Σε κάποιον που πάσχει από καρδιοπάθεια, θα μπορούσε το ανέβασμα σκάλας να είναι καλή άσκηση, ιδιαίτερα κατά την πανδημία, με  τα γυμναστήρια κλειστά;

Φαίνεται πως ναι, σύμφωνα με 2 νέες έρευνες.

Ερευνητές σημείωσαν ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο των ασθενών  με καρδιοπάθεια παραμένουν σε πρόγραμμα άσκησης και ότι συχνές αιτίες περιλαμβάνουν την έλλειψη χρόνου, οργάνων και πρόσβασης σε γυμναστήρια.

Η Maureen MacDonald, του McMaster University στο Οντάριο, δήλωσε ότι σύντομο, έντονο ανέβασμα σκάλας και παραδοσιακή άσκηση μέτριας έντασης άλλαξαν τη φόρμα των συμμετεχόντων, που είναι σημαντικός παράγοντες θνησιμότητας μετά από καρδιακό συμβάν.

Δήλωσε ότι φάνηκε πως τα ανέβασμα σκάλας είναι ασφαλής, αποτελεσματική και εφικτή επιλογή για την καρδιακή αποκατάσταση.

Η MacDonald έβαλε τυχαία ασθενείς με στεφανιαία νόσο που υποβλήθηκαν σε επεμβατική πράξη, είτε σε παραδοσιακή άσκηση μέτριας έντασης είτε σε έντονο ανέβασμα σκαλοπατιών.

Το ανέβασμα σκαλοπατιών αφορούσε 3 γύρους, 6 σετ 12 σκαλοπατιών με ενδιάμεσες περιόδου περπατήματος. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν το ρυθμό βηματισμού τους.

Και οι 2 ομάδας είχαν βελτιωμένη καρδιοπνευμονική φόρμα μετά από 4 εβδομάδες άσκησης υπο επίβλεψη και διατήρησαν τα επίπεδα για ακόμα 8 εβδομάδες άσκησης χωρίς επίβλεψη.

Είχαν επίσης ουσιαστική μυϊκή βελτίωση. Οι έρευνες δημοσιεύτηκαν στο Medicine & Science in Sports & Exercise  και στο Frontiers.

Ο Stuart Phillips, Καθηγητής στο McMaster, δήλωσε ότι αυτοί οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε bypass ή σε αγγειοπλαστική είχαν επηρεασμένους μυς σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους ίδιας ηλικίας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ασθενείς με καρδιοπάθεια μπορούν να επιδιορθώσουν και να αναστρέψουν μυϊκή απώλεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης