιψης, και επηρεάζει την συγκέντρωσή μας, μας κάνει πιο ευερέθιστους αλλά και πιο απαθείς στην καθημερινότητά μας. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η κατάθλιψη προκαλεί κακό ύπνο, άρα και κακή ξεκούραση. Επιπλέον, η διατροφή που ακολουθεί κάποιος σε καταθλιπτικό επεισόδιο τείνει να είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα το αίσθημα κούρασης να επιδεινώνεται.

Αυξημένη αίσθηση πόνου

Έχετε αισθανθεί ποτέ σαν να πονάει όλο σας το σώμα, αλλά για κανέναν προφανή λόγο; Η κατάθλιψη μπορεί να φταίει για αυτό. Δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να εξακριβώσει πώς αυτά τα δύο συνδέονται, τα στοιχεία όμως μέχρι τώρα δείχνουν πως οι καταθλιπτικοί άνθρωποι έχουν μειωμένη αντοχή στον πόνο.

Πόνος στη μέση ή στους μυς

Αυτό έχει να κάνει με το αυξημένο στρες που βιώνουν οι καταθλιπτικοί άνθρωποι. Για πάρα πολλούς ασθενείς με έντονο στρες, σύντομα αρχίζουν να εμφανίζονται σωματικοί πόνοι που σχετίζονται με τα συναισθήματά τους, και η μέση είναι από τις περιοχές που "χτυπιούνται" πιο συχνά.

Πονοκέφαλοι

Ένας πονοκέφαλος μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, καθώς είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, με πάρα πολλές αιτίες. Αλλά οι πονοκέφαλοι πολλές φορές μπορούν να είναι σημάδι κατάθλιψης. Σε αντίθεση με μια ημικρανία, που μπορεί να μας παραλύσει για λίγη ώρα, οι πονοκέφαλοι της κατάθλιψης είναι πιο ήπιοι, χωρίς να εμποδίζουν την καθημερινότητά μας, αλλά κάνοντάς την πολύ πιο δύσκολη και - ειλικρινά - ενοχλητική.

Προβλήματα στην όραση

Υπάρχει ο προφανής λόγος που συμβαίνει αυτό, δηλαδή ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πολύ πιο πιθανό να περνούν χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, μην έχοντας την όρεξη να κάνουν κάτι άλλο, με αποτέλεσμα να παθαίνουν κακό τα μάτια τους. Ο λιγότερο προφανής λόγος φαίνεται να είναι η ίδια η κατάθλιψη, σύμφωνα με κάποιες έρευνες που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ένα κομμάτι των ασθενών με κατάθλιψη αντιμετωπίζει οφθαλμολογικά προβλήματα. Χρειάζονται, βέβαια, περισσότερες έρευνες για να βρεθεί σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Πόνοι στο στομάχι ή αναστάτωση στην κοιλιά

Μια κράμπα στο στομάχι μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Ότι φάγατε κάτι που σας πείραξε. Ότι έχετε περίοδο, αν είστε γυναίκα. Αν όμως ο πόνος χειροτερεύει σε περιόδους στρες, τότε μπορεί να προκαλείται από την κατάθλιψή σας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι συμπτώματα όπως οι κράμπες, το πρήξιμο και η ναυτία μπορούν να συσχετιστούν με την κατάθλιψη και τη γενικότερη κατάσταση της ψυχικής μας υγείας.

Προβλήματα στην πέψη

Είτε δυσκοιλιότητα, είτε διάρροια, είναι και τα δύο πιθανό να εμφανιστούν στην καθημερινότητα ενός καταθλιπτικού ανθρώπου. Ξανά, είναι πιθανότατα αποτέλεσμα και της ίδιας της κακής ψυχικής υγείας, αλλά και ορισμένων πιο "βιολογικών" επιλογών που κάνουμε όταν περνάμε καταθλιπτικό επεισόδιο, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πόνος και τα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα είναι ένας τρόπος που έχει το σώμα μας να μάς "μιλάει" και να μας δείχνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.