Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Ιατρικό Συνέδριο Αλληλεπίδρασης Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων συνδυάζοντας διαδικτυακή και φυσική συμμετοχή και τηρουμένων με απόλυτη συνέπεια όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία της δημόσιας υγείας, με θέμα «Αλληλεπίδραση Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων Περιβάλλον Επιγενετική και Ψυχοπαθολογία Πανδημία COVID 19» που διοργάνωσε στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο Electra Palace στις 29,30,31 Οκτωβρίου 2021 η Διεθνής Εταιρεία Έρευνας της Αλληλεπίδρασης Ψυχικών και Σωματικών Νοσημάτων Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ INTERNATIONAL SOCIETY FOR RESEARCH OF INTERPLAY BETWEEN MENTAL AND SOMATIC DISORDERS (I.S.R.I.M.S.D) (www. psychosomaticmed.com) με επικεφαλής και ψυχή της όλης προσπάθειας τον Dr. Εμμανουήλ Ρίζο MD, Ph.D, Καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διασυνδετικής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ και της Επιστημονικής -Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Με την τιμητική συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας κ. Ζωής Ράπτη, του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανασίου Δημόπουλου Καθηγητή Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ε.Κ.Π.Α., του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεράσιμου Σιάσου Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ε.Κ.Π.Α. ,του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ε.Κ.Π.Α. κ. Σωτήρη Τσιόδρα, του Ευρωβουλευτή Ιατρού Ψυχιάτρου κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, του Διευθυντή ΙΙΒΕΑ κ. Δημητρίου Θάνου, την συμμετοχή εκατόν τριάντα (130) Ομιλητών Πανεπιστημιακών Ιατρών, Ιατρών όλων των Ειδικοτήτων καθώς και πλήθους επαγγελματιών υγείας, Ερευνητών όλων των Βαθμίδων και τετρακοσίων (400) Συνέδρων, αναδείχθηκε με τεράστια επιτυχία η πρωτοπόρα για τα ιατρικά δρώμενα πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσέγγιση και αναλυτική προβολή της διάδρασης των ψυχικών και σωματικών νοσημάτων στην πρωτοφανή πανδημία COVID 19. Παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα από τις μοριακές και κλινικές μελέτες που καταδεικνύουν την αλληλεπίδραση και τη συννοσηρότητα μέσω γενετικών, επιγενετικών παραγόντων και ιατρικών μηχανισμών που πρωτοπόρα αναδεικνύονται και αποτελούν κριτήριο στην εφαρμογή νέων ιατρικών μεθόδων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών εν γένει.

Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ και της Επιστημονικής -Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Ιατρός Dr.Εμμανουήλ Ρίζος, Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διασυνδετικής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο αφού ευχαρίστησε και δημόσια την σύζυγό του κ. Τώνια Πρίμπα Δικηγόρο Αθηνών και Νομικό Σύμβουλο της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ για την εξαιρετικά πρωτότυπη Ιδέα της να συγκεραστούν οι ιατρικές ειδικότητες με την νομική ίδρυση της Δ.Ε.Ε.ΑΛ.ΨΥ.ΣΩΝ και για την μέγιστη συμβολή της στην επιτυχία δήλωσε ότι το παρόν Συνέδριο δεν ήταν απλά ένας Μαραθώνιος αλλά και πάλι ήταν ένα « Ιατρικό Σπάρταθλον».

Ειδικότερα ανέφερε τα ακόλουθα: “Το 4ο Συνέδριό μας πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά, παρά τις σημαντικές δυσκολίες, που απορρέουν κύρια από την τρέχουσα Πανδημία Covid-19, που πλήττει όλους τους πληθυσμούς και δοκιμάζει τα Υγειονομικά συστήματα, αλλά και τις δράσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Σε αυτό το Συνέδριο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον ρόλο του περιβάλλοντος –επιγενετικής και την αλληλεπίδραση με τις ψυχικές νόσους αλλά και να εστιάσουμε στα καινούργια δεδομένα που προκύπτουν από τον ιό SARS-Cov2 και την πανδημία Covid-19 στην ψυχική υγεία των πληθυσμών ως επιγενετικού παράγοντα.

Τα νέα δεδομένα από τις επιδημιολογικές μελέτες αναδεικνύουν την σοβαρή επίπτωση της Πανδημίας Covid-19 στην ψυχοκοινωνική αλλά και την σωματική υγεία των ατόμων σε παγκόσμια κλίμακα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μοριακές μελέτες της δράσης του SARS-Cov2 στον εγκέφαλο, στοιχείο που πιθανώς να συσχετίζεται με την εκδήλωση νευροψυχιατρικών εκδηλώσεων ή με την αύξηση της ευαλωτότητας σε άτομα ανάλογα με το γενετικό και επιγενετικό τους υπόστρωμα. Ενδεικτικά το 30-40% των πασχόντων από Covid-19 παρουσιάζει ψυχοπαθολογικά συμπτώματα ενώ πλέον του 60% σε ασθενείς με long Covid-19 σύνδρομο, στοιχείο που αντανακλά την περαιτέρω πίεση που θα δεχθούν τα Υγειονομικά συστήματα λόγω των αυξημένων αιτημάτων για αντιμετώπιση και παρεμβάσεις σε επίπεδο ψυχιατρικών υπηρεσιών και όχι μόνο.

Επιπρόσθετα, αναδείξαμε τις προτεινόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις φαρμακευτικές και μη. Η παρούσα Πανδημία φαίνεται να αναδεικνύει σε σημαντικό βαθμό τον ρόλο των επιγενετικών παραγόντων στην ψυχοκοινωνική αλλά και στην σωματική υγεία και υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της διεπιστημονικής προσέγγισης, της συνεργασίας και της βασικής έρευνας ως βασικό εργαλείο κατανόησης βιολογικών μηχανισμών, με στόχο την ακριβή διάγνωση και την ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση αλλά και τον σχεδιασμό προληπτικών παρεμβάσεων σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Το παρόν Συνέδριό μας, στα συγκεκριμένα επίπεδα, προσπάθησε να εστιάσει, ενώ η παρουσία ειδικών και καταξιωμένων συναδέλφων, καθηγητών ΔΕΠ και ερευνητών, που τους ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους, αποτέλεσε κριτήριο επιτυχίας και επιβεβαίωση του στόχου μας για συνεχή εκπαίδευση όλων και ακόμη περισσότερο κίνητρο δημιουργίας αλλά και επέκτασης ερευνητικών δραστηριοτήτων και συνεργασιών και κυρίως να συνεχίσει να αποτελεί μια εστία πολύπλευρης, σύγχρονης και πολυδιάστατης προσέγγισης της ψυχικής νόσου.“

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις