Αν και οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν βελτιωθεί, οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, καθώς και η ανεπαρκής πρόοδος στον εμβολιασμό σε φτωχότερες χώρες, θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Οικονομικής Κατάστασης και Προοπτικών (WESP) στα μέσα του έτους προειδοποίησε ότι η διεύρυνση των ανισοτήτων απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται στο 5,4% φέτος.

Η πρόσβαση στα εμβόλια είναι κρίσιμη

«Η ανισότητα των εμβολίων μεταξύ χωρών και περιοχών ενέχει σημαντικό κίνδυνο για μια ήδη άνιση και εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΗΕ, Έλιοτ Χάρις.  

Μια μικτή εικόνα

Το 5,4% της προβλεπόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος ακολουθεί μια απότομη συρρίκνωση της τάξεως του 3,6% το 2020 και αντικατοπτρίζει μια ανοδική αναθεώρηση από την αρχική πρόβλεψη.

Ενώ οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου - η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες - βρίσκονται στο δρόμο της ανάκαμψης, η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και αβέβαιη σε πολλές χώρες της Νότιας Ασίας, της Υποσαχάριας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.  

Πολλές χώρες δεν θα δουν την οικονομική παραγωγή να επιστρέφει στα επίπεδα που είχαν πριν από την πανδημία έως το 2022 ή το 2023.

«Για την πλειονότητα των αναπτυσσόμενων χωρών, η οικονομική παραγωγή θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019 για το μεγαλύτερο μέρος του 2021», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Εν μέσω ανεπαρκούς δημοσιονομικού χώρου για την τόνωση της ζήτησης, πολλές από αυτές τις χώρες θα αντιμετωπίσουν χαμηλή και στάσιμη ανάπτυξη και την προοπτική μιας χαμένης δεκαετίας».  

Ισχυρό εμπόριο αλλά άνισο

Η έκθεση περιγράφει επίσης μια ισχυρή αλλά άνιση ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας, λόγω της ζήτησης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εξοπλισμού ατομικής προστασίας και άλλων βιομηχανικών προϊόντων.

Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τη μεταποίηση έχουν βελτιωθεί, ωστόσο οι χώρες που βασίζονται στον τουρισμό ή στα εμπορεύματα, είναι απίθανο να δουν μια γρήγορη ανάκαμψη.  

Οι τουριστικές υπηρεσίες ειδικότερα, θα παραμείνουν σε ύφεση λόγω της αργής άρσης των περιορισμών στα διεθνή ταξίδια, σε συνδυασμό με τους φόβους για νέα κύματα μόλυνσης από την COVID-19.

Οι γυναίκες "χτυπήθηκαν" περισσότερο

Η πανδημία έχει ωθήσει περίπου 114,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, με τις γυναίκες να αντιπροσωπεύουν περίπου τα 58 εκατομμύρια.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι ενώ οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή της κρίσης—που εκπροσωπούν τους περισσότερους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τους φροντιστές και τους βασικούς παρόχους υπηρεσιών - έχουν επίσης πληγεί περισσότερο.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 2% παγκοσμίως, σε σύγκριση με μόλις 0,2% κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2007-8, ενώ περισσότερες γυναίκες από άνδρες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους για να καλύψουν τις οικογενειακές απαιτήσεις. 

Υπήρξε επίσης μια αύξηση στη βία με βάση το φύλο, την οποία οι Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισαν «σκιώδη πανδημία».

Πηγές:
https://news.un.org

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ