Αν πάσχετε από ημικρανίες, είναι αρκετά πιθανό να έχετε ακούσει (ή και να το έχετε βιώσει από πρώτο χέρι) πως η γυμναστική είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, και ότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Και όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ή έστω όχι εντελώς αλήθεια.

Ναι, η πολύ έντονη άσκηση μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανία σε μερικούς ασθενείς, αλλά τα οφέλη της γυμναστικής είναι περισσότερα. Για την ακρίβεια, η τακτική γυμναστική μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση ημικρανιών μακροπρόθεσμα, καθώς και την έντασή τους.

Ο πιο γενικός κανόνας είναι να μη γυμνάζεστε αν βρίσκεστε στη μέση μιας ημικρανίας, επειδή τότε ο πόνος θα γίνει μάλλον χειρότερος. Όταν, όμως, δεν υπάρχει πόνος, η γυμναστική μπορεί να σας προστατεύσει. Επίσης, μειώνει πολύ αποτελεσματικά το στρες, που είναι ακόμα ένας παράγοντας κινδύνου για ημικρανία. Τέλος, η σωματική άσκηση ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών που είναι το φυσικό "παυσίπονο" του οργανισμού.

Αυτές είναι μερικές πρακτικές συμβουλές για να γυμναστείτε με μεγαλύτερη άνεση, αν πάσχετε από ημικρανίες.

Διαλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει

Η γυμναστική δεν πρέπει να είναι αγγαρεία, αλλά παιχνίδι. Είτε προτιμάτε τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση ή βάρη, η επιλογή είναι δική σας. Ξεκινήστε ιδανικά με χαμηλής έντασης ασκήσεις, ώστε το σώμα σας να συνηθίσει σταδιακά.

Φάτε έξυπνα

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνονται κατά τη γυμναστική, συνεπώς είναι απαραίτητο να έχουμε μια πηγή ενέργειας. Ένα σνακ περίπου 90 λεπτά πριν την άσκηση, που να περιέχει πρωτεΐνη και λίγους καλούς υδατάνθρακες. Ιδανικό παράδειγμα είναι οι ξηροί καρποί, ή μια μπανάνα με φυστικοβούτυρο.

Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Η αφυδάτωση είναι μεγάλος παράγοντας κινδύνου για να χτυπήσει ξαφνικά μια ημικρανία, συνεπώς δεν πρέπει να ξεχνάμε να ενυδατωνόμαστε. Τους καλοκαιρινούς μήνες, προφανώς, η ανάγκη για νερό αυξάνεται.

Μην ξεχνάτε και την προθέρμανση

Διατάσεις, επειδή αν ξεκινήσουμε αμέσως ένα πρόγραμμα γυμναστικής με μηδενική προετοιμασία, το σώμα μας θα βιώσει ένα σοκ, που μπορεί να εξελιχθεί σε ημικρανία. Περπάτημα πριν το τρέξιμο, μερικές επαναλήψεις με λιγότερα κιλά, αν σηκώνετε βάρη. Το ίδιο ισχύει και για μετά την άσκηση. Κάντε λίγα λεπτά πιο χαλαρές ασκήσεις για να δώσετε στο σώμα σας να καταλάβει ότι πλησιάζει η ώρα για χαλάρωση.

Δοκιμάστε μη αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα έντονη, και αν παρατηρήσετε ότι αυτό σας προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό, ίσως να δοκιμάζατε ασκήσεις με βάρη. Θα δυναμώσουν τον οργανισμό σας, χωρίς να ασκήσουν υπερβολική πίεση στο σώμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα