Ένας 70χρονος οδοντίατρος, που είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, κατέληξε στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από νοσηλεία τριών εβδομάδων με βαρύτατη πνευμονία, συνεπεία μόλυνσης από κορωνοϊό.

Το περιστατικό γνωστοποίησε ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Open. Όπως είπε, πρόκειται για μοναδική ως τώρα εξαίρεση, μεταξύ των 13.000 θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα, τονίζοντας τόσο τη μεγάλη αξία του εμβολιασμού, όσο και την ανάγκη λήψης μέτρων αυτοπροστασίας ακόμα και για τους εμβολιασμένους.

«Δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε όλα τα δεδομένα και μιλάμε σχεδόν για μια καινούργια πανδημία».

Ο εντατικολόγος έκανε γνωστό πως ο 70χρονος διπλά εμβολιασμένος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και είχε συμμορφωθεί πλήρως με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ εκτός από τον ίδιο είχαν εμβολιαστεί τόσο η σύζυγος όσο και τα παιδιά του.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το φθινόπωρο, όταν οι εκδρομείς θα έχουν επιστρέψει στα αστικά κέντρα και θα υπάρξει συνωστισμός και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ θα πέσει και η θερμοκρασία. Παρέπεμψε στην υπερμεταδοτικότητα που παρατηρείται σήμερα, παρά την υψηλή θερμοκρασία που δεν ευνοεί τον ιό και παρά το ότι οι όποιες συναθροίσεις γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

Διατύπωσε τον φόβο του για πιθανό σφοδρότατο 4ο κύμα με πολλά θύματα της πανδημίας, ενώ επεσήμανε πως σε αυτή την περίπτωση η πολιτεία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα αναγκαστεί να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα.
Περιγράφοντας τη σημερινή εικόνα στα νοσοκομεία, τη χαρακτήρισε ανησυχητική αν και ελεγχόμενη. Το Σάββατο υπήρξαν τρεις εισαγωγές στις ΜΕΘ του Παπανικολάου, ασθενών ηλικίας 58 ως 60 χρόνων σε βαρύτατη κατάσταση, είπε.

Πηγές:
OPEN

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά