Τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν πολύ μικρά, με λίγα λόγια έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό. Η εμφάνιση του ιού HPV τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συχνότερη. Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων είναι το πρώτο εμβόλιο που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο και που πρέπει να χορηγείται σε αγόρια και κορίτσια.

Η κ. Σπυράκη τόνισε ότι περίπου το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών και το 60% των ανδρών υπολογίζεται πως θα προσβληθούν κάποια στιγμή της ζωής τους από κάποιου τύπου HPV. Αν και ο ιός θεωρείται «γυναικεία υπόθεση», τα αγόρια έχουν υψηλή πιθανότητα νόσησης ανεξαρτήτου ηλικίας. Τα αντισώματα που παράγουν οι άνδρες δεν είναι επαρκώς ανθεκτικά εναντίον του HPV, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ευαίσθητους σε επακόλουθες ασθένειες και λοιμώξεις από τον HPV.

Στην Ελλάδα, από το 2008 διατίθεται το εμβόλιο κατά του HPV ενώ από τις αρχές του 2015 εντάχθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας και συστήνεται αφενός σε κορίτσια 11 – 15 ετών και αφετέρου  σε γυναίκες 15 – 26 ετών που δεν εμβολιάστηκαν σε μικρότερη ηλικία. Πάντως λόγω του κορωνοϊού, ο εμβολιασμός για τον HPV έχει μείνει πίσω, ανέφερε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Μόνο στην Ελλάδα αναφέρθηκε πτώση 45% για το 2020. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν τον εμβολιασμό των αγοριών για το 2021, αποδεικνύοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση.

Το σχέδιο καταπολέμησης κατά του καρκίνου στην Ευρώπη προβλέπει τον εμβολιασμό 90% των κοριτσιών και μια σημαντική αύξηση του ποσοστού των αγοριών έως το 2030 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο