Παχύσαρκοι ασθενείς με covid-19 είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν συμπτώματα διαρκείας, μήνες μετά την ανάρρωση, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Diabetes, Obesity and Metabolism.

Αυτοί οι ασθενείς είχαν υψηλότερο κίνδυνο να καρδιαγγειακά προβλήματα, θρόμβωση, προβλήματα στους πνεύμονες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνια φλεγμονή, αρκετούς μήνες μετά την υποχώρηση της νόσου.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Ali Aminian της Cleveland Clinic, εστίασε σε  2.839 ασθενείς σε διάστημα 10 μηνών. Παρατηρήθηκε ότι το 44% παχύσαρκων ασθενών είχε ακόλουθα ραντεβού στο νοσοκομεία για δευτερογενείς νόσους που προκλήθηκαν από την COVID-19.

Τα ευρήματα επίσης δείχνουν ότι παχύσαρκοι ασθενείς με COVID-19 χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις όταν νοσηλεύονται μετά τον κορωνοιό, περιλαμβανομένων αυτών για προβλήματα ψυχικής υγείας και όχι μόνο για προβλήματα καρδιάς ή πνευμόνων.

Ο Dr. Bartolome Burguera, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας μπορούν πιθανό να εξηγηθούν από τους υποκείμενους μηχανισμούς στους ασθενείς με παχυσαρκία, όπως φλεγμονή, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και συννοσηρόττητες.

Πρόσθεσε, ότι αυτές οι παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε φτωχό αποτέλεσμα στην οξεία φάση της COVID-19 σε ασθενείς με παχυσαρκία και θα μπορούσαν πιθανόν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνων επιπλοκών.

Πηγές:
Diabetes, Obesity and Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ