ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:   τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

               τον Υπουργό Υγείας

               τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ Α. Σκέρτο

              

Θέμα: Τέλος τα δωρεάν self tests από τα φαρμακεία από 19 Ιουνίου

Τερματίζεται η δωρεάν διάθεση self tests από τα φαρμακεία από τις 19 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα και 3 κατά, τη διάθεση των δωρεάν Self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων .

Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests.

– Από την Δευτέρα 7/6/2021 μέχρι και το Σάββατο 12/6 /2021 θα διατεθούν 3 Self tests για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6 σύμφωνα με απόφαση των Συναρμόδιων Υπουργείων.

Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν 3 Self Tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν Self tests και οι μαθητές του Λυκείου ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι μαθητές του Δημοτικού για την λήξη του εκπαιδευτικού έτους».

Ο κ Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα οι πλατφόρμες να είναι ανοιχτές. Σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία. Είναι μία απόφαση που είναι εις γνώση της πολιτείας. Η συμφωνία που υπήρχε ήταν για τους δύο μήνες. Η συμφωνία εκπνέει αυτές τις μέρες».

Μάλιστα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας πιο έντονα, ανακοίνωσε στις 9/6 την άμεση αναστολή της δωρεάν διάθεσης self test.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, ήδη σταμάτησαν τη διάθεσή τους στους δικαιούχους και επιστρέφουν άμεσα τα self tests που έχουν στα φαρμακεία τους, στις φαρμακαποθήκες από τις οποίες τα προμηθεύτηκαν. Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ταυτόχρονα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της διάθεσής τους σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιουνίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ Γεωργιάδης στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ μεταξύ άλλων σημείωσε πως τα  self test θα διανέμονται και από άλλα κανάλια πέραν των φαρμακείων και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες. Όπως δήλωσε, το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει πως η διανομή μπορεί να γίνεται από τα super market.

Παράλληλα ο κ Α. Σκέρτος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, δήλωσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι  η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας, διευκρινίζοντας πως την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών. Όπως ξεκαθάρισε, σε κάθε περίπτωση η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Παράλληλα ενημερωνόμαστε πως ο αριθμός των δικαιούχων self tests αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι, με το κλείσιμο των σχολείων δεν απαιτείται η διεξαγωγή τους από μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ, ανάμεσα στα προνόμια των εμβολιασμένων, στη λίστα της κυβέρνησης, λέγεται πως βρίσκονται ορισμένες διευκολύνσεις για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μία από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες είναι από τα τέλη Ιουνίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί να μην έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test, όπου απαιτείται για την είσοδό τους (εργασία, πλοία κ.α.).

Κατόπιν των παραπάνω και σε συνέχεια της από 18/5/2021 ερώτησής μου για τη διάθεση self tests σε σούπερ μάρκετ (Α.Π.6681),

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Ποια ήταν η αρχική συμφωνία με τα φαρμακεία για τη δωρεάν διάθεση των self tests;
  2. Δεδομένου πως, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η συμφωνία ήταν για δύο μήνες, τι οδήγησε στην παράτασή του;
  3. Από ποιο κανάλι προβλέπεται να διατίθενται τα δωρεάν self tests από τέλος Ιουνίου;
  4. Πώς θα γίνεται η δωρεάν διάθεση από τα άλλα κανάλια, δεδομένου πως μέχρι σήμερα γινόταν με αναγραφή του ΑΜΚΑ στο σύστημα;
  5. Πώς θα γίνεται δωρεάν η διάθεση των self tests από τα super markets;
  6. Πόσο ασφαλής είναι υγειονομικά η αποθήκευση και διάθεση των self tests από άλλα κανάλια, εκτός των φαρμακείων;
  7. Υπάρχει πρόβλεψη να σταματήσει η δωρεάν διανομή των self tests και αν ναι, πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;
  8. Αν σταματήσει η δωρεάν διάθεση των self tests αυτό συνεπάγεται πως δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι να εξετάζονται, ακόμα και αν δεν έχουν εμβολιαστεί, ή θα πρέπει να τα αγοράζουν με δικό τους κόστος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα