Tα αποτελέσματα της έρευνας του  U.S. Department of Veterans Affairs (V.A.) Yale University School of Medicine και University of California-San Diego (UCSD), μπορεί μελλοντικά να βοηθήσουν να εντοπιστούν άνθρωποι με μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη και σχετιζόμενες ψυχικές διαταραχές και  τους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα που ταιριάζουν καλύτερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα και ιατρικούς φακέλους  300.000 συμμετεχόντων στο Million Veteran Program (MVP), μια από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων παγκοσμίως.

Τα νέα στοιχεία συνδυάστηκαν με μετα-ανάλυση με γενετικά και ιατρικά αρχεία των Biobank, FinnGen και τα αποτελέσματα γενετικών πληροφοριών της εταιρείας 23andMe. Αυτό το μέρος της έρευνας περιέλαβε 1,2 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της ανάλυσης με ένα εντελώς διαφορετικό δείγμα 1,3 εκατομμυρίων εθελοντών, πελατών της  23andMe.

Όταν συγκρίθηκαν 2 ομάδες στοιχείων από τις διαφορετικές πηγές, γενετικές ποικιλομορφίες σχετιζόμενες με την κατάθλιψη αναπαρήχθηκαν- στατιστικώς σημαντικά- για τους περισσότερους από τους δείκτες που εξετάστηκαν.

Οπως άλλες ψυχικές διαταραχές, η κατάθλιψη είναι γενετικά πολύπλοκη και χαρακτηρίζεται από συνδυασμούς πολλών διαφορετικών γενετικών ποικιλομορφιών, δήλωσαν ερευνητές.

Οι ερευνητές δεν εξεπλάγησαν από το πόσες ποικιλομορφίες εντόπισαν και δεν γνωρίζουν πόσες ακόμα υπάρχουν να ανακαλυφθούν-εκατοντάδες, ίσως ακόμα και χιλιάδες.

Η έρευνα παρέχει βαθιά γνώση για τη βιολογία των γενετικών διαταραχών. Επιπλέον, οι πληροφορίες για τις λειτουργίες των ποικιλομορφιών μπορούν επίσης να βοηθήσουν να εντοπιστούν πολλά υποσχόμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience.

Πηγές:
Nature Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα