Η βαριατρική επιχείρηση είναι πιο επικίνδυνη για τους άντρες, που έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 30 ημερών από την εγχείρηση έναντι των γυναικών, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιπλέον, οι πιθανότητες των αντρών να πεθάνουν μακροπρόθεσμα είναι σχεδόν τριπλάσιες, δήλωσαν ερευνητές που εξέτασαν χιλιάδες βαριατρικές επεμβάσεις σε παχύσαρκους ασθενείς στην Αυστρία.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άντρες που υποβάλλονται σε βαριατρική εγχείρηση τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και με περισσότερα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Ο Dr. Hannes Beiglbock, του Medical University of Vienna, δήλωσε ότι οι εγχειρήσεις είναι ορισμένοι από τους πιο πετυχημένους τρόπους που βοηθούν ανθρώπους με μεγάλη παχυσαρκία να χάσουν βάρος αλλά μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές.

Ο Beiglbock δήλωσε ότι αν και ο απόλυτος κίνδυνος θανάτου μετά την εγχείρηση είναι χαμηλός, τα ευρήματα από τη μεγάλη έρευνα σε εθνικό επίπεδο υπογραμμίζουν τον αυξημένο κίνδυνο σε άντρες έναντι των γυναικών.

Οι γυναίκες φαίνονται πιο πρόθυμες να σκεφτούν τη βαριατρική εγχείρηση νωρίτερα στη ζωή τους, ενώ οι άντρες τείνουν να περιμένουν μέχρι να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας.

Στην έρευνα περιλήφθησαν 20,000 ασθενείς που εγχειρίστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Δεκεμβρίου 2018 και παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Απριλίου  2020, λιγότερο από το 2%  των ασθενών πέθαναν. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν σχεδόν τριπλάσια στους άντρες έναντι των γυναικών (0.64% έναντι 0.24%), έδειξε η έρευνα.

Οι θάνατοι ήταν σπάνιοι, αλλά η θνησιμότητα στις 30 ημέρες ήταν 5 φορές υψηλότερη στους άντρες έναντι των γυναικών (25 θάνατοι, 0.5% έναντι 12 θανάτων, 0.1%).

Μεταξύ όσων πέθαναν, καρδιαγγειακές νόσοι και ψυχικές διαταραχές ήταν οι πιο συχνές παθήσεις. Ο διαβήτης τύπου 2 ήταν πιο συχνός στους άντρες παρά στις γυναίκες που πέθαναν (43% έναντι 33%), και ο καρκίνος στις γυναίκες παρά στους  άντρες (41% έναντι 30%).

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο European Association for the Study of Diabetes και μέχρι να δημοσιευτούν θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;