Η άσκηση αυξάνει τα ενδοκανναβινοειδή, ουσίες του οργανισμού, που με τη σειρά του αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και πιθανόν θα μπορούσε να βοηθά στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων όπως καρκίνο και καρδιακή νόσο.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Gut Microbes, ερευνητές του University of Nottingham, ανακάλυψαν ότι η άσκηση σε ανθρώπους με αρθρίτιδα δεν μείωσε μόνο τον πόνο αλλά και τα επίπεδα κυτοκινών. Αύξησε επίσης τα επίπεδα ουσιών που μοιάζουν με την κάνναβη που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, τα ενδοκανναβινοειδή. Ο τρόπος που η άσκηση οδηγούσε σε αυτές τις αλλαγές ήταν αλλάζοντας το εντερικό μικροβίωμα.

Η άσκηση είναι γνωστό πως μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, που με τη σειρά της προκαλεί νόσους όπως καρκίνο, αρθρίτιδα και καρδιοπάθεια, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς το κάνει.

Ερευνητές με επικεφαλής την  Ana Valdes, εξέτασαν  78 ανθρώπους με αρθρίτιδα. 39 από αυτούς έκαναν 15 λεπτη άσκηση ενδυνάμωσης καθημερινά και 40 δεν έκαναν.

Στο τέλος της έρευνας, συμμετέχοντες που ασκούνταν είχαν μείωση του πόνου και περισσότερα μικρόβια στο έντερο, του είδους που παράγουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες, χαμηλότερα επίπεδα κυτοκινών και υψηλότερα ενδοκανναβινοειδών.

Η αύξηση των ενδοκανναβινοειδών συνδεόταν ισχυρά με αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται από μικρόβια  -SCFAS.

Τουλάχιστον το ένα τρίτο της αντιφλεγμονώδους επίδρασης του μικροβιώματος οφειλόταν στην αύξηση των ενδοκανναβινοειδών.

Η Amrita Vijay, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση αυξάνει τις ουσίες του οργανισμού τύπου κάνναβης που μπορεί να έχει θετικοί επίδραση σε πολλές παθήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας