"Δύο χρόνια τώρα οι δημόσιες μονάδες Yγείας πληρώνουν βαρύ τίμημα, εξαιτίας της καταστροφικής  κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείρισης της πανδημίας. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές  βάρδιες, χωρίς ρεπό".

Με τις φράσεις αυτές περιγράφουν οι νοσοκομειακοί γιατροί την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, σε επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

"Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών Covid σημειώνεται ρεκόρ προσελεύσεων, οι εισαγωγές Covid ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα σε λίγες μόνο μέρες, Covid ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα και φορεία στο τέλος κάθε εφημερίας, περιμένοντας ώρες μέχρι και ολόκληρα 24ωρα να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία ή να επιστρέψουν στο σπίτι", σημειώνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας, για να σημειώσει:

"Αντί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μεθόδους επισφαλείς και επικίνδυνες για υγειονομικούς και ασθενείς, με τη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, με μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων. Νοσούντες, μεταδοτικοί υγειονομικοί αναγκάζονται να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού".

Γιατροί και λοιποί υγειονομικοί πραγματοποιούν στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Οι γιατροί παρουσιάζουν τα προβλήματα σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία παρατίθενται πιο κάτω συνοπτικά.

Σισμανόγλειο

Την 1 Νοεμβρίου, σε συνάντηση του με την ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι - στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας - δεν θα είναι στο σχεδιασμό του υπουργείου η δημιουργία ξανά, μονοθεματικών νοσοκομείων Covid.

Δύο μήνες μετά, μετά ανακοινώνει την μετατροπή του νοσοκομείου "Σισμανόγλειο" Νοσοκομείου σε αποκλειστικά νοσοκομείο Covid και ότι την εφημερία του για μη Covid περιστατικά θα καλύψει το νοσοκομείο "Άγιοι Ανάργυροι" και ΝΙΜΤΣ.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με 300 κλίνες, όπου θα διακομίζονται  ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία ή τα ΤΕΠ μόνο με ελαφρά συμπτώματα και δεν θα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας ιδιωτικών κλινικών - ΕΟΠΥΥ.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για απόλυτο εμπαιγμό, καθώς μετατρέπεται ένα ακόμη νοσοκομείο του Λεκανοπεδίου σε μονοθεματικό, αν και έχει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, ένα από τα τρία ογκολογικά νοσοκομεία μετατρέπεται σε γενικό, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.

"Αγία Όλγα" 

Οι γιατροί αναφέρονται και στην κατάσταση στο "Κωνσταντοπούλειο" νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, εκτιμώντας πως έχει ξεπεράσει κάθε όριο:

"Εκτός από τα προβλήματα τραγικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που είναι κοινά για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η απαράδεκτη αυταρχική συμπεριφορά του διοικητή (πειθαρχικές ποινές ενάντια σε εργαζόμενους με ασήμαντες αφορμές, παραβίαση των κανόνων ακόμα και του ίδιου του υπουργείου Υγείας περί καραντίνας και αναρρωτικών αδειών, ευνοιοκρατία και μεροληψία υπέρ λίγων συγκεκριμένων διευθυντών ενάντια στην πλειοψηφία των γιατρών και των τμημάτων του νοσοκομείου) που έχει ωθήσει σε παραιτήσεις πολλούς ειδικευόμενους γιατρούς Χειρουργικής και Παθολογίας", σημειώνει το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ.

Σε γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι εκτίμησαν πως η κατάσταση πλέον είναι μη αναστρέψιμη, καθώς έχει εξαντληθεί κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με τον συγκεκριμένο διοικητή.

"Λαϊκό"

Οι γιατροί αναφέρονται και στην περίπτωση συναδέλφου τους στο "Λαϊκό" νοσοκομείο, η οποία είχε κριθεί από το συμβούλιο επιλογής επιμελητών ΕΣΥ ως έχουσα "μέγιστο μειονέκτημα", επειδή είναι μητέρα δύο παιδιών. Η απόφαση επικυρώθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Όπως επισημαίνεται από την ΟΕΝΓΕ, πριν λίγες μέρες κοινοποιήθηκε και η σχετική έκθεση από τον Συνήγορο του Πολίτη. Υιοθετεί τις ενστάσεις της θιγόμενης γιατρού και τις τότε επισημάνσεις της Ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του συμβουλίου απαράδεκτη διάκριση φύλου - οικογενειακής κατάστασης. Ο Συνήγορος ζητεί την αναπομπή του πρακτικού και επανάληψη της κρίσης.

Παίδων Πεντέλης

Άκρως επικίνδυνη και πολλαπλά απαράδεκτη, χαρακτηρίζουν η γιατροί τη μετατροπή του Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο. Από την ΟΕΝΓΕ επισημαίνονται τα εξής:

  • Το Παίδων Πεντέλης είναι ένα από τα μόνο τρία δημόσια νοσοκομεία Παίδων της Αττικής. Εξυπηρετεί έναν μεγάλο πληθυσμό (Βόρεια Αττική, Ανατολική Αττική, Εύβοια, Βοιωτία), που τώρα στερείται την νοσοκομειακή παιδιατρική περίθαλψη.
  • Ο υπουργός Υγείας απεμπολεί πανηγυρικά τις ίδιες τις δικές του δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα, την 1η Νοεμβρίου, είχε δηλώσει επίσημα προς την ΟΕΝΓΕ πως δήθεν ως το τέλος του 2021 θα είχαν απομακρυνθεί όλα τα εμβολιαστικά κέντρα από τα νοσοκομεία και θα λειτουργούσαν μόνο σε εξωνοσοκομειακές δομές.

Εδώ και πάνω από ένα έτος η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί την πλήρη απεμπλοκή των νοσοκομείων από το εμβολιαστικό έργο, το οποίο θα πρέπει να επιτελείται από δομές Δημόσιας Υγείας στα πλαίσια της ΠΦΥ με έξτρα προσωπικό.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η επιφόρτιση των νοσοκομείων με το εμβολιαστικό έργο, εκτός από τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στη λειτουργία τμημάτων και κλινικών, με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, είναι επικίνδυνη για τους προσερχόμενους προς εμβολιασμό (ενηλίκους ή παιδιά) λόγω υψηλού ιϊκού φορτίου μέσα στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρουν, τα Κέντρα Υγείας και τα Παιδιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων είναι αποψιλωμένα από παιδίατρους και τώρα δίνεται η χαριστική βολή με την αναστολή λειτουργίας ολόκληρων νοσοκομείων Παίδων.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως