Η έλλειψη άσκησης είναι συχνή στους επιζώντες από τον καρκίνο και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από υποτροπή της νόσου ή άλλα αίτια, αναφέρει νέα έρευνα στο JAMA Oncology.

Σχεδόν το 60% των επιζώντων στην έρευνα ανέφεραν ότι δεν ασκούνταν.

Επιπλέον 16% δήλωσαν ότι συμμετείχαν σε σωματικές δραστηριότητες αλλά για λιγότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, το 35% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι περνούσαν 6-8 ώρες καθισμένοι καθημερινά, ενώ το 25% κάθονταν για τουλάχιστον 8 ώρες.

Το να κάθεται κάποιος για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο θανάτου κατά 80% και διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από υποτροπή.

Η Lin Yang δήλωσε ότι ο συνδυασμός παρατεταμένου καθισιού με έλλειψη άσκησης ήταν υψηλός σε επιζώντες από καρκίνο στις ΗΠΑ και αυτή η τάση συνδεόταν με χειρότερη επιβίωση. Η Yang, του Cancer Care Alberta του Κανατά, δήλωσε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να προάγει τη σωματική και ψυχική υγεία των επιζώντων και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

Ερευνητές του  Washington University School of Medicine στο St. Louis, αξιολόγησαν τη σωματική δραστηριότητα και το μέσο εβδομαδιαίο χρόνο που περνούσαν καθισμένοι 1.535 επιζώντες από καρκίνο στις ΗΠΑ για έως 9 χρόνια.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τη σωματική δραστηριότητα ψυχαγωγίας σε εβδομαδιαία βάση και το μέσο χρόνο που περνούσαν καθιστοί.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν αν αυτοί οι αριθμοί είχαν επίδραση στην υγεία των συμμετεχόντων και στον κίνδυνο υποτροπής της νόσου ή θανάτου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 293 από τους συμμετέχοντες πέθαναν -114 από αυτούς από καρκίνο.

Λίγο κάτω από το  57% ανέφεραν ότι δεν ασκούνταν ενώ μόνο το 28% ανέφεραν ότι ασκούνταν 150 λεπτά την εβδομάδα.

Από αυτούς που ανέφεραν ότι δεν ασκούνταν καθόλου, το 24% πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σύγκριση με 8% όσων ασκούνταν 150 λεπτά την εβδομάδα.

Παρομοίως, το 22% αυτών που δήλωσαν ότι κάθονταν τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως πέθαναν σε σύγκριση με 15% όσων κάθονταν 4 ώρες ή λιγότερο.

Από αυτούς που ανέφεραν μηδενικό χρόνο σωματικής δραστηριότητας, το 9% πέθαναν από καρκίνο κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σύγκριση με 3% αυτών που ασκούνταν περισσότερο από 150 λεπτά την εβδομάδα.

Πηγές:
JAMA Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες