Πέντε εντατικολόγοι από νοσοκομεία της Αθήνας μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να στελεχώσουν προσωρινά τα 9 από τα 18 κρεβάτια της Γ ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" που παραμένουν εκτός λειτουργίας και να δώσουν "ανάσα" στο σύστημα που ασφυκτικά.

Έξι μήνες μετά τα εγκαίνια της μονάδας - δωρεά της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" - από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αφού μεσολάβησε μια περίοδος που παρέμεινε εξ ολοκλήρου κλειστή, η Γ' ΜΕΘ λειτουργεί σήμερα κατά το ήμισυ (9 από τις 18 κλίνες) με προσωπικό που διατέθηκε προσωρινά από άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, έγινε η προκήρυξη 10 θέσεων εντατικολόγων από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Λίγες μέρες πριν είχαν πληροφορηθεί για το γεγονός της μη λειτουργίας της μονάδας ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, κατά την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ.

Ένα μήνα μετά την προκήρυξη είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με 17 υποψήφιους να καταθέτουν αιτήσεις για τις θέσεις. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, γραφειοκρατικοί λόγοι εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, επιλογής και υπογραφής των προσλήψεων.

Καπραβέλος: Εκκρεμούν τα Συμβούλια Κρίσης

"Ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων και ξέρουμε ότι είναι 17 οι υποψήφιοι, δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα Συμβούλια Κρίσης", είπε στο iatronet ο συντονιστής διευθυντής της Β' ΜΕΘ του "Παπανικολάου", Νίκος Καπραβέλος και πρόσθεσε: "Όλα αυτά έχουν και μια γραφειοκρατία. Κάναμε συζητήσεις με τη νέα ηγεσία του υπουργείου και όταν ήρθε εδώ η κ. Γκάγκα την ενημερώσαμε σχετικά. Ενόψει της έξαρσης που βλέπαμε ότι ερχόταν, σε συνεννόηση και με την Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, δρομολογήθηκε η μετακίνηση εντατικολόγων από την Αθήνα".

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει υπογραφεί η μετακίνηση πέντε γιατρών από νοσοκομεία της πρωτεύουσας, οι οποίοι με τη δική τους συναίνεση θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και θα παρέχουν προσωρινά τις υπηρεσίες τους. Με τη δική τους συνδρομή θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη η 18κλινη Γ' ΜΕΘ, η οποία κατά το επικρατέστερο σενάριο θα μετατραπεί σε ΜΕΘ COVID.

Ι. Κιουμής: Καλώς να έρθουν, αλλά τι γίνεται μετά;

Ο σχεδιασμός για τη μετακίνηση συναδέλφων υπάρχει εδώ και μερικές εβδομάδες, συνάντησε εμπόδια και αναθερμάνθηκε ξανά, όπως λέει στο iatronet ο καθηγητής πνευμονολογίας - λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ και μέχρι πρότινος διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του "Παπανικολάου", Ιωάννης Κιουμής. Ο ίδιος, ωστόσο, διατυπώνει τον προβληματισμό του για το πώς θα λειτουργήσει η μονάδα μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα.

"Καλοδεχούμενοι οι συνάδελφοι και καλώς να έρθουν, για να βοηθήσουν. Το θέμα είναι για πόσο θα μείνουν. Αν έρθουν για μια ή δύο εβδομάδες, όπως συνέβη πέρυσι, θα υπάρξει πρόβλημα με την αποχώρησή τους", αναφέρει και εξηγεί: "Η μέχρι τώρα λειτουργία των 9 κλινών από τις 18 έγινε με εσωτερικές δυνάμεις του Παπανικολάου.  αποδυναμώνοντας δηλαδή τις υπάρχουσες μονάδες, λειτουργούμε τα 9 κρεβάτια. Αν ανοίξουν και τα άλλα 9, όταν φύγουν οι συνάδελφοι θα αναζητούμε γιατρούς για να αναλάβουν περιστατικά που δεν τα ξέρουν. Αυτό δεν είναι αντιμετώπιση".

Ο Ν. Καπραβέλος από την πλευρά του αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Οι μετακινήσεις θα γίνουν σε πρώτη φάση για 15 μέρες, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν και να αφήσουν γεμάτα κρεβάτια. Θα πάρουν παράταση. Και οι ίδιοι οι συνάδελφοι, που κάποιους τους ξέρω, δεν θα δεχτούν να φύγουν", λέει, προσθέτοντας πως αν στο μεταξύ συγκροτηθούν τα Συμβούλια Κρίσης που εκκρεμούν, θα μπορούσαν σε αυτό το διάστημα να έχουν προχωρήσει και οι προσλήψεις. "Δική μου άποψη είναι - και υποσχέθηκε η υπουργός ότι θα μεριμνήσει - να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες, όπως έγινε στο Ιπποκράτειο, όπου πήραν όλους τους υποψήφιους. Ακόμα και σε λιγότερο από ένα μήνα μπορεί να γίνει αν προχωρήσουν τα Συμβούλια Κρίσεων. Δηλαδή μέχρι να επιστρέψουν οι συνάδελφοι στην Αθήνα θα μπορούσαμε να έχουμε τις προσλήψεις. Καιγόμαστε".

Πώς θα γίνει η αναδιάταξη

Το "Γ. Παπανικολάου" διαθέτει σήμερα στο σύστημα 30 κλίνες ΜΕΘ COVID, τις περισσότερες από κάθε άλλο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα. Στις 9 κλίνες που λειτουργούν στη Γ' ΜΕΘ νοσηλεύονται non COVID περιστατικά, ενώ ως γενική ΜΕΘ λειτουργεί και αυτή της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας με 7 κλίνες.

Ενόψει έναρξης της πλήρους λειτουργίας της Γ' ΜΕΘ, βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι συζητήσεις για την αναδιάταξη που θα γίνει. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι 18 κλίνες της Γ ΜΕΘ θα νοσηλεύσουν COVID περιστατικά, όπως και οι 18 κλίνες της Α' ΜΕΘ του νοσοκομείου. Αντίθετα, η Β ΜΕΘ με 12 κλίνες, που σήμερα νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό, θα μετατραπεί σε "καθαρή" Μονάδα.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο, οι 30 ΜΕΘ COVID θα αυξηθούν σε 36 και οι 9 «καθαρές» σε 12, ενώ θα εξακολουθήσει να συμβάλλει και η Αναπνευστικής Ανεπάρκειας.

Νέο ρεκόρ εισαγωγών - κακώς εξαιρέθηκε η Εκκλησία

Η επέλαση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται και το αποτύπωμα που αφήνει στο σύστημα υγείας φαίνεται σε κάθε νέα εφημερία. Το πρωί της Πέμπτης το Ιπποκράτειο παρέδωσε τη "σκυτάλη" στο Παπανικολάου, έχοντας καταγράψει νέο αρνητικό ρεκόρ, με 70 εισαγωγές COVID ασθενών σε μια από τις χειρότερες εφημερίες από την έναρξη της πανδημίας.

Ο καθηγητής Ι. Κιουμής επισημαίνει την ανάγκη εντατικοποίησης εφαρμογής των μέτρων που ισχύουν ήδη αλλά δεν εφαρμόζονται, ενώ διατυπώνει την απογοήτευσή του για την εξαίρεση της Εκκλησίας.

"Δεν μπορείς να λες ότι θέλω να σταματήσω τις εστίες υπερμετάδοσης, αλλά δεν θέλω να ακουμπήσω σε καμία περίπτωση την Εκκλησία, που ξέρουμε ότι εκεί μαζεύονται οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι. Να μην κρύβουμε τα λόγια μας. Πρέπει να πάρουμε και το πολιτικό κόστος", τονίζει και προσθέτει: "Αυτό που δεν τολμούμε να κάνουμε τώρα και λέμε ότι δεν θα ακουμπήσουμε την Εκκλησία γιατί έχει πολιτικό κόστος, ο Καποδίστριας το έκανε πριν 200 χρόνια. Είχε τότε την επιδημία της χολέρας, έκλεισε τις εκκλησίες και έλυσε το θέμα σε τρεις μήνες. Δεν ζητάω σε καμία περιπτωση να κλείσουν οι εκκλησίες, οι άνθρωποι να πηγαίνουν στις εκκλησίες. Αλλά να υπάρχουν μέτρα ελέγχου, ώστε να μην καταστήσουν τις εκκλησίες εστίες υπερμετάδοσης".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών