Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β περιέχει οκτώ βιταμίνες. Η πρώτη από αυτές, η Β1, γνωστή και ως θειαμίνη, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι υδατοδιαλυτή και παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό μας.

Τη βρίσκουμε κατά βάση σε δημητριακά ολικής άλεσης, στο κρέας και στο ψάρι. Τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου είναι εμπλουτισμένα με θειαμίνη. Το μαγείρεμα στις μη επεξεργασμένες τροφές μπορεί να τη μειώσει σημαντικά, καθώς διαλύεται στο νερό. Η θειαμίνη απορροφάται στο λεπτό έντερο και αποθηκεύεται κυρίως στο συκώτι, όχι σε μεγάλες δόσεις. Συνεπώς, τη χρειαζόμαστε τακτικά.

Οι περιπτώσεις έλλειψης θειαμίνης ευτυχώς είναι σπάνιες και εμφανίζονται μόνο σε περιπτώσεις υποσιτισμού. Αυτές είναι οι καλύτερες διατροφικές της πηγές που δεν είναι επεξεργασμένες.

Χοιρινό κρέας

Είναι μακράν η καλύτερη πηγή θειαμίνης, σε σημείο που δεν το φτάνει άλλο τρόφιμο. Επιλέξτε φιλέτο χωρίς λίπος, και εκτός από σχεδόν ολόκληρη την ημερήσια δόση σας θα λάβετε και μια σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης και σιδήρου.

Σολομός

Το σούπερ υγιεινό ψάρι περιέχει σχεδόν το 50% της θειαμίνης που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας ανά φιλέτο, και είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ωφέλιμων λιπαρών ω-3.

Λιναρόσπορος

Περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα, αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν μπορούμε να τον τρώμε σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι πλούσιος σε θερμίδες. Επίσης, ο ηλιόσπορος έχει παρόμοια επίπεδα θειαμίνης.

Φασόλια

Θα μας προσφέρουν το από 29% μέχρι και 36% της ημερήσιας δόσης μας ανά κούπα, ανάλογα με τον τύπο τους - τα μαυρομάτικα είναι χαμηλότερα, οι γίγαντες ψηλότερα. Οι φακές, επίσης, περιέχουν 28% της ημερήσιας δόσης ανά κούπα. Και τα δύο αυτά όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου και φυτικών ινών και δεν πρέπει να λείπουν από μια ισορροπημένη διατροφή.

Αρακάς

Ο αρακάς μπορεί να μην είναι το αγαπημένο φαγητό όλων, αλλά θα μας δώσει 35% της ημερήσιας δόσης μας σε θειαμίνη ανά κούπα. Εκτός από αυτό, ο αρακάς είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών, ενώ περιέχει απρόσμενα πολλή πρωτεΐνη.

Καστανό ρύζι

Εκτός της θεαμίνης, που θα μας δώσει 30% της ημερήσιας δόσης ανά κούπα, το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Περίπου τις μισές ποσότητες θειαμίνης περιέχουν η βρώμη και η κινόα.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και σε φυτικές ίνες. Μια κούπα περιέχει γύρω στο 24% της ημερήσιας δόσης μας σε θειαμίνη.

Μύδια

Από θαλασσινά, τα μύδια και τα στρείδια είναι τα πιο πλούσια σε θειαμίνη, με περιεκτικότητα γύρω στα 20% της ημερήσιας δόσης μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;