Οι γιατροί βλέπουν τέτοια περιστατικά παγκοσμίως. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με COVID-19, στη συνέχεια εμφανίζουν νευρολογικές ή ψυχιατρικές παθήσεις μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοιό.

Νέα έρευνα υποδεικνύει σχέση μεταξύ COVID-19 και υψηλότερου κινδύνου για κατοπινές νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, αναφέρουν ερευνητές.

Τα στοιχεία προήλθαν από 236.000 επιζώντες και εστίασαν σε 14 διαταραχές ψυχικής υγείας και νευρολογικές. Ανακάλυψαν ότι το 34% των ασθενών διαγνώστηκαν με τέτοιες, 6 μήνες μετά τη λοίμωξη με το νέο κορωνοιό.

Συνήθως οι διαταραχές κυμαίνονταν από διαταραχές άγχους έως χρήσης ουσιών, αϋπνία, αιμορραγία, αιμορραγία εγκεφάλου, εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια.

Για το13% αυτών των ασθενών, επρόκειτο για την πρώτη τέτοια διάγνωση

Η νέα έρευνα έγινε από το University of Oxford in England.

Περίπου το ένα τρίτο εμφάνισε κάποιου είδους πρόβλημα νευρολογικής φύσης ή ψυχικής υγείας εντός 6 μηνών από τη λοίμωξη. Άγχος (17%), διαταραχές διάθεσης (14%), διαταραχές χρήσης ουσιών  (7%) και αϋπνία  (5%) ήταν οι πιο συχνά διαγνωσθείσες διαταραχές.

Τα ποσοστά νευρολογικών προβλημάτων ήταν πολύ χαμηλότερα όπως 0.6% για την εγκεφαλική αιμορραγία, 21,1% για το ισχαιμικό εγκεφαλικό και 0.7%  για την άνοια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο