Νοσοκομεία σε περιοχές των ΗΠΑ, όλο και περισσότερο λαμβάνουν την ασυνήθιστη απόφαση να επιτρέπουν σε νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους που μολύνθηκαν από κορωνοιό να παραμένουν στη δουλειά τους, αν έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα.

Η κίνηση έρχεται ως αντίδραση στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και τον μεγάλο φόρτο λόγω της Όμικρον.

Υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο, ότι μέλη υγειονομικού προσωπικού με θετικά τεστ αλλά που είναι ασυμπτωματικά, μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται. Ορισμένα νοσοκομεία στο Rhode Island και στην Arizona, παρομοίως, έχουν ενημερώσει το προσωπικό τους ότι μπορεί να μείνει στη δουλειά αν δεν έχει  συμπτώματα  ή αν εμφανίζει ελαφρά.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων λόγω κορωνοιού Αμερικανών έφτασε περίπου σε 108.000, έναντι 124.000 τον περσινό Ιανουάριο.

Πολλά νοσοκομεία δεν είναι μόνο γεμάτα από περιστατικά αλλά έχουν και σοβαρές ελλείψεις καθώς πολλοί εργαζόμενοι απουσιάζουν από τις θέσεις τους λόγω νόσησης από COVID-19.

Ταυτόχρονα φαίνεται πως η Όμικρον προκαλεί πιο ελαφρά νόσο από την παραλλαγή Δέλτα.

Τον προηγούμενο μήνα, το Center for Disease Control and Prevention, ανακοίνωσε ότι υγειονομικοί χωρίς συμπτώματα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 7 ημέρες, με αρνητικό τεστ, αλλά ότι ο χρόνος απομόνωσης μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, αν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.

Στην περιοχή του Phoenix, το Dignity Health, που διαχειρίζεται νοσοκομεία, ενημέρωσε το προσωπικό ότι όσοι έχουν covid-19 και αισθάνονται αρκετά καλά ώστε να εργαστούν, να ζητήσουν έγκριση από τους διευθυντές τους να επιστρέψουν στην περίθαλψη των ασθενών.

Στην Καλιφόρνια, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η νέα απόφαση ελήφθη λόγω των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού. Ζήτησε από τα νοσοκομεία να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να γεμίσουν τα κενά φέρνοντας εργαζόμενους από εξωτερικές εταιρείες στελέχωσης.

Επίσης, εργαζόμενοι με λοίμωξη covid-19 θα χρειαστεί να φορούν έξτρα προστατευτικές μάσκες N95 και θα τους ανατεθεί να περιθάλπουν άλλους θετικούς στην COVID-19 ασθενείς, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η California Nurses Association, που αριθμεί 100.000 μέλη,  εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση και προειδοποιεί ότι αυτή θα οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις.

Πηγές: modernhealthcare