Μια ανησυχητική αύξηση στη χρήση και το κόστος των αντικαταθλιπτικών το 2020 καταγράφηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Huddersfield.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη για να διερευνήσουν τις τάσεις στις ιατρικές συνταγές και το κόστος διαφόρων αντικαταθλιπτικών στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μετά την ανάλυση, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις παρεμβάσεις ψυχικής υγείας της χώρας να εφαρμοστούν στρατηγικές βελτιστοποίησης της χρήσης αντικαταθλιπτικών.

Η μελέτη με θέμα, « Αυξανόμενες τάσεις στις συνταγές και το κόστος των αντικαταθλιπτικών στην Αγγλία εν μέσω COVID-19 ′ , έχει δημοσιευτεί από το διεθνές περιοδικό Journal of Pharmaceutical Sciences.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο συνολικός αριθμός των συνταγογραφούμενων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 είχε αυξηθεί κατά τέσσερα εκατομμύρια τεμάχια από το 2019, με το κόστος στο Δημόσιο Σύστημα Υγεία της χώρας να είναι αυξημένο κατά  139 εκατ. λίρες έναντι του 2019.

Την αύξηση αυτή την απέδωσαν στις ελλείψεις δραστικών φαρμακευτικών συστατικών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της COVID-19, σε συνδυασμό με ένα σημαντικά υψηλότερο κόστος γενόσημων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενα μόνο προϊόν  με τη δραστική ουσία «σερτραλίνη», αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον κόστους.

Η μελέτη παρατηρεί επίσης μια μετα-ανάλυση 100.000 ασθενών που χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας διπλασιάστηκε σε παιδιά και εφήβους.

Ο Δρ Hamid Merchant, από το Πανεπιστήμιο του Huddersfield, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

«Τα δεδομένα παρατήρησης υποδηλώνουν ότι οι νεαροί ενήλικες, ηλικίας έως 25 ετών, επηρεάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και, ως εκ τούτου, ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά».

Οι ερευνητές προτείνουν να απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της ηλικιακής κατανομής των συνταγών των αντικαταθλιπτικών,  εστιάζοντας σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Είναι, επομένως, σημαντικό να βελτιστοποιηθεί η ασφαλής χρήση των αντικαταθλιπτικών, ιδιαίτερα σε νεαρούς ενήλικες», πρόσθεσε ο Δρ Merchant.

«Όχι μόνο για να βοηθήσουμε στην ψυχική υγεία αλλά και στην πρόληψη των σχετικών παρενεργειών που μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με την κατάθλιψη σε νεότερους ενήλικες».

Πηγές:
healtheuropa.eu

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι